« Εγκαταλείπονται» πλοία στα ναυπηγεία ελλείψει χρηματοδοτήσεων

14.07.2014

Έντονα προβληματισμένες εμφανίζονται οι διοικήσεις ή οι ιδιοκτήτες πολλών Ασιατικών ναυπηγείων καθώς εξαιτίας της κρίσης και της αδυναμίας χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες καταγράφονται πολλές ακυρώσεις παραγγελιών νεότευκτων… ακόμη και πλοίων που βρίσκονται στην τελική φάση ολοκλήρωσής τους σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου «Golden Destiny».


 

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν, πλέον, πολλές αγγελίες πώλησης «εγκαταλειμμένων» πλοίων σε ναυπηγεία σε τιμές , περισσότερο, από προσιτές χωρίς όμως να καταγράφεται σημαντικό ενδιαφέρον από την πλευρά των πλοιοκτητών.


Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η αιτία αυτής της εγκατάλειψης πλοίων, που κυρίως εμφανίζεται σε ναυπηγεία της Κίνας, θα πρέπει να αναζητηθεί σε δύο αιτίες, που μπορεί να συνυπάρχουν αλλά ενδέχεται και να υπάρχει μια μόνο από αυτές:


1. Η αδυναμία των εταιρειών να βρουν χρηματοδότηση καθώς οι τράπεζες έχουν περιορίσει την διάθεση πιστώσεων.


2. Οι αξίες των πλοίων έχουν μειωθεί πάρα πολύ και οι παραγγελίες είχαν τοποθετηθεί ενώ βρίσκονταν στα… ύψη. Έτσι, πολλές φορές κρίνεται πιο συμφέρον για μια εταιρεία να ακυρώσει μια παραγγελία και να επιβαρυνθεί τις ελάχιστες συμφωνημένες ρήτρες παρά να βρεθεί με πλοία, που θα δυσκολευτεί να αποσβέσει.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!