Από το 2016 αρχίσουν οι περιορισμοί για τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου

08.04.2014

Για το 2016 φαίνεται ότι «κλείδωσε» η ημερομηνία για την έναρξη ισχύος νέων, αυστηρότερων απαιτήσεων, για τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου από τα πλοία κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Ωστόσο, ο καθορισμός της ημερομηνίας αποδείχτηκε δύσκολή υπόθεση καθώς σειρά χωρών, με επικεφαλής τη Ρωσία, αμφισβήτησαν τις τεχνικές δυνατότητες της εφαρμογής των κανονισμών και με αυτό το σκεπτικό πρότεινε να αναβληθεί η έναρξη ισχύος των μέτρων για την 1η Ιανουαρίου του 2021. «Αντίπαλοι» της «ομάδας» υπό τη Ρωσία ήταν χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Δανία και η Ιαπωνία. Έτσι, ύστερα από πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις, κατά την διάρκεια της Συνόδου, αποφασίσθηκαν : 1) να παραμείνει το 2016 ως έτος έναρξης εφαρμογής των μέτρων για τις περιοχές ελέγχου των εκπομπών των πλοίων (Necas ) και 2) να παρέμεινε σε εκκρεμότητα η απόφαση για την έναρξη ισχύος σε νέες περιοχές ελέγχου.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πρώτη χώρα που θα ισχύουν τα νέα μέτρα περιορισμού των εκπομπών σε οξείδια του αζώτου από το 2016 ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρακολούθησε τις εργασίες.


«Χαίρομαι που ο ΙΜΟ μπόρεσε να καταλήξει σε μια καλή λύση. Πρώτα απ’ όλα έχει καταστεί βέβαιο ότι οι κανονισμοί μπορούν να τεθούν σε ισχύ και θα έχουν το επιδιωκόμενο περιβαλλοντικό αντίκτυπο στην πράξη . Το αποτέλεσμα καθησυχάζει επίσης ένα μεγάλο μέρος της αβεβαιότητας σε σχέση με τις αυστηρότερες απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για τον κλάδο της ναυτιλίας και για τις μελλοντικές επενδύσεις σε νέα πλοία και τον εξοπλισμό των πλοίων » , δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Δανικής Ναυτιλιακής Αρχής, Andreas Nordseth

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!