Αθανάσιος Κοντογεώργης: Η ανάπτυξη αν δε βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών οδηγεί σε εκρήξεις
Το ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης παρουσίασε ο Αθανάσιος Κοντογεώργης, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, σε συζήτηση με τη δημοσιογράφο, της ΕΡΤ, Χριστίνα Βίδου, κατά την τρίτη ημέρα του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς, 10- 13 Απριλίου, και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο κ. Κοντογεώργης τόνισε ότι από την εκλογή της, ο στόχος της κυβέρνησης ήταν η ισχυροποίηση της Ελλάδας και η επιστροφή των πολιτών στην κανονικότητα. Και όπως είπε τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει είναι εμφανή, παρά τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε – πανδημία και ενεργειακή κρίση – μετά από μία δεκαετία οικονομικής κρίσης.
“Η ανάπτυξη αν δε βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών οδηγεί σε εκρήξεις”, εξήγησε προσθέτοντας ότι “αυτόν τον κίνδυνο τον αποσοβήσαμε”.
Ανέλυσε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει σε διάφορους τομείς, αλλά και τις δημοκρατικές κατακτήσεις – ψήφος αποδήμων, ισοτιμία στον πολιτικό γάμο κ.ά. Επίσης, τις πρωτοβουλίες που προχωρούν – όπως οι δασικοί χάρτες, το κτηματολόγιο, τα τοπογραφικά σχέδια που αναδιοργανώνουν τη χώρα, τα θέματα της υγείας.
Ειδικά όσον αφορά την υγεία, υπογράμμισε ότι η πανδημία ανέδειξε τα προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και τις δυνατότητές του. Όπως τόνισε, “η δημόσια υγεία αφορά την ισότητα – είναι ο χώρος που όλοι έχουν δικαίωμα σε καλές υπηρεσίες.
Ερωτηθείς για το αν θα δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια μόνο σε μεγάλες πόλεις, απάντησε ότι ισχύει το αντίθετο και ότι υπάρχουν δυνατότητες να δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια και στην περιφέρεια.
Μεγάλη έμφαση δόθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς όπως είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, τώρα είναι η ώρα της πλήρους υλοποίησης των προγραμμάτων του Ταμείου, ενώ διευκρίνισε ότι ο “έλεγχος που γίνεται εδώ δεν αφορά την υπόθεση της Ιταλίας, που είχε να κάνει με τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος”.
Σε ερώτηση για τα μελλοντικά σχέδια, ανέφερε το δικαστικό χάρτη, το χωροταξικό σχεδιασμό, το κομμάτι της ψηφιοποίησης, π.χ. σύνδεση με τα Pos, αλλά και τη νέα γενιά μεταρρυθμίσεων που προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, όπως για παράδειγμα της κλιματικής κρίσης.
Στο τραπέζι έχουν μπει θέματα όπως η υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων, ειδικά μετά τις καταστροφές εξ αιτίας των φυσικών φαινομένων. Και πρόσθεσε ότι μπροστά μας έχουμε σημαντικά ζητήματα όπως το δημογραφικό – η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί προτάσεις που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, μεταξύ τους και οικονομικές παρεμβάσεις. Ο στόχος “είναι να μη λειτουργεί ανασταλτικά στους νέους ανθρώπους η σκέψη να κάνουν οικογένεια και να μπορούν να μεγαλώσουν αξιοπρεπώς τα παιδιά τους”, εξήγησε.
Ερωτηθείς για την τεχνητή νοημοσύνη, απάντησε ότι δεν έχει να κάνει μόνο με το μέλλον, αλλά και με το παρόν, όπως για παράδειγμα με τη δημόσια διοίκηση, την υγεία και την παιδεία, τομείς στους οποίους εργάζονται διακεκριμένοι επιστήμονες.
Όσον αφορά στη δικαστική μεταρρύθμιση είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο βασικός στόχος μίας δημοκρατικής κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των πολιτών και η στήριξη των θεσμών.