Ελληνικά Ναυτιλιακά Βραβεία 2023 της Lloyd’s List

05.12.2023

Οι Γιώργος Προκοπίου, Νικόλαος Μουνδρέας, Κρίτων Λεντούδης, Diana Shipping και Tsakos Energy Navigation μεταξύ των νικητών στα 20α Ελληνικά Ναυτιλιακά Βραβεία

Η Lloyd’s List απένειμε ειδικά βραβεία στον ελληνικό ναυτιλιακό κλάδο LNG για δύο δεκαετίες ανάπτυξης και στον Ευάγγελο Μαρινάκη για το Deal της Δεκαετίας.

Πολλά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής ναυτιλίας, αλλά και δυναμικοί και σημαντικοί πάροχοι υπηρεσιών, βραβεύτηκαν με υψηλού κύρους βραβεία την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, καθώς τα Ελληνικά Ναυτιλιακά Βραβεία 2023 της Lloyd’s List απονεμήθηκαν μπροστά σε 1.100 προσκεκλημένους από τον χώρο της ναυτιλίας.

Η εκδήλωση σηματοδότησε την 20η επέτειο των Ελληνικών Ναυτιλιακών Βραβείων και ήταν γεμάτη από αναμνήσεις της ιστορίας της μεγαλύτερης διοργάνωσης βραβείων στον κόσμο της ναυτιλίας, Φυσική σήμανση καθώς και εντυπωσιακά ψηφιακά γραφικά σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης απέτισαν φόρο τιμής σε περισσότερα από 300 άτομα, εταιρίες και οργανισμούς που έχουν τιμηθεί με το εμβληματικό λευκό και μπλε μαρμάρινο βραβείο, τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

22 Over 1100 guests celebrated the 20th Anniversary DSC 17909

Ένα ειδικό επετειακό Βραβείο Επιτεύγματος Εικοσαετίας αναγνώρισε την εξαιρετική ανάπτυξη του ελληνικού ναυτιλιακού κλάδου LNG ως παγκόσμιου ηγέτη κατά την ίδια χρονική περίοδο με τα Ελληνικά Ναυτιλιακά Βραβεία. Επτά σημαντικοί ηγέτες LNG και πρωτοπόροι στον κλάδο, που αντιπροσωπεύουν 185 μεταφορείς LNG – περισσότερο από το 90% του στόλου που ελέγχεται από την Ελλάδα, βραβεύτηκαν τη βραδιά της εκδήλωσης.

Το άλλο ειδικό επετειακό βραβείο της βραδιάς απονεμήθηκε στον Ευάγγελο Μ. Μαρινάκη και την Capital Product Partners για το Deal της Δεκαετίας, για τη συμφωνία τους το 2008 για το spin-off του στόλου δεξαμενόπλοιων της CPLP σε μια συγχώνευση 1,65 δισ. δολαρίων με την Diamond S Shipping.

Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου ανακηρύχθηκε για ιστορική δεύτερη φορά Ελληνική Ναυτιλιακή Προσωπικότητα της Χρονιάς, ενώ ο πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Emanuele Grimaldi ανακηρύχθηκε Διεθνής Προσωπικότητα της Χρονιάς για μια άνευ προηγουμένου δεύτερη φορά.

Άλλα σημαντικά ατομικά βραβεία περιελάμβαναν το Bραβείο Επιτεύγματος Ζωής Lloyd’s List/Propeller Club που απονεμήθηκε στον εφοπλιστή Νικόλαο Γ. Μουνδρέα, πρόεδρο της NGM Energy. Newsmaker της Χρονιάς αναδείχθηκε ο Κρίτων Λεντούδης, της Evalend Shipping, για άλλη μια εξαιρετικά δραστήρια χρονιά στα συμβόλαια νεότευκτων.

Το Βραβείο Επόμενης Γενιάς στη Ναυτιλία, για προσωπικότητες του κλάδου ηλικίας έως 40 ετών, απονεμήθηκε στον Πέτρο Παναγιωτίδη, της Castor Maritime και της Toro Corp.

Ο καπετάνιος Κυριάκος Μουζάκης, πλοίαρχος του επιβατηγού οχηματαγωγού «Αδαμάντιος Κοραής» της Zante Ferries, τιμήθηκε ως Ναυτικός της Χρονιάς για την εξαιρετική συντονισμό τον Αύγουστο του 2023, όταν το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης εκκενώθηκε και το πλοίο του μετέφερε ασθενείς στην Καβάλα, εκτελώντας χρέη εν λειτουργία νοσοκομείου-πλοίου.

