Έκδοση τριετούς ελληνικού ομολόγου βλέπει η WSJ
Τριετές ομόλογο με επιτόκιο περίπου 2,9\% θα μπορούσε να εκδώσει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο για τη στρατηγική επιτοκίων της Commerzbank, Ντάβιντ Σνάουτς, δηλώσεις του οποίου επικαλείται η Wall Street Journal.
Ο κ. Σνάουτς φέρεται να δήλωσε ότι η έκδοση ενός τέτοιου ομολόγου θα πρόσφερε αρκετά κίνητρα – περίπου 1,3 ποσοστιαίες μονάδες (επιπλέον απόδοση)- σε σχέση με τα πορτογαλικά ομόλογα που λήγουν το 2017 και πιθανότατα θα άφηνε αρκετό περιθώριο για την απόδοσή τους στη δευτερογενή αγορά μετά την αρχική έκδοση.
Το δημοσίευμα της WSJ αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται να επανέλθει και πάλι στις αγορές σύντομα, μετά την έκδοση του πενταετούς ομολόγου τον Απρίλιο που προσέλκυσε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, και ότι μία έκδοση τριετούς ομολόγου θεωρείται πιθανή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχουν τρεις λόγοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο:
– Πρώτον, στο σημερινό περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων οι επενδυτές διψούν για σχετικά υψηλότερες αποδόσεις. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί πολύ, αλλά παραμένουν υψηλότερες σε σχέση με αυτές των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
– Δεύτερον, η πρόσφατη έκδοση ύψους 3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το ομόλογο εκδόθηκε με απόδοση 4,95\% και τώρα, λιγότερο από τρεις μήνες μετά, διαπραγματεύεται με απόδοση 4,18\%, σύμφωνα με το Tradeweb. Με άλλα λόγια, αναφέρει το δημοσίευμα, οι επενδυτές που αγόρασαν το ομόλογο είχαν κέρδος από την επένδυσή τους (καθώς οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται όταν μειώνονται οι αποδόσεις).
– Τρίτον, μετά την αναδιάρθρωση το 2012 ελληνικών ομολόγων ύψους 200 δισ. ευρώ, όταν η εγγύτερη λήξη τους μεταφέρθηκε στο 2013, η χώρα δεν έχει βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Η Ελλάδα άρχισε να κλείνει το κενό αυτό με το πενταετές ομόλογο που ωριμάζει το 2019, αλλά οι αναλυτές σημειώνουν ότι είναι σαφές πως η χώρα προτίθεται να δημιουργήσει και πάλι την καμπύλη για ομόλογα με μικρότερες διάρκειες.