Αποκαλυπτήρια από ΤτΕ του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών

25.08.2014

Τον «Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών» παρουσιάζει η Τράπεζα της Ελλάδας. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη νομοθετική παρέμβαση στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Σε αναζήτηση λύσης και για προβληματικά δάνεια των νοικοκυριών.

Συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Δένδια θα έχει αύριο το πρωί ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συζητήσουν, το καυτό θέμα των ημερών, δηλαδή τη ρύθμιση που προωθείται για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών.


Σήμερα πάντως, εκτός απροόπτου, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να παρουσιάσει τον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών για τον χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος θα ισχύσει από 1-01-2015.


Ο Κώδικας θα στηριχθεί στον θεσμό του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και στις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές δυνατότητες εξόφλησης των δανείων από τα νοικοκυριά.


Από τη μέχρι στιγμής πληροφόρηση που υπάρχει, ο Κώδικας Δεοντολογίας προβλέπει μεταξύ άλλων: μείωση επιτοκίου, αλλαγή του τύπου του επιτοκίου, παροχή πρόσθετης εξασφάλισης από τον δανειολήπτη, πώληση ακινήτου στην τράπεζα και εν συνεχεία ενοικίαση του από τον δανειολήπτη η οποία μπορεί να συνοδεύεται με παραχώρηση του δικαιώματος διαμονής στο ακίνητο έναντι μισθώματος (συνήθως για μια ελάχιστη περίοδο τριών ετών), ανταλλαγή με στεγαστικό δάνειο μικρότερης αξίας, αλλά και ρευστοποίηση εξασφαλίσεων.


Ο Κώδικας περιγράφει τα βήματα, τις προθεσμίες και το ελάχιστο περιεχόμενο της πληροφόρησης που οφείλουν να παρέχουν εκατέρωθεν οι τράπεζες και οι δανειολήπτες, ώστε να αξιολογούνται σωστά οι κίνδυνοι και η ικανότητα αποπληρωμής κάθε πιστούχου.


Τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών, και δη τα στεγαστικά αποτελεί την επόμενη προτεραιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.


Μέχρι στιγμής πάντως το υπουργείο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει πως θα κινηθεί σε αυτό το μέτωπο αφήνοντας πάντως να εννοηθεί ότι ετοιμάζει ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου μαζικού κύματος πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2015.


Βάσει του νόμου 4224/2013 μέχρι το τέλος του 2014 προστατεύεται η κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση το καθαρό οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 35.000 ευρώ και η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ.


Περιμένοντας την τρόικα


Εν τω μεταξύ στο σκέλος των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων η Κυβέρνηση αναμένει τις παρατηρήσεις της τρόικας –έχει ήδη σταλεί στους δανειστές πριν τον Δεκαπενταύγουστο το προσχέδιο για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια- ενώ έχει ήδη λάβει τις παρατηρήσεις των Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος.


Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για το πότε το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, δεν αποκλείεται το γενικό πλαίσιο αυτού, να παρουσιαστεί από τον ίδιο τον


Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.


Όπως είπε ο κ. Ν. Δένδιας και στη χθεσινή συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο «επιδιώκουμε μια συνολική λύση στο πρόβλημα των οφειλών προκειμένου να μπορέσουν οι βιώσιμες επιχειρήσεις, όχι μόνο οι μεγάλες αλλά και οι μικρομεσαίες, να απεγκλωβιστούν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν εισέλθει και να εξυγιανθούν.


Να μπορέσουν να διευκολυνθούν ειδικότερα ως προς το σκέλος των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, το οποίο πολλές φορές είναι αδύνατο αποπληρωθεί λόγω των μεγάλων προσαυξήσεων».


Σημειώνοντας παράλληλα ότι «η εν λόγω διευθέτηση δεν θα γίνει σε βάρος των ενήμερων και συνεπών δανειοληπτών».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!