Σε χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Παππάς, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έδωσε τα συγχαρητήριά του στους υποψήφιους καθώς και στους νικητές των Βραβείων του 2023.

Η Neptune Maritime Leasing ήταν ο κύριος χορηγός των Ελληνικών Ναυτιλιακών Βραβείων για πρώτη φορά.

Οι καλεσμένοι απόλαυσαν μια δεξίωση με ποτά πριν το δείπνο που προσέφερε η Erma First, ενώ η CMB Financial Leasing προσέφερε την παραδοσιακή πρόποση σαμπάνιας στην υγεία της ελληνικής ναυτιλίας.

Μέρος των εσόδων της εκδήλωσης δόθηκαν στην «Αργώ», το σωματείο που υποστηρίζει παιδιά με αναπηρία στις οικογένειες των Ελλήνων ναυτικών. Ο θρύλος της ιστιοπλοΐας Νίκος Κακλαμανάκης, χρυσός και αργυρός Ολυμπιονίκης που τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο «Man of the Sea» στα πρώτα Ελληνικά Ναυτιλιακά Βραβεία του 2004, παρουσίασε τη δωρεά στην «Αργώ» εκ μέρους των διοργανωτών.

Ο κ. Κακλαμανάκης υπέγραψε αντίτυπα του αναμνηστικού βιβλίου «20 Years Lloyd’s List Greek Shipping Awards» που εκδόθηκε ειδικά για την επέτειο. Τα δέκα αντίτυπα, υπογεγραμμένα επίσης από την τραγουδίστρια Φωτεινή Δάρρα, κι από τους συμπαρουσιαστές της βραδιάς, την δημοσιογράφο της ΕΡΤ Αντριάνα Παρασκευοπούλου και τον Nigel Lowry της Lloyd’s List, δημοπρατήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και συγκέντρωσαν ένα επιπλέον ποσό για την «Αργώ». Όλοι οι καλεσμένοι στην εκδήλωση έλαβαν ένα αντίτυπο στο τέλος της εκδήλωσης.

Τα ετήσια βραβεία αναγνωρίζουν επιτεύγματα κι αξιέπαινη δραστηριότητα στην ελληνική ναυτιλία και προβάλλουν την Ελλάδα ως ναυτιλιακό κέντρο. Οι νικητές επιλέγονται από μια ανεξάρτητη επιτροπή κριτών που εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα της ελληνικής ναυτιλίας.

Η Diana Shipping ανακηρύχθηκε Εταιρία Ξηρού Φορτίου της Χρονιάς, ενώ η Tsakos Energy Navigation ανακηρύχθηκε Εταιρία Δεξαμενόπλοιων της Χρονιάς. Σε μια σπάνια νίκη για τον κλάδο της κρουαζιέρας έναντι των ελληνικών ακτοπλοϊκών γραμμών, η Celestyal Cruises κέρδισε το Βραβείο Επιβατηγού Εταιρίας της Χρονιάς.

Η Erma First κέρδισε το δεύτερό της Βραβείο Τεχνολογικού Επιτεύγματος, για το νέο συμπαγές σύστημα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS). Η Star Bulk Carriers κέρδισε το πολυπόθητο Βραβείο Βιωσιμότητας και η Black Rope κέρδισε το Βραβείο Ασφάλειας.

Η Cass Technava Maritime κέρδισε το Ναυλομεσίτης της Χρονιάς, για τρίτη φορά, χωρίς προηγούμενο. Το βραβείο Χρηματοδότης της Χρονιάς της Ελληνικής Ναυτιλίας απονεμήθηκε στην Alpha Bank.

Η V.Ships Greece κέρδισε το φετινό βραβείο ‘Πειραιάς: Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο’. Η Helmepa Academy αναδείχθηκε νικητής του Βραβείου 2023 για Επίτευγμα στην Εκπαίδευση ή την Κατάρτιση.

Το άκρως ανταγωνιστικό βραβείο για το Πλοίο της Χρονιάς απονεμήθηκε στο «Αντώνης Ι. Αγγελικούσης», το νεότευκτο VLCC LNG διπλού καυσίμου της Maran Tankers.

Το βραβείο Lloyd’s List Intelligence Big Data απονεμήθηκε στην Procureship.

