Από σαράντα κύματα περνoύν ΟΛΠ – Cosco
Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να κριθεί εκ νέου το μέλλον του φιλικού διακανονισμού ΟΛΠ-Cosco από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σε δεύτερο βαθμό, σε επίπεδο τμήματος. Διαδικαστικά υπάρχει επιπλέον το στάδιο της Ολομέλειας, αλλά πριν από αυτό και ένα ακόμη ενδιάμεσο από το τμήμα και την Ολομέλεια.
Η αίσθηση που υπάρχει μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι ότι δεν θα αντιμετωπιστεί πρόβλημα μετά την αρχικά αρνητική εισήγηση στο πρωτοβάθμιο επίπεδο του κλιμακίου, όπως αποκαλείται.
Η ΣΕΠ (Cosco) υπέβαλε άμεσα αίτηση αναίρεσης της απόφασης, ενεργώντας αυτόνομα και μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας προτίθεται να καταθέσει συμπληρωματικό υπόμνημα προκειμένου να εξηγήσει επαρκώς και τεχνικά την αναγκαιότητα της επέκτασης της επένδυσης. Κάτι ανάλογο αναμένει ότι θα πράξει και ο ΟΛΠ, ΟΛΠ-0,06\%ο οποίος άλλωστε θα ωφεληθεί από την επένδυση. Ο Οργανισμός από την πλευρά του θα εξετάσει τις επόμενες ημέρες το πώς θα κινηθεί.
Η σε πρωτοβάθμιο επίπεδο (κλιμάκιο) απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αμφισβητεί εν πολλοίς την ανάγκη της κατασκευής του νέου προβλήτα, θέση που η πλευρά της Cosco πιστεύει ότι μπορεί να ανατρέψει καθώς διαθέτει τα απαραίτητα τεχνικά, οικονομικά και παραγωγικά επιχειρήματα. Σε κάθε περίπτωση, ο «φιλικός διακανονισμός», η μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα μετά την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης, όπως χαρακτηρίστηκε και δικαίως από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, καθώς προβλέπει έργα αξίας 230 εκατ. ευρώ, έχει περάσει από «σαράντα κύματα», εγχώρια και ευρωπαϊκά.
Αρχικά ήταν η αντίδραση των εργαζομένων οι οποίοι, όντες αντίθετοι με το μοντέλο της παραχώρησης και της ιδιωτικοποίησης γενικότερα του λιμανιού, έχουν προσφύγει και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πιο συγκεκριμένα στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών.
Αμφιλεγόμενη ήταν και η στάση της προηγούμενης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία εκτιμούσε ότι ο φιλικός διακανονισμός βάζει εμπόδια στη διαδικασία πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ καθώς ενδεχομένως να θέτει σε δυσχερή θέση άλλους ενδιαφερόμενους για τον ΟΛΠ επενδυτές.
Ευρωπαϊκό «ναι»
Επίσης, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκλήθη προκαταρκτικά να αποφασίσει για το σύννομο της υπόθεσης.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστική από την άποψη αυτή η τοποθέτηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη: «Είχαμε θέσει από νωρίς τον όρο ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα τελούσε υπό την προκαταρκτική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το κάναμε αυτό διότι δεν θέλαμε στο μέλλον να υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία για ενδεχόμενες κρατικές ενισχύσεις ή παραβίασης των όρων που επιβάλλει η Ε.Ε. για τη διαφάνεια στην κατάρτιση τόσο μεγάλων συμβάσεων. Οντως, οι απαντήσεις που λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν ακριβώς αυτό: ότι υπήρξε μια σοβαρή, ουσιαστική και συστηματική τεκμηρίωση που επιβεβαιώνει τη συμβατότητα αυτής της συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».
Επισημαίνεται ότι το επιχειρηματικό σχέδιο συμφωνίας μέσω φιλικού διακανονισμού ΟΛΠ – Cosco (ΣΕΠ Α.Ε.) εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά πριν αποσταλεί για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης είχε δηλώσει αμέσως μετά το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού που ενέκρινε το φιλικό διακανονισμό ότι «για τον Οργανισμό ο φιλικός διακανονισμός β’ της σύμβασης παραχώρησης είναι μια επικερδής επιχειρηματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο των πολιτικών των παραχωρήσεων λιμενικών υπηρεσιών, όπως γίνεται σε όλα τα λιμάνια του κόσμου».
Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»