ΕΕ εγκαινιάζει επίσημα την αποστολή της στην Ερυθρά Θάλασσα

19.02.2024

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε τη θαλάσσια επιχείρησή του, με την επίσημη ονομασία EUNAVFOR ASPIDES, με στόχο την ανάκτηση της ασφάλειας της διέλευσης μέσω της Ερυθράς Θάλασσας λόγω των συνεχών επιθέσεων που πραγματοποιούν οι αντάρτες Χούθι σε εμπορικά πλοία στην περιοχή.

Η αποστολή της ΕΕ θα επιχειρεί “κατά μήκος των κύριων θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας στο στενό Baab al-Mandab και στο στενό του Ορμούζ, καθώς και στα διεθνή ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας, του Κόλπου του Άντεν, της Αραβικής Θάλασσας, του Κόλπου του Ομάν και του Περσικού Κόλπου”.

Επιπλέον, η επιχείρηση ASPIDES θα συνεργαστεί στενά με τη στρατιωτική επιχείρηση του μπλοκ για την καταπολέμηση της πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό.

“Η επιχείρηση θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαφύλαξη των εμπορικών συμφερόντων και των συμφερόντων ασφαλείας, προς όφελος της ΕΕ και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας”, σχολίασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Borrell.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!