Τα Ελληνικά Ναυτιλιακά Βραβεία ευχαρίστησαν όλους τους Έλληνες και διεθνείς χορηγούς της έγκριτης εκδήλωσης, πολλοί από τους οποίους υποστηρίζουν πιστά τα Βραβεία για πολλά χρόνια. Αυτό αναγνωρίστηκε με τη μορφή ειδικών τιμητικών βραβείων που απονεμήθηκαν σε μια τριάδα χορηγών που υποστηρίζουν την εκδήλωση για 10 συναπτά έτη: Την Bureau Veritas, την Marichem Marigases και τον Όμιλο Τσάκου. Η Lloyd’s Register έλαβε ένα πρωτοφανές Βραβείο Χορηγίας 20 Ετών για τη χορηγία του Βραβείο Βιωσιμότητας (πρώην Βραβείο για την Προστασία του Περιβάλλοντος) από την έναρξή του το 2004.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

01 Dry Cargo Company Diana Shipping DSC 01817

Εταιρία Ξηρού Φορτίου της Χρονιάς – Χορηγός: Marichem Marigases
Diana Shipping

02 Tanker Company Tsakos Energy Navigation DSC 01934

Εταιρία Δεξαμενόπλοιων της Χρονιάς – Χορηγός: Bureau Veritas
Tsakos Energy Navigation

03 Passenger Line Celestyal Cruises DSC 02066

Επιβατηγός Εταιρία της Χρονιάς – Χορηγός: SWS
Celestyal Cruises

04 Shipbroker Cass Technava Maritime DSC 02167

Ναυλομεσίτης της Χρονιάς – Χορηγός: Όμιλος Τσάκου
Cass Technava Maritime

05 Shipping Financier Alpha Bank DSC 02313

Ναυτιλιακός Χρηματοδότης της Χρονιάς – Χορηγός: Tototheo Maritime
Alpha Bank

06 Technical Achievement Award Erma First DSC 02350

Βραβείο Τεχνολογικού Επιτεύγματος – Χορηγός: DNV
Erma First

07 The Safety Award Black Rope DSC 02511

Βραβείο Ασφάλειας – Χορηγός: Seajets
Black Rope

08 Education or Training Helmepa Academy DSC 02606

Βραβείο Επιτεύγματος στην Εκπαίδευση ή την Κατάρτιση –
Χορηγός: Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου
Helmepa Academy

09 Piraeus International Centre V.Ships Greece DSC 02734

Βραβείο ‘Πειραιάς: Διεθνές Κέντρο’ – Χορηγός: ClassNK
V.Ships Greece

10 Big Data Procureship DSC 02850

Βραβείο Lloyd’s List Intelligence Big Data – Χορηγός: Panama Maritime Authority
Procureship

11 International Personality of the Year Emanuele Grimaldi DSC 03087

Διεθνής Προσωπικότητα της Χρονιάς – Χορηγός: Capital Ship Management Corp.
Emanuele Grimaldi

12 Seafarer of the Year Capt. Kyriakos Mouzakis DSC 13399

Ναυτικός της Χρονιάς – Χορηγός: Safe Bulkers, Inc.
Καπετάνιος Κυριάκος Μουζάκης

13 Ship of the Year Antonis I. Angelicoussis DSC 09809

Πλοίο της Χρονιάς – Χορηγός: ABS
“Antonis I. Angelicoussis”

14 The Sustainability Award Star Bulk Carriers DSC 03683

Βραβείο Βιωσιμότητας – Χορηγός: Lloyd’s Register
Star Bulk Carriers

15 Deal of the Decade Evangelos M.Marinakis DSC 03793

Deal της Δεκαετίας 2014-2023 – Χορηγός: Timagenis Law Firm
Ευάγγελος Μ. Μαρινάκης and Capital Product Partners

16 Next Generation Shipping Award Petros Panagiotidis DSC 03931

Βραβείο Επόμενης Γενιάς στη Ναυτιλία – Χορηγός: IRI/The Marshall Islands Registry
Πέτρος Παναγιωτίδης

17 Lifetime Achievement Award Nicholas G. Moundreas DSC 04094

Βραβείο Επιτεύγματος Ζωής Lloyd’s List/Propeller Club – Χορηγός: Franman
Νικόλαος Γ. Μουνδρέας

18 Greek Shipping Newsmaker Kriton Lentoudis DSC 04190

Newsmaker της Χρονιάς – Χορηγός: ExxonMobil Marine
Κρίτων Λεντούδης

19 Greek Shipping Personality George Procopiou DSC 04283

Προσωπικότητα της Χρονιάς – Χορηγός: Eurobank
Γεώργιος Προκοπίου

20 20 Year Achievement The Greek LNG shipping sector DSC 11541

Βραβείο Επιτεύγματος Εικοσαετίας (2004-2023) – Χορηγός: LPC SA
Ο Ελληνικός Ναυτιλιακός Κλάδος LNG

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!