Απαγόρευση του ρωσικού LNG και αντιμετώπιση του σκιώδους στόλου προωθούν οι Βρυξέλλες – Το 14ο πακέτο κυρώσεων και η αντιπαράθεση στην ΕΕ

24.04.2024

Μπορεί ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  ACER, να προειδοποίησε προ ημερών  ότι  η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι προσεκτική στις προσπάθειές της να αποβάλει το ρωσικό LNG, ωστόσο στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι έχουν ήδη αρχίσει να μελετούν το θέμα.

Όπως αποκάλυψε Ευρωπαίος αξιωματούχος, το θέμα του ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι, καθώς οι 27 συζητούν ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως απάντηση στη συνεχιζόμενη εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

Μιλώντας ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα φροντίσουμε να συμπεριλάβουμε τόσο την απαγόρευση εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου όσο και μέτρα για τον περιορισμό του ρωσικού σκιώδους στόλου.

«Η υιοθέτηση του 14ου πακέτου κυρώσεων είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα», δήλωσε ο Μπίλστρομ.

Σημειώνεται ότι υπέρ της απαγόρευσης του ρωσικού LNG έχουν ταχθεί τα κράτη μέλη της ΕΕ της Βαλτικής.

Το 14ο πακέτο

Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα που εδρεύει στη Φινλανδία, εξαιρουμένων των ρωσικών μεταφορτώσεων LNG μέσω Ευρώπης σε κράτη μη μέλη της ΕΕ, περίπου 17,25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού LNG από τα εργοστάσια ΥΦΑ Yamal LNG, Portovaya LNG και Vysotsk έφτασε το σύστημα της ΕΕ το 2023.

Αυτός ο όγκος αντιπροσωπεύει το 13% των συνολικών εισαγωγών LNG της ΕΕ και το 5% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου στην ήπειρο, ανέφερε το Κέντρο.

«Ξεκινήσαμε να προετοιμάζουμε το 14ο πακέτο κυρώσεων που θα πρέπει να εγκριθεί την άνοιξη», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ουκρανία νωρίτερα τον Απρίλιο.

«Είναι πιθανό να περιλαμβάνει έναν εκτενή κατάλογο περιοριστικών μέτρων με ισχυρή γωνία κατά της καταστρατήγησης», πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι της ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ζητήσει επανειλημμένα τις ευρωπαϊκές εταιρείες να αρχίσουν να μειώνουν τις αγορές τους ρωσικού LNG, ωστόσο οι κλήσεις τους έχουν πέσει στο κενό.

Οι Ρώσοι παίκτες Novatek και Gazprom επέλεξαν να ενισχύσουν τις παραδόσεις LNG στην Ευρώπη για να αντισταθμίσουν εν μέρει τη σημαντική μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου από ρωσικούς αγωγούς προς την ήπειρο που ξεκίνησε αμέσως μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Νομοθετική πρωτοβουλία της Αυστρίας

Όπως γράφει το upstreamonline.com η Gazprom συνεχίζει να αποστέλλει περίπου 42 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα μέσω Ουκρανίας στην Ευρώπη, με περίπου 37 MMcmd να καταλήγουν κυρίως στη Σλοβακία και την Αυστρία. Το υπόλοιπο παραδίδεται στην Υπερδνειστερία, μία διεθνώς μη αναγνωρισμένη φιλορωσική επικράτεια που αποσχίστηκε από τη γειτονική Μολδαβία της Ουκρανίας το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990.

Ενώ η Σλοβακία θεωρείται ότι μπορεί να εισάγει φυσικό αέριο μέσω ενός δικτύου ευρωπαϊκών αγωγών φυσικού αερίου που φτάνουν στη γειτονική της Τσεχική Δημοκρατία, η Αυστρία παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό, που παραδίδεται από την Gazprom στον κόμβο φυσικού αερίου της χώρας στο Baumgarten.

Ωστόσο, οι νομοθετικές προτάσεις του υπουργού Ενέργειας της Αυστρίας Leonore Gewessler, εάν εγκριθούν από το κοινοβούλιο της χώρας, πρόκειται να μειώσουν σημαντικά την εξάρτηση της Βιέννης από το ρωσικό αέριο αγωγών μεταξύ 2024 και 2025, με πλήρη διακοπή των εισαγωγών μεταξύ 2027 και 2028, ανέφερε το αυστριακό μέσο Kleine, την προηγούμενη εβδομάδα.

Το υπουργείο ανέφερε σε δήλωση στο Upstream: «Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Αυστρία μειώθηκε κατά ένα τέταρτο μεταξύ 2021 και 2023 σε περίπου 75 TWh (7,1 Bcm ετησίως). Οι εισαγωγές από τη Ρωσία παραμένουν περίπου σταθερές σε απόλυτες τιμές και γι’ αυτό το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου στις συνολικές εισαγωγές αυξάνεται».

Το υπουργείο Ενέργειας της Αυστρίας προειδοποίησε ότι «υπάρχει η πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία για να εκβιάσει ξανά την Αυστρία και την Ευρώπη και να ανεβάσει ξανά τις τιμές μειώνοντας τον όγκο και εξοπλίζοντας τον ενεργειακό εφοδιασμό — ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης [με την Ουκρανία στο τέλη Δεκεμβρίου 2024]».

«Γι’ αυτό έχουμε προτείνει την υποχρέωση διαφοροποίησης. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με ένα σχέδιο νόμου ξεκίνησαν στο πλαίσιο του συνασπισμού [κυβέρνησης] στην Αυστρία», ανέφερε το υπουργείο.

«Εκτός από μια συμφωνία στον συνασπισμό, ένα ψήφισμα απαιτεί επίσης συνταγματική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Διαφωνίες στην Ευρώπη

Τα κράτη μέλη της ΕΕ διχάζονται για την απαγόρευση των εισαγωγών LNG. Η Σουηδία και οι χώρες της Βαλτικής πιέζουν για απαγόρευση, αλλά άλλα κράτη μέλη και η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της ΕΕ λένε ότι η Ευρώπη εξαρτάται πλέον πολύ περισσότερο από το LNG για να αντέξει την άμεση απαγόρευση των εισαγωγών LNG από τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι προσεκτική στις προσπάθειές της να καταργήσει το ρωσικό LNG καθώς θα πρέπει να προστατεύει την ασφάλεια εφοδιασμού της με φυσικό αέριο, δήλωσε ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, ACER, σε  έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα.

Καθώς η ΕΕ στοχεύει να τερματίσει πλήρως την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027, «η μείωση των ρωσικών εισαγωγών LNG θα πρέπει να εξεταστεί σταδιακά, ξεκινώντας από τις άμεσες ρωσικές εισαγωγές LNG», ανέφερε η ACER στην  έκθεσή της .

«Αν και τέτοια μέτρα μπορεί να στοχεύουν στη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι έχουν ήδη συναφθεί σημαντικές ποσότητες βάσει μακροπρόθεσμων συμφωνιών LNG πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, οι μειώσεις των ρωσικών εισαγωγών LNG θα πρέπει να προσεγγιστούν με προσοχή, ιδιαίτερα υπό το φως της επικείμενης λήξης της σύμβασης διαμετακόμισης ship-or-pay για την προμήθεια αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας έως το τέλος του 2024».

O σκιώδης στόλος

Στο 14ο πακέτο κυρώσεων ενδέχεται να περιληφθούν και μέτρα για την αντιμετώπιση του λεγόμενου σκιώδη στόλου, ο οποίος μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο παρακάμπτοντας τις κυρώσεις.

Ο σκιώδης στόλος, ο οποίος αποτελείται από περίπου 1.400 πλοία με αδιαφανή ιδιοκτησία, “όχι μόνο βοηθά τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις, αλλά είναι επίσης μια σαφής περιβαλλοντική απειλή”, δήλωσε ο Μπίλστρομ.

Ο στόλος, τόνισε, «είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα… όταν πρόκειται για τα χρήματα που τροφοδοτεί το πολεμικό σεντούκι της Ρωσίας».

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι δραστικές ενέργειες όπως το μπλοκάρισμα πλοίων από τα ύδατα της ΕΕ θα μπορούσαν να ερμηνευθούν από τη Μόσχα ως κλιμάκωση.

Σύμφωνα με τον Μπίλστρομ  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το διπλωματικό σκέλος της ΕΕ θα «καθίσουν τώρα και θα κάνουν μια διεξοδική εξέταση όλων των στοιχείων του σκιώδους στόλου και του τι μπορεί να γίνει».

Και θα ακολουθήσει έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τα κράτη σημαίας και λιμανιού θα προσεγγιστούν, σύμφωνα με τον Σουηδό υπουργό, και θα μπορούσαν να υπάρξουν «ενέργειες εναντίον ιδιοκτητών, χειριστών, ασφαλιστικών εταιρειών σε [οποιαδήποτε] τρίτη χώρα που χρησιμοποιεί σήμερα η Ρωσία για να κάνει εφικτό τον σκιώδη στόλο».

Θα είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ εξετάζει αυτό το κενό κυρώσεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο σουηδός αξιωματούχος είπε ότι «έχει έρθει η ώρα να τελειώσει αυτό», προσθέτοντας: «Ο σκιώδης στόλος ήταν τόσο χρήσιμος από τη Ρωσία επειδή επιπλέει κάτω από τα ραντάρ».

energypress.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!