«Δεμένα» παραμένουν τα πλοία-άκαρπη η συνάντηση Βαρβιτσιώτη ΠΝΟ

01.04.2014

Με φόντο τα «δεμένα» πλοία στα λιμάνια της χώρας ο υπουργός Ναυτιλίας Μ Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε την Δευτέρα με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ((ΠΝΟ)

αναζητώντας τη «χρυσή τομή» που θα οδηγήσει στο να λύσουν κάβους τα πλοία και να αρχίσουν τα δρομολόγια να εκτελούνται κανονικά. Ωστόσο, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η συνάντηση ήταν άκαρπη καθώς οι δυο πλευρές παρέμειναν στις θέσεις τους χωρίς… υποχωρήσεις.


Οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ ζήτησαν από τον υπουργό να μεσολαβήσει ώστε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους ναυτικούς της ΝΕΛ. Ο υπουργός, από την πλευρά του δεσμεύθηκε ότι θα έχει επικοινωνία με τις τράπεζες προκειμένου να διερευνηθεί ένα υπάρχει άμεση διέξοδος.


Επίσης οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ ζήτησαν :1) την απόσυρση του άρθρου για τις συμβάσεις υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν αφού βάση των ΣΣΕ υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό που πηγαίνει στο ΝΑΤ και αυτό δεν θα μπορεί να γίνει εάν ισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις. 2) Απόσυρση από το νομοσχέδιο για τα Τουριστικά Σκάφη του άρθρου για το πλοίο ασφαλείας. Σύμφωνα με αυτό σε μακροχρόνιες απεργίες και εφόσον υπάρχει πρόβλημα στα νησιά τόσο σύνδεσης όσο και ανάγκη κάλυψης αναγκών τότε το ΥΝΑ έχει τα δικαίωμα να δρομολογήσει πλοίο. Πρόκειται για πάγιο αίτημα των νησιωτών.


Να σημειωθεί ότι σχετικά με το θέμα του πλοίου ασφαλείας σε δημοσκόπηση του maritimes.gr το 75\% όσων συμμετείχαν τάχθηκαν υπέρ της ύπαρξης πλοίου ασφαλείας και το 25\% εξέφρασε την διαφωνία του.


Οι δύο πλευρές αναμένεται να συναντηθούν και πάλι την Τρίτη χωρίς όμως να έχουν καθορίσει την ώρα. Την Τρίτη το πρωί, κατά πληροφορίες, οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ θα έχουν συνάντηση με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας που εκπροσωπεί τον κλάδο της ακτοπλοΐας και στη συνέχεια η εκτελεστική επιτροπή θα συνεδριάσει για να αποφασίσει τη συνέχιση ή όχι των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!