Αντώνης Σαμαράς στο κινεζικό Xinhua: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας προς την Ευρώπη

22.08.2014

Ανακάμπτοντας από μια σοβαρή οικονομική κρίση, η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη θέση από ποτέ ώστε να γίνει πολύτιμος συνεργάτης της Κίνας, είναι το μήνυμα που στέλνει ο Αντώνης Σαμαράς με αποκλειστική συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Σημειώνει, δε, πως η Ελλάδα είναι μια νησίδα σταθερότητας σε μια περιοχή που βιώνει ένα κύμα αποσταθεροποίησης με αρκετά γεωπολιτικά γεγονότα. Όσον αφορά τόσο την οικονομία και την πολιτική, σημειώνει πως η Ελλάδα έχει «βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της έναντι του υπόλοιπου κόσμου και τώρα απελευθερώνει το αναπτυξιακό δυναμικό της».


Για να καταλήξει: «Οπότε ναι, είμαστε τώρα σε πολύ καλύτερη θέση -στην πραγματικότητα, καλύτερα από ποτέ- να γίνει η Ελλάδα ένας πολύτιμος συνεργάτης για την Κίνα».


Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρει στη συνέντευξη πως οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κίνας έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια.


Η επιτυχημένη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Li Keqiang στην Αθήνα και την Κρήτη, τον Ιούνιο, και το ταξίδι του προέδρου της Κίνας Xi Jinping στην Ρόδο τον Ιούλιο ενίσχυσε τη στρατηγική, εταιρική σχέση της Κίνας και της Ελλάδας, η οποία έχει συσταθεί από την πολιτιστική συγγένεια, φιλία, το σεβασμό και την κατανόηση που έχουν οι δύο λαοί, καθώς έχουν περπατήσει για χιλιετίες τις ιστορικές πορείες τους και έχουν σφυρηλατήσει συμβατές ταυτότητες, δήλωσε ο κ. Σαμαράς.


Για να προσθέσει: «Αυτό το πολιτιστικό και ψυχολογικό υπόβαθρο είναι απαραίτητο για να εξελιχθούν οι θετικές διμερής σχέσεις σε μια στρατηγική».


Επιχειρηματική συνεργασία


Αναφερόμενος στην οικονομική πτυχή της διμερούς συνεργασίας, ο Σαμαράς δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τις κινεζικές συμμετοχές σε όλα τα έργα που μπορούν να βοηθήσουν να αναπτύξουν την Ελλάδα σε μια «πύλη» μεταξύ Κίνας και Ευρώπης.


«Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας άλλος εταίρος για την Κίνα. Μπορεί επίσης να γίνει ένας ισχυρός σύνδεσμος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας, καθώς και μια πύλη των εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης», σημείωσε.


«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένα προβλήματα για την βελτίωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης. Όμως, τα πράγματα βελτιώνονται και ως Ευρωπαίος ηγέτης κάνω το καλύτερό που μπορώ για να βοηθήσω να ξεπεραστούν όλα τα τρέχοντα προβλήματα και όλα τα εκκρεμή εμπόδια μεταξύ Κίνας και Ευρώπης,».


Πριν από λίγους μήνες, κατά την προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014, μια εμπορική σύγκρουση αποφεύχθηκε, λόγω της διαφωνίας σχετικά με την επιβολή μέτρων αντιντάμπινγκ στα κινεζικά φωτοβολταϊκά προϊόντα.


«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ευρώπη και η Κίνα έχουν πολλά να κερδίσουν από τη βελτίωση των εμπορικών δεσμών τους με βάση μια ισορροπημένη προσέγγιση, μια ειλικρινή διαπραγμάτευση και με αμοιβαία οφέλη», πρόσθεσε.


Εκτός από την ισχυρή οικονομική σύνδεση, η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο και ως «πολιτιστική γέφυρα» μεταξύ της Κίνας και της Δύσης, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.


Σημείωσε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κίνα είναι υπερήφανες για τη μοναδική πολιτιστική τους κληρονομιά για έναν πολύ καλό λόγο: ο κινεζικός πολιτισμός έχει επηρεάσει σημαντικά την πολιτιστική εξέλιξη της Ασίας για αιώνες, ενώ ο ελληνικός πολιτισμός υπήρξε το λίκνο του δυτικού πολιτισμού.


«Γι ‘αυτό δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για πολιτιστικές ανταλλαγές. Μιλάμε για τη δημιουργία μιας πολιτιστικής γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Μια γέφυρα αμοιβαίας κατανόησης και να φέρει κοντά πολιτιστικές παραδόσεις που είναι τόσο διαφορετικές και τόσο όμοιες ταυτόχρονα».


Αυτό περιλαμβάνει την εκμάθηση της γλώσσας και της ιστορίας ενός εκάστου, αλλά και εκτεταμένες μελέτες και δημοσιεύσεις σχετικά με τις ομοιότητες στην ιστορία και την πολιτιστική εξέλιξη και στις δύο χώρες.


«Αυτό θα έχει επιπτώσεις στην Ευρώπη, πέρα από την ίδια την Ελλάδα. Θα ανοίξει η πύλη και θα χτίσει την γέφυρα για το σύνολο του δυτικού κόσμου να κατανοήσει καλύτερα την κινεζική κουλτούρα», σημειώσει ο Αντώνης Σαμαράς.


Μετά το πρώτο