Δεν έχουν υποστήριξη οι νέοι για τη δημιουργία οικογένειας
Το πρόβλημα του δημογραφικού και η σύνδεσή του με τις πολιτικές για τη μετανάστευση, ήταν το αντικείμενο θεματικής συζήτησης στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, υποστήριξε ότι η μετανάστευση σχετίζεται με το δημογραφικό ως εξής: «Όταν υπάρχει εργατικό δυναμικό και εργάζεται, αυξάνεται το ΑΕΠ, αυξάνεται ο εθνικός πλούτος, αυτό φέρνει περισσότερα έσοδα και θα βοηθήσει την αναστροφή του brain drain, διότι η χώρα θα ανέβει οικονομικά, θα έχει πλούτο και πολλοί από αυτούς, που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, θα επιστρέψουν στη χώρα για να κάνουν εδώ τις οικογένειες τους». Συμπλήρωσε πως η εργατική νομοθεσία χρειάζεται τις κατάλληλες προσαρμογές και ανέφερε πως οι μετανάστες μπορούν να εκπαιδευτούν για θέσεις απασχόλησης στον τουριστικό και κατασκευαστικό τομέα και τη μεταποίηση, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ, που διαθέτει κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για τους μετανάστες.
Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, επισήμανε πως «θα χρειαστούμε τη μετανάστευση», καθώς, «δεν είναι καταστροφή, όπως δίνεται η εντύπωση στον τύπο, όμως πρέπει οι μετανάστες, που θα μπουν στην Ελλάδα να έχουν προσόντα συμπληρωματικά προς αυτά των γηγενών εργατών» και αυτό, όπως είπε, μέχρι στιγμής γίνεται. «Το μεταναστευτικό δίνει ανάσες, αλλά δεν μπορεί να σώσει το ασφαλιστικό», τόνισε ο κ.Τσακλόγλου, προσθέτοντας πως «το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο, μόνο αν δεν το αλλάξουμε και δεν γίνουν παρεμβάσεις». Όπως ανέφερε, η συνταξιοδοτική δαπάνη βαίνει μειούμενη και αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν 1,7 εργαζόμενοι για κάθε συνταξιούχο.
Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Αθανάσιος Κυριαζής, υπογράμμισε πως «67% νέων, που μετανάστευσαν, δε θέλουν να γυρίσουν» και τόνισε την ανάγκη «να ενισχύσουμε τους digital nomads στη χώρα μας». Χαρακτήρισε «πρωταρχικό» το θέμα της εκπαίδευσης, κάνοντας λόγο για «δυσαρμονία» των αποφοίτων των Πανεπιστημίων με τις θέσεις, που έχουν ανάγκη η οικονομία και οι επιχειρήσεις. Πρότεινε «να δοθεί βαρύτητα στις βασικές βαθμίδες εκπαίδευσης» και εκτίμησε, ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί πόλος εκπαίδευσης στη ΝΑ Ευρώπη, με Πανεπιστήμια, που έχουν ελευθερία κινήσεων και προσαρμογής στις ανάγκες της οικονομίας.
Ο Γιώργος Παγουλάτος, Πρέσβης – Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Ο.Ο.Σ.Α εκτίμησε, ότι τα επόμενα χρόνια θα επιτείνεται η μετανάστευση από την Αφρική, καθώς 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή περιβάλλοντα, ενώ ανέφερε πως διάμεση ηλικία στην Αφρική είναι τα 19 έτη έναντι 42 ετών στην Ευρώπη.
Ο Νίκος Βέττας, Γενικός διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για ένα «πλέγμα προκλήσεων, αλλά και ευκαιριών», όπως η αναπροσαρμογή του συστήματος εκπαίδευσης και η δημιουργία δομών μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων για Έλληνες και ξένους.
Η Αλεξάνδρα Τραγάκη, Καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, τόνισε, ότι η μεγάλη πρόκληση είναι το ατομικό συμφέρον να συμβιβαστεί με το συλλογικό, ενώ πρόσθεσε, ότι δεν έχουν υποστήριξη οι νέοι για τη δημιουργία οικογένειας.
Ο Πλάτων Τήνιος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, υπογράμμισε πως «χρειάζεται επένδυση στην ισότητα για το δημογραφικό και την ανάπτυξη καθώςστην Ελλάδα δουλεύει μόνο το 50% των γυναικών και αυτές, που κάνουν παιδιά είναι αυτές, που δουλεύουν».
Ο Χρήστος Α. Ιωάννου, Οικονομολόγος, Σύμβουλος Δ.Σ ΣΕΒ επισήμανε πως έχουμε γηραιότερο προσωπικό από όσο χρειαζόμαστε σε κλάδους μέσης εξειδίκευσης και πρότεινε «μεταφορά προσωπικού σε κλάδους, που έχουν ανάγκη, με κατάρτιση και σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά»
Η Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών του «diaNEOsis», ανέφερε πως «7 στους 10 νέους θα μετανάστευαν στο εξωτερικό για καλύτερη εργασία» και συμπλήρωσε πως «χρειάζονται πολιτικές εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής».
Η Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Ιδρύτρια/Διευθύνουσα Σύμβουλος της «E.VI.A Intelligent Performance», υποστήριξε πως χρειάζεται διαχείριση, καθώς είναι πολύ δύσκολη η επίλυση του δημογραφικού και τόνισε την ανάγκη καλλιέργειας δεξιοτήτων από νωρίς στο σχολείο, καθώς, όπως είπε «στο πανεπιστήμιο είναι αργά».
Ο Μίλτος Νεκτάριος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, τόνισε πως «η γήρανση του πληθυσμού απαιτεί ενίσχυση του εργατικού δυναμικού με μετανάστες», μίλησε για αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και πρόσθεσε, ότι η Δύση πρέπει να ετοιμαστεί για τις 3 μέγα-τάσεις του μέλλοντος: το δημογραφικό, την κλιματική αλλαγή και την ανασύνθεση της παγκοσμιοποίησης.
Τη συζήτηση συντόνισε η Αρχισυντάκτρια “TO VIMA ENGLISH EDITION” και Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΕΛΙΑΜΕΠ, Οντίν Λιναρδάτου.