Ενδιαφέρον από την Enel για έρευνες πετρελαίου στην Ελλάδα

23.04.2014

Eρευνες για πετρέλαιο στη Δυτική Ελλάδα σκοπεύει να διεξάγει ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Enel, ο οποίος για το σκοπό αυτό κατέθεσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας τρεις αιτήσεις για έρευνες σε ισάριθμες περιοχές.

Το ενδιαφέρον της Enel, που ήδη δραστηριοποιείται στην παραγωγή πετρελαίου στη γειτονική Ιταλία και σε άλλες χώρες, αφορά αποκλειστικά σε χερσαίες περιοχές στη ΒΔ Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία, και τη ζώνη ανάμεσα στην Πρέβεζα και την Αρτα, που οροθετείται μεταξύ του υπό παραχώρηση μπλοκ στα Ιωάννινα και του μπλοκ της Αιτωλοακαρνανίας. Το εν λόγω πρότζεκτ της Enel δεν σχετίζεται με τις τρεις παραχωρήσεις στη Δυτική Ελλάδα (Ιωάννινα, Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο), ούτε με τα «οικόπεδα» στο Ιόνιο, για τα οποία θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί, μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των Ιταλών για τις τρεις χερσαίες περιοχές εδράζεται σε γεωλογικές ομοιότητες, που παρουσιάζουν οι τρεις ζώνες με περιοχές πρωτίστως στην Ιταλία και δευτερευόντως στην Αλβανία, οι οποίες έδωσαν παραγωγικές εξορύξεις υδρογονανθράκων.


Μάλιστα πριν η Εnel καταθέσει τις αιτήσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος, είχε προηγηθεί στις 7 Μαρτίου επίσκεψη υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών του ιταλικού ομίλου και συνάντηση με τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη, με το οποίο συζήτησαν το όλο θέμα με έμφαση στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα.


Τρία μπλοκ


Τα τρία μπλοκ που διεκδικεί η Enel, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας είναι:


H περιοχή της ΒΔ Πελοποννήσου, η οποία είχε παραχωρηθεί προς έρευνα το 1996 και επιστράφηκε στο ελληνικό δημόσιο μετά από πραγματοποίηση δύο ρηχών γεωτρήσεων. Τότε τις έρευνες, συνολικού κόστους 20,85 εκατ. ευρώ είχε διεξάγει η κοινοπραξία των εταιρειών Enterprise Oil (Bρετανία)-Union Texas (ΗΠΑ), ΜΟL (Ουγγαρία)- ΕΛΠΕ (Ελλάδα). Πραγματοποιήθηκαν σεισμικές έρευνες σε γραμμές 356 χλμ και δύο γεωτρήσεις, η πρώτη σε βάθος 1.710 μέτρων και η δεύτερη στα 2.375 μέτρα, με αρνητικά αποτελέσματα. Η περιοχή εγκαταλείφθηκε τον Ιούλιο 2001.


Η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας είχε επίσης παραχωρηθεί προς έρευνα το 1996 στην κοινοπραξία των εταιριών Triton- ΕΛΠΕ, αλλά επιστράφηκε στο ελληνικό δημόσιο τον Σεπτέμβριο του 2001 λόγω αρνητικών αποτελεσμάτων, μετά από έρευνες που κόστισαν 17,6 εκατ. δολάρια για σεισμικά σε γραμμές 216 χλμ και δύο γεωτρήσεις, μία σε βάθος 1.508 μέτρων και μία στα 1.509 μέτρα.


Και στις δύο περιπτώσεις, οι χαμηλές διεθνείς τιμές του πετρελαίου εκείνη την εποχή και το υψηλό κόστος των γεωτρήσεων σε μεγάλα βάθη, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση των εταιρειών να εγκαταλείψουν τις έρευνες.


Τέλος, στην ενδιάμεση περιοχή μεταξύ Ιωαννίνων και Αιτωλοακαρνανίας δεν έχουν γίνει εκτεταμένες έρευνες, παρά μόνον σε κάποια τμήματα του μπλοκ που είχαν παραχωρηθεί στην πρώην κρατική εταιρία ΔΕΠΕΚΥ.


Η διαδικασία που χρησιμοποίησαν οι Ιταλοί, με την κατάθεση αιτήσεων για έρευνα σε περιοχές που δεν έχουν προκηρυχθεί, προβλέπεται στον τελευταίο νόμο 4001/11 για τις έρευνες υδρογονανθράκων.


Το υπουργείο αξιολογεί το αίτημα και αν το κάνει αποδεκτό εκδίδει διακήρυξη διαγωνισμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθώς και στην επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. Η προθεσμία υποβολής προσφορών (και από άλλους ενδιαφερόμενους) διαρκεί τουλάχιστον 90 ημέρες από την τελευταία δημοσίευση.


Η επεξεργασία των αιτημάτων της Enel έχει ήδη ξεκινήσει και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει η σχετική εισήγηση προς τον υπουργό.


«Η απόφαση της Enel… είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου», δήλωσε ο κ. Μανιάτης, τονίζοντας, επίσης, ότι «βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν από τις υπογραφές» οι συμβάσεις για τους τρεις διαγωνισμούς open door, στα Ιωάννινα, Δ. Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχετικές συμβάσεις εξετάζονται από το ελεγκτικό συνέδριο και μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα υπογραφούν. Τέλος, τον Μάιο αναμένεται η ολοκληρωμένη επεξεργασία και ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων από τις έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης, με στόχο εντός του 2014 να «βγούν» οι διαγωνισμοί για 10-15 θαλάσσια «οικόπεδα» στο Ιόνιο Πέλαγος.


Πηγή:e-go.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!