Χρυσή Βίζα τριών ταχυτήτων: Τα νέα όρια 250, 400 και 800 χιλιάδων ευρώ

24.02.2024

Την αύξηση του ορίου για τη Χρυσή Βίζα ακόμα στα 800.000 ευρώ με διατήρηση του χαμηλού ορίου των 250.000 ευρώ σε περιοχές μικρότερου ενδιαφέροντος, και τη θεσμοθέτηση ενός ενδιάμεσου ορίου ύψους 400.000 για περιοχές που δεν βρίσκονται στη κορυφή των επενδύσεων θα προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες η διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί τη προσεχή Δευτέρα στη Βουλή. Ενδεχομένως θα προβλέπει την απαγόρευση να διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση όσα ακίνητα έχουν αγοραστεί μέσω της Χρυσής Βίζας.

Έτσι, λοιπόν, στις περιοχές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών όπως είναι ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αττικής, το κέντρο της Θεσσαλονίκης και η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος, η Ρόδος και η Πάτμος καθώς και τα Χανιά α το όριο για την αγορά ακινήτων θα αυξηθεί στα 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ σήμερα.

Με βάση το ισχύον καθεστώς το όριο των 500.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας με το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας ισχύει για περιοχές του Βόρειου Τομέα της Αττικής και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι. Στον Νότιο Τομέα ισχύει αντίστοιχα, τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης Υμηττού.

Στις υπόλοιπες περιοχές το όριο από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέβει σε 400.000 ευρώ, ενώ όπου δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση όπως για παράδειγμα στην Κοζάνη, όπως είχε αναφέρει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το όριο επένδυσης θα παραμείνει στις 250.000 ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι άδειες προς πολίτες από τις ΗΠΑ (μεταξύ των οποίων και αρκετοί ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς) έχουν αυξηθεί κατά 47,5% κατά την περίοδο από τις αρχές του 2023 έως και το τέλος Νοεμβρίου. Αύξηση κατά 77,8% καταγράφουν και οι άδειες προς πολίτες από την Μεγάλη Βρετανία, από 208 σε 370 στο τέλος Νοεμβρίου, νούμερα που προβλέπεται να αυξηθούν κατακόρυφα, όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία των χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου.

Πολλοί από τους επενδυτές της Χρυσής Βίζας διαθέτουν τα ακίνητα τους σε βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες έχουν «φύγει» από την μακροχρόνια μίσθωση καθώς το κέρδος είναι σχετικά εύκολο και μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με τη μελέτη Τράπεζας Πειραιώς εκτιμάται ότι απουσιάζουν 212.000 από την ελληνική αγορά. Το γεγονός έχει οδηγήσει στην αύξηση των τιμών (σήμερα, οι τιμές είναι κατά 14% υπερτιμημένες, συγκριτικά με το επίπεδο στο οποίο θα έπρεπε να βρίσκονται) Όπως προκύπτει από την σχετική ανάλυση, βασικός λόγος για την μειωμένη προσφορά είναι το γεγονός ότι 170.000 ακίνητα, έχουν απορροφηθεί στην δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

powergame.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!