Athens Natural Gas Forum: Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα οι διεθνείς ανακατατάξεις

01.07.2014

Στη μεγάλη ευκαιρία που δημιουργούν για την Ελλάδα οι ανακατατάξεις και οι αλλαγές στο διεθνή ενεργειακό χάρτη αναφέρθηκαν χθες στο Athens Natural Gas Forum 2014, παράγοντες από το χώρο της ενέργειας.

Η στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσα από τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, αποτελεί πρόκληση για την Ευρώπη και ευκαιρία για την Ελλάδα επεσήμανεο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου.


Ο CEO της Socar Energy Hellas, Anar Mammadov, μιλώντας για πρώτη φορά σε ελληνικό κοινό υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία που έχει η συνεργασία Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν και σημείωσε σχετικά με το ΔΕΣΦΑ ότι αναμένει την έγκριση της Κομισιόν για την συμφωνία μέχρι τον Αύγουστο και στη συνέχεια θα προχωρήσει η συμφωνία για την εξαγορά του 66\%.


Η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Ευγενία Ουζουνίδου δε δίστασε ωστόσο να του επισημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πιθανή κυβέρνηση, θα προβεί σε εθνικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ενώ θα επανεξετάσει την όλη συμφωνία με τη Socar. Υπογράμμισε πως δεν επιτρέπεται οι κυβερνήσεις να πωλούν εταιρείες ενέργειες, αφού σχετίζεται με το θέμα της εθνικής κυριαρχίας, ενώ έκανε λόγο για συντονισμένες κινήσεις ιδιωτικοποίησης εταιρειών και ειδικά της ενέργειας. “Μέσω των εταιρειών αυτών η κυβέρνηση μπορεί να ασκεί κοινωνική πολιτική”, τόνισε επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι δεν υπήρχε λόγος ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ που ήταν κερδοφόρος.


Ο γενικός γραμματέας διεθνών οικονομικών σχέσεων του ΥΠΕΞ Παναγιώτης Μίχαλος ανέφερε από την πλευρά του ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία επανέφεραν την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια και έδωσαν την ευκαιρία στην Ελλάδα να προτείνει τον κάθετο διάδρομο από τη Ρεβυθούσα μέχρι την Ουγγαρία. Πρόκειται όπως είπε για το πιο ρεαλιστικό σενάριο για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ χωρίς μεγάλες επενδύσεις. Και αυτό διότι ο κάθετος άξονας αποτελείται από τα εθνικά δίκτυα των χωρών από όπου διέρχεται αλλά και από τους διασυνδετηρίους αγωγούς κάποιοι εκ των οποίων ήδη υφίστανται ενώ άλλοι πρέπει να δημιουργηθούν με σημαντικά χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τα άλλα φαραωνικά σχέδια. Ο κάθετος διάδρομος τόνισε ο κ. Μίχαλος μπορεί να είναι πλήρως λειτουργικός στο τέλος της δεκαετίας.

Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Δρ. Στέλιος Χειμώνας, υπογράμμισε στην ομιλία του το όραμα να καταστεί ενεργειακός κόμβος συνεισφέροντας στην γεωπολιτική σταθερότητα κα ιτην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Σπύρος Παλαιογιάννης τόνισε ότι πλέον Ευρώπη και Ρωσία δεν είναι τόσο εξαρτημένες από την Ουκρανία, ενώ και η χρονική συγκυρία (άνοιξη) βοήθησε να μην υπάρξουν προβλήματα. Αναφερόμενος στην εθνική ενεργειακή στρατηγική σημείωσε ότι είχε τρεις πυλώνες: να καταστεί η χώρα κόμβος διαμετακόμισης, να επιτευχθεί διαφοροποίηση πηγών και να συμμετάσχει η Ελλάδα στην δημιουργία περιφερειακής αγοράς ενέργειας στη ΝΑΕ. Οι εξελίξεις δικαιώνουν τις στρατηγικές αυτές, είπε.


Ο κ. Σόλων Κασσίνης, σύμβουλος για θέματα ενέργειας του πρωθυπουργούαναφέρθηκε στις έρευνες που γίνονται σε Κύπρο και Ελλαδα για υδρογονάνθρακες επισημαίνοντας ότι σήμερα και αύριο αναμένουμε τις ανακοινωσεις για το νέο γύρο παραχωρήσεων στον οποίο στόχος είναι να προσελκυθούν μεγάλες εταιρείες.


Πηγή:toxrima.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!