Απόδημος Ελληνισμός: Το νέο σχέδιο για τη στήριξη της ομογένειας και η ανάγκη για εκπαιδευτικά ιδρύματα και θεσμούς που θα ενισχύσουν τη σύνδεση με την Ελλάδα

11.04.2024

Μια ενότητα αφιερωμένη στον απόδημο ελληνισμό, ο οποίος μετρά, εν έτει 2024, πάνω από 7 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και στο πως μπορεί να ενισχύσει τους δεσμούς με την Ελλάδα ήταν αυτή στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς  από τις 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Mε τον Εndy Zemenidis, Executive Director of the Hellenic American Leadership Council να έχει το κομμάτι του συντονισμού, στην ενότητα συμμετείχαν και εξέφρασαν απόψεις σημαντικά στελέχη της διασποράς, αλλά και από πλευράς της κυβέρνησης.

Στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στην ομογένεια ως ένα «ανεκτίμητο κεφάλαιο το οποίο αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη χώρα μας».

Έκανε λόγο για την πρόσφατη καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, μέσω της οποία στις πρόσφατες δεύτερες εκλογές ψήφισαν 17.000 άτομα, ενώ τόνισε ότι είναι σε ισχύ και η διαδικασία εγγραφών για τις ευρωεκλογές.

Μίλησε, δε, και για την κατάρτιση εθνικής στρατηγικής, από πλευράς κυβέρνησης, για τους απόδημους Έλληνες με 5.000 διαφορετικές δράσεις, σημειώνοντας ότι «η χώρα μας θέλει να ενισχύει τη σχέση της με τη διασπορά και να βοηθήσει την καθημερινότητα των απανταχού Ελλήνων.

Για αυτό δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα για την τριετία 2024-2027, το οποίο θέσαμε και σε διαβούλευση. Δίνουμε και μαζεύουμε προτάσεις, έχουν κατατεθεί καταπληκτικές προτάσεις». Το συγκεκριμένο σχέδιο, κατά τον κ. Χρυσουλάκη, έχει βασιστεί σε έξι κύριους πυλώνες: Σύμφωνα με τον ίδιο, πρώτος στόχος αυτού του σχεδίου είναι η υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της ομογένειας. Δεύτερο στόχο συνιστά η αξιοποίηση της παρουσίας του ομογενειακού στοιχείου για τα τοπικά ζητήματα στις χώρες υποδοχής, ενώ τρίτος στόχος είναι η ελληνική γλώσσα και η ενίσχυσή της στη νέα γενιά, κάνοντας λόγο σε αυτό το πλαίσιο σε ιστοσελίδα που έχει κατασκευαστεί, με πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.

Τέταρτος στόχος είναι η συνεκτικός δεσμός με το εκκλησιαστικό σύστημα, ακολουθεί η ενίσχυση των πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της διασποράς με άλλα κράτη, ενώ αναφορικά με τον έκτο στόχο, είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις προξενικές αρχές, με την ψηφιοποίηση πάρα πολλών διαδικασιών, με στόχο να μην χρειάζονται, για πολλές από αυτές, επισκέψεις στο Προξενείο.

Ακολούθως το λόγο πήρε ο George Tsounis, Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η διασπορά είναι κάτι που συζητάμε πολύ, αλλά είναι και παρεξηγημένη έννοια. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ είναι πιο ζωντανή από ποτέ. Πρέπει να φροντίσουμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες να σπουδάσουν Έλληνες στην Αμερική». Κατά τον ίδιο, εξάλλου, «η δική μου γενιά έχει αποτύχει, δεν έχουμε κάνει αρκετά. Δεν είμαι εντυπωσιασμένος με όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, παντού υπάρχουν προβλήματα.

Που είναι οι θεσμοί που είναι το ελληνικό Χάρβαρντ; Γιατί δεν έχουμε εξαιρετικά ελληνικά σχολεία; Πρέπει να κάνουμε κι άλλα, να κάνουμε περισσότερα, να προσεγγίσουμε τα πράγματα με αίσθηση ευθύνης. Χρειαζόμαστε ηγεσία και η ηγεσία λείπει».

Έκανε, επίσης, αναφορά στην απουσία θεσμών που να ενδιαφέρουν πραγματικά τον κόσμο της διασποράς, τονίζοντας την ανάγκη ενδοσκόπησης: «Δεν έχουμε θεσμούς που να συναρπάζουν τον κόσμο, αυτή είναι η πραγματικότητα. Χρειάζεται να κάνουμε ενδοσκόπηση και να αποφασίσουμε τί πραγματικά θέλουμε. Δεν έχουμε θεσμούς στους οποίους να πιστεύει ο κόσμος, που να δίνουν ίσες ευκαιρίες στα παιδιά μας, για να συμμετέχουν σε αυτούς. Αυτά που συμβαίνουν στην πραγματική ζωή, δεν μπορούμε να τα φέρουμε σε πιο θεσμικό πλαίσιο».

Στο σημείο αυτό μίλησε και για την εκπαίδευση και για την απουσία συνδεσιμότητας με την Ελλάδα μέσω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. «Είναι ώρα να είμαστε σοβαροί για να δημιουργηθούν ιδρύματα που να διευκολύνουν αυτή τη συνδεσιμότητα. Έχουμε αποτύχει σε αυτό, δεν υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον, αν δεν είναι ιδανικό δεν θέλουμε ούτε να το ακούσουμε. Στην Αμερική δεν έχουμε ελληνικό πανεπιστήμιο, κλείνουν σχολεία το ένα μετά το άλλο. Είναι μια τόσο πλούσια και επιτυχημένη ομάδα η ομογένεια. Γιατί αυτό δεν μεταφράζεται σε θεσμούς; Πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Αν δεν δημιουργήσουμε συνδεσιμότητα, κάθε χρονιά θα δημιουργείται και μεγαλύτερο χάσμα» κατέληξε.

Παίρνοντας το λόγο, η Αυστραλή πρεσβευτής στην Ελλάδα Alison Duncan, υπογράμμισε ότι η ελληνική ομογένεια είναι από τις παθιασμένες για τη χώρα της, έχοντας, ήδη, προχωρήσει σε πολλές δράσεις, κάτι για το οποίο οι Έλληνες θα πρέπει να είναι υπερήφανοι.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η εισήγηση της πρώην πρέσβη της Αυστραλίας στη χώρα μας κα. Τζένι Μπλούμφιλντ, η οποία ανέφερε ότι πέντε χρόνια μετά από την αφυπηρέτησή της, είδε «μια νέα Ελλάδα, διαφορετική, μια ναυτιλιακή υπερδύναμη και μια ανεπτυγμένη οικονομία», για την οποία πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα, σε συνεργασία της χώρας με την ομογένεια.

Από την πλευρά του, ο John Sotos, Co President Hellenic Initiative Canada αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού στον Καναδά, το οποίο, όπως σημείωσε ‘’έδωσε κίνητρα στην Ελλάδα και ενεργοποίησε την κοινότητα των επενδυτών’’, συμπληρώνοντας, παράλληλα, ότι θα πρέπει πλέον να απλοποιηθούν διαδικασίες για τους Έλληνες του εξωτερικού όπως το ελληνικό διαβατήριο ή η σύνδεσή τους με ακίνητη περιουσία που έχουν στην Ελλάδα.

Τόνισε, δε, την ανάγκη για τη δημιουργία μιας οργάνωσης, η οποία να συμπεριλαμβάνει  τον απόδημο Ελληνισμό, σε όποια χώρα του κόσμου, ενώ εξήρε την δυναμική των φόρα με τη συμμετοχή Ελλήνων και ομογενών που διοργανώνονται τα τελευταία χρόνια σε χώρες όπως ο Καναδάς.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!