Διαμάχη μεταξύ Genco & Γ.Οικονόμου για το ΔΣ

17.04.2024

Η εισηγμένη στο NYSE ιδιοκτήτρια Genco Shipping & Trading προέτρεψε τους μετόχους της να απορρίψουν την πρόταση του Έλληνα μεγιστάνα της ναυτιλίας Γιώργου Οικονόμου και τον υποψήφιό του στο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο  Γ.Οικονόμου, ο οποίος, μέσω των επενδυτικών οχημάτων του, κατέχει περίπου το 5.4% των μετοχών της Genco, κατέθεσε σχετική πρόταση την περασμένη εβδομάδα, για να προτείνει τον Robert Pons στο διοικητικό συμβούλιο, και ζήτησε την απομάκρυνση του προέδρου της Genco, James Dolphin, ο οποίος ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου για 10 χρόνια.

Αυτή η κίνηση ακολούθησε την ομόφωνη απόρριψη από την Genco για δύο από τους υποψηφίους του διοικητικού συμβουλίου του Οικονόμου νωρίτερα εφέτος, συμπεριλαμβανομένου του Pons, λέγοντας ότι δεν ήταν πρόσθετες στις υπάρχουσες δεξιότητες και τεχνογνωσία του διοικητικού συμβουλίου ή ότι δεν είχαν επαρκή εμπειρία στη ναυτιλία και σε συναφείς κλάδους. Ο Pons είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων διαχείρισης τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας Spartan Advisors και έχει επίσης υπηρετήσει στα διοικητικά συμβούλια περίπου 16 εισηγμένων εταιρειών.

Από την πλευρά του, ο Γ. Οικονόμου περιέγραψε τις ενέργειες της Genco ως «εχθρικές και υπεκφυγές» και ισχυρίστηκε ότι ο Dolphin επιδιώκει να χτίσει αυτοκρατορία και ότι το διοικητικό συμβούλιο του «γνωρίζει καλύτερα από τους μετόχους της εταιρείας πώς πρέπει να ξοδεύουν τα δικά τους χρήματα». «Ο Dolphin έχει καλλιεργήσει μια κουλτούρα του διοικητικού συμβουλίου που απορρίπτει τις απόψεις των μετόχων και ότι επιδιώκει να έχει ένα διοικητικό συμβούλιο αποτελούμενο από άτομα υπάκουα στη θέλησή του σε αντίθεση με άτομα που θα συμμετάσχουν στη σθεναρή συζήτηση που χρειάζεται ένα καλό συμβούλιο για να διασφαλίσει ότι παίρνει καλές αποφάσεις», είπε ο Οικονόμου σε κατάθεση πληρεξουσίου την περασμένη εβδομάδα.

Ο ιδιοκτήτης περισσότερων από 40 πλοίων την Τρίτη τάχθηκε έντονα κατά της πρότασης «αυτοεξυπηρέτησης» του Οικονόμου και τόνισε τις προηγούμενες ενέργειές του σε άλλες εταιρείες.

Ο Οικονόμου «είναι γνωστός σε όλη τη βιομηχανία και την επενδυτική κοινότητα για την ιστορία του στις κακές πρακτικές διακυβέρνησης και φέρνει μαζί του ένα ξεχωριστό ιστορικό αυτοεξυπηρέτησης και καταστροφής της αξίας των μετόχων», έγραψε η Genco σε επιστολή προς τους μετόχους, προσθέτοντας: «Στην Genco, επιδιώκει μια ατζέντα που βασίζεται σε ένα σχέδιο επαναγοράς μετοχών και μια premium προσφορά αυτοδιαγωνισμού που θα διπλασίαζε την καθαρή μας μόχλευση και θα περιόριζε την ικανότητά μας να πληρώνουμε μελλοντικά μερίσματα».

Η εταιρεία επεσήμανε τις ενέργειες του Οικονόμου στην τελευταία του εισηγμένη εταιρεία, DryShips, ισχυριζόμενος ότι κατέστρεψε την αξία άλλων μετόχων της εταιρείας προτού γίνει ιδιωτική, καθώς και μεταξύ άλλων στην TMS Tankers για μεταφορά ρωσικού αργού.

Παράλληλα, η Genco προχώρησε περαιτέρω, δημιουργώντας έναν ιστότοπο «VoteForGenco», όπου προειδοποιεί τους μετόχους ενάντια στην ιστορία του Οικονόμου για «διανομή κεφαλαίου ανάμεικτη με συγκρούσεις συμφερόντων, αυτοσυναλλαγές και καταστροφή της αξίας των μετόχων για προσωπικό όφελος».Ο Γ. Οικονόμου στο παρελθόν υποκίνησε μάχες στην αίθουσα συνεδριάσεων μετά από buy-in στις Performance Shipping & OceanPal, συμφερόντων της οικογένειας Παληού.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι μέτοχοι της Genco θα πουν τη γνώμη τους στην ετήσια συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Μαΐου.

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!