Ecofin: Έως το 2016 ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από 10 μέλη
Σε πολιτική συμφωνία για τη σταδιακή εφαρμογή του πρώτου Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών έως την 1η Ιανουαρίου 2016 το αργότερο, κατέληξαν σήμερα στο Ecofin δέκα κράτη – μέλη της ΕΕ, που συμμετέχουν στην ενισχυμένη συνεργασία, εκ των οποίων και η Ελλάδα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη του Ecofin, o προεδρεύων υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας. Όπως ανέφερε, οι εργασίες θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο και η ελληνική Προεδρία είναι έτοιμη να εργασθεί σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ανάλογα με τις ανάγκες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κοινή δήλωση που εξέδωσαν σήμερα τα δέκα συμμετέχοντα κράτη – μέλη, σε πρώτο στάδιο και ως την 1η Ιανουαρίου του 2016 το αργότερο, θα φορολογηθούν οι μετοχές και ορισμένα παράγωγα.
Στην ίδια δήλωση οι δέκα συμμετέχουσες χώρες σημειώνουν ότι θα ληφθεί υπόψη ο οικονομικός αντίκτυπος της εφαρμογής του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, τόσο στα συμμετέχοντα κράτη – μέλη, όσο και στα μη συμμετέχοντα, όπως π.χ. στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα δέκα κράτη-μέλη που συμμετέχουν στην ενισχυμένη συνεργασία για το Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Ισπανία.
Εξάλλου, το Ecofin υιοθέτησε σήμερα την Οδηγία για την ανασυγκρότηση και εξυγίανση των ευρωπαϊκών τραπεζών, σε συνέχεια της έγκρισής του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Απριλίου.
Όπως ανέφερε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γιάννης Στουρνάρας, με την υιοθέτηση της εν λόγω Οδηγίαςολοκληρώνεται το νομοθετικό έργο για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης.
Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα που αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται μακροπρόθεσμα η χρηματοπιστωτική και οικονομική σταθερότητα.