Διπλασιάσθηκε, την τελευταία 4ετία, η διακίνηση φορτίων μέσω της Βορείου Θαλάσσιας Οδού (Northern Sea Route – NSR)
Σημαντική αύξηση καταγράφει τα τελευταία έτη η χρήση του Βόρειου Θαλάσσιου περάσματος (Northern Sea Route (NSR) καθώς μόνο κατά τα τέσσερα τελευταία έτη, 2010 – 2013, ο όγκος των φορτίων που διακινήθηκαν αυξήθηκε κατά εννέα φορές ((! ) σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής κρατικής εταιρείας «Administratsia Severnovo Morskovo Pouti».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία από ρωσικές πηγές, ο όγκος των φορτίων που διακινήθηκαν το 2013, μέσω του NSR, ήταν 3,8 εκατ. τόνοι ενώ το 2010 ήταν 2 εκατ. τόνοι , δηλαδή η αύξηση έφθασε στο 90\%. Σε μεγέθη τετραετίας, σημειώνεται ότι ενώ το 2010 διακινήθηκαν 145 χιλιάδες τόνοι φορτίων πέρσι έφθασαν στους…1355 χιλιάδες τόνους !
Να σημειωθεί, ότι όπως αναφέρουν ρωσικές πηγές μέσω του NSR διακινούνται και φορτία τα οποία μεταφέρονται με πλοία που ανήκουν σε ελληνικά εφοπλιστικά συμφέροντα, ενώ το 2013 από τις 635 άδειες χρήσης του NSR, από την ρωσική εταιρεία «Administratsia Severnovo Morskovo Pouti», οι 127 αφορούσαν σε πλοία τα οποία έφεραν μη ρωσική σημαία.
Ελληνικοί εφοπλιστικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι το NSR θα μπορούσε να αποτελέσει «την πλέον συμφέρουσα επιλογή, για μεταφορά φορτίων από την Ασία όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι σχεδιασμοί της ρωσικής πλευράς για την δημιουργία ενός ευρύτατου δικτύου υποστήριξης των πλοίων που διαπλέουν την περιοχή».
Να σημειωθεί ότι η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα εδώ και καιρό αναζητάει θαλάσσιους διαδρόμους που θα μειώνουν τον χρόνο εκτέλεσης ενός δρομολογίου από την Δυτική προς την Ανατολική πλευρά της υφηλίου ,παράλληλα θα απαιτούνται λιγότερα καύσιμα αλλά και θα διασφαλίζεται η καλύτερη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και φαίνεται ότι επιλέγουν πλέον το NSR. Εκτιμάται ότι η αξιοποίηση του Northern Sea Route στην Αρκτική θα συμβάλει ( και ήδη συμβάλει) στην μείωση του χρόνου διάρκειας του ταξιδιού από τα λιμάνια της Άπω Ανατολής στα λιμάνια της Δυτικής Ευρώπη κατά 30ημέρες, σχεδόν, ημέρες.
Η κινεζική Cosco
Κατά πληροφορίες οι ειδικοί της κινεζικής Cosco υπολογίζουν ότι τα επόμενα χρόνια τα εμπορεύματα από Ασία θα μπορούν να διακινούνται μέσω της Βορείου Οδού. Ειδικότερα εκτιμάται ότι έως το 2020, μέσω του NSR, θα διακινείται το 15\% των εξαγωγών της Κίνας, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 800 δις ευρώ . Να σημειωθεί ότι το NSR χρησιμοποίησε προσφάτως το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της εταιρείας Cosco Shipping, « Young Sheng»,
Σημειώνεται ότι σχετική οδηγία για την χρήση του NSR έχει εκδώσει και ο Αμερικανικός Νηογνώμονας ( ΑΒS) με σχετικές οδηγίες όπως : η εφαρμογή της διέλευσης του NSR , τα πιθανά τεχνικά και λειτουργικά ρίσκα κ.α.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία σχεδιάζει να επενδύσει περί το ένα δις δολάρια ώστε έως το 2018, στα όρια της ρωσικής Αρκτικής, να έχουν ιδρυθεί νέες βάσεις εξειδικευμένης αεροδιάσωσης στα λιμάνια, Ντίξον, Τίξι, Πέβεκ,και Προβιντένιε.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σύμφωνα με τους ρωσικούς σχεδιασμούς τρία από τα ανωτέρω λιμάνια θα ενταχθούν σε ένα κεντρικό σύστημα λιμένων με αεροπορικά και διασωστικά μέσα τα οποία θα επιτρέπουν την εργασία σε πλωτά μέσα κάτω από το νερό στις ακραίες καιρικές συνθήκες της Αρκτικής. Επίσης θα δημιουργηθούν επτά ενδιάμεσοι σταθμοί διάσωσης οι οποίοι θα μπορούν να καλύπτουν όλη την έκταση της Αρκτικής σε πραγματικό χρόνο από αέρος και θαλάσσης.
.