Απολογισμός 6th MARiEDU 2024

26.04.2024

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 6th MARiEDU 2024 στο Athens Marriott hotel στις 20/04/2024 με συνδιοργανωτές το Ινστιτουτο Ναυτιλιακής & Οικονομικής στρατηγικής και την career stream.

Το συνέδριο ήταν το 34ο που διοργάνωσε το IMES και το 6ο της σειράς MARiEDU που έχει γίνει θεσμός.

Εκπρόσωποι από ναυτικές ακαδημίες, πανεπιστήμια και training centers συζητήσανε για την καριέρα στην Ναυτιλία και πως αυτή σχετίζεται με τις σπουδές και το επίπεδο κατάρτισης των νέων υποψηφίων εργαζομένων, την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για εκπαιδευμένα πληρώματα σε όλους τους κλάδους της ναυτιλίας καθώς και την ποιοτική και αδιάλειπτη ανάγκη για εκπαίδευση σε όλο το cluster αυτής.

Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν με τον χαιρετισμό του προέδρου του IMES κυρίου Καλυβόπουλου Γιάννη, ο οποίος ανέφερε τη σπουδαιότητα της ναυτιλιακής εκπαίδευσης στο κομμάτι της ναυτιλίας.

Το συνέδριο χωρίστηκε σε 2 πάνελ συζητήσεων, το πρώτο πάνελ με ομιλητές τους: κύριο Ορέστη Σχοινά Associate Professor of Ship Finance, University of the Aegean, τον κύριο Κωνσταντίνο Μανιφάβα Official representative, Naval Academy of Varna in Greece, τον κύριο Σπύρο Γκούμα CEO of SQLearn, την Dr. Ηλιάνα Βαρότση Senior Legal Consultant & Lead Industry Trainer και συντονίστρια την Κυρία Μαρίνα Παπαϊωάννου Regional Maritime Academies Manager of  DNV, ασχολήθηκε με την ναυτιλιακή εκπαίδευση.

Αναλύθηκαν οι νέες τάσεις στην ναυτιλιακή αγορά και η ανάγκη εκσυγχρονισμού των προγραμμάτων σπουδών τόσο για τα στελέχη γραφείων όσο και για τα πληρώματα. Οι τάσεις της τηλεκπαίδευσης και της ασύγχρονης μέσω webinar και e-learning εκπαίδευσης, έγιναν αντικείμενο debate μεταξύ των οπαδών της παραδοσιακής σε αμφιθέατρα φυσικής παράδοσης μαθημάτων.

Στο δεύτερο πάνελ του συνεδρίου εφοπλιστές και εκπρόσωποι μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών πήραν θέση για το πως οι ναυτιλιακές εταιρείες προσλαμβάνουν crew και τι ακριβώς ψάχνουν από τους υποψηφίους εργαζομένους. Πως η εξέλιξη της τεχνολογίας επηρεάζει τη ναυτιλία, με εστίαση σε θέματα όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι εφαρμογές της, με συντονίστρια την κυρία Μαρία Μαυρουδή Regional Maritime Academies Manager, DNV και ομιλητές: τον κύριο Σίμο Βαριά CEO Crossworld Marine, Director of Varship Shipping την κυρία Μαρία Μουγκαράκη, Founder & CEO, Oceans Captain τον Dr. Ιωάννη Πατινιώτη Finance Director, Carras (Hellas) S.A. και την κυρία Ειρήνη Νοτιά, Country Manager Sing Fuels, Director Project Connect.

Η ανάδειξη της σημασίας των soft Skills στα προσόντα ενός υποψηφίου για εργασία, ήταν ένα σημαντικό milestone του 6th MARiEDU. Στα πλαίσια του συνεδρίου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά επίσημα στο Ναυτιλιακό κοινό, η νέα πλατφόρμα πιστοποίησης των soft skills που χρησιμοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη εντοπίζει ένα σετ από δεξιότητες που καθορίσουν τον καθέναν απο μας, απο τον Dr. Ιωάννη Πατινιώτη, Creator of SHIPScraft@method.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλους τους ομιλητές, τους χορηγούς, τους υποστηρικτές και τους χορηγούς επικοινωνίας που ο κάθε ένας στηριξε απο την δική του πλευρα προκειμένου να επιτευχθεί ενα πετυχημενο συνέδριο  απο το οποιο βγήκαν ουσιώδη συμπέρασμα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!