Αυξήθηκε το μερίδιο χρηματοδότησης της ελληνικής ναυτιλίας από τράπεζες της Άπω Ανατολής

08.05.2014

Σημαντική αύξηση του μεριδίου χρηματοδότησης ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών σημείωσαν οι Ασιατικές τράπεζες κατά την διάρκεια του 2013 καθώς έφτασαν στα 3,7 δις δολάρια ή στο 6\% του συνολικού χαρτοφυλακίου χρηματοδότησης των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών από ξένες τράπεζες.

 


Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Petrofin Bank Research οι ασιατικές τράπεζες το 2012 είχαν δανείσει 3,1 δισ δολάρια στην ελληνική ναυτιλίας ενώ το 20111 οι χρηματοδοτήσεις από τις Ασιατικές τράπεζες βρισκόταν μόλις στο 1,2 δισ δολάρια.


Επίσης αυξημένη συμμετοχή στην χρηματοδότηση των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών έχουν και οι αμερικανικές τράπεζες φθάνοντας στο 1,9 δισ. δολάρια από 1,7 δισ. δολάρια το 2012 και 1,4 δισ. το 2011.


Την ίδια ώρα, πάντως, οι ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν στο ναυτιλιακό τους χαρτοφυλάκιο δάνεια προς ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες μειώθηκαν το 2013 από 41 σε 36. Επίσης η συνολική χρηματοδότησή τους μειώθηκε από τα 64,7 δισεκατομμύρια δολάρια στα 55,4 δισ. δολάρια.


Να σημειωθεί ότι η ανάγκη αναζήτησης ρευστού και η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος, λόγω της οικονομικής κρίσης, να χρηματοδοτήσει τα επενδυτικά σχέδια των ναυτιλιακών εταιριών έχει «σπρώξει» τους Έλληνες εφοπλιστές προς αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης. Έτσι, δεν ήταν λίγοι οι εφοπλιστές που βρήκαν «ζεστό» χρήμα σε Ασιατικές τράπεζες αλλά και σε τράπεζες στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία..

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!