Αύξηση κεφαλαίου έως 2 δις για Εθνική τράπεζα. Ανακοινώσεις , πιθανόν, την Μ Τρίτη

13.04.2014

Να προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της έως και δυο δισ ευρώ αποφάσισε η Εθνική Τράπεζα, παρά τις αρχικές διαψεύσεις, αποδεχόμενη τις απόψεις ξένων χρήματο-οικονομικών συμβούλων να εκμεταλλευτεί το καλό κλίμα στην αγορά.

Αύριο, Μ. Τρίτη συνέρχεται το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας, προκειμένου να λάβει απόφαση για την αύξηση κεφαλαίου, με πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης την 10η Μάιου.


Να σημειωθεί ότι το ύψος της αύξησης δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά η αγορά το τοποθετεί μέχρι 2 δισ. ευρώ, ενώ αποκλείεται προς το παρόν η έκδοση ομολογιακού τίτλου, στα πρότυπα της Πειραιώς ή της Alpha .


Τραπεζικοί κύκλοι σημείωσαν στο maritimes.gr ότι « η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και αρκετοί ξένοι οίκοι, μεταξύ των οποίων και η Deutsche Bank, προτείνουν στην Εθνική Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου εκμεταλλευόμενη τη θετική στιγμή στην αγορά».


Πάντως οι ίδιοι κύκλοι σημείωσαν ότι εξετάζονται και άλλες εναλλακτικές επιλογές μεταξύ των οποίων η έκδοση ομολόγου, η πώληση θυγατρικών, η πώληση περιουσιακών στοιχείων αλλά και άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία.


Σε πρόσφατη έκθεσή της η Deutsche Bank έδινε τιμή στόχο στα 4,5 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας , θεωρώντας ότι το αρνητικό κλίμα προς τη μετοχή της ήταν υπερβολικό. Προέβλεπε δε στην ίδια έκθεση, ανάπτυξη εσόδων κατά 11\% στην επόμενη 5ετία μέχρι το 2018 και 19\% αύξηση των κερδών προ – προβλέψεων κατά 19\%, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους. Η γερμανική τράπεζα αναμένει το κόστος του πιστωτικού κινδύνου να μειωθεί κατά 40 μονάδες βάσης από τα επίπεδα των χορηγήσεων του 2012.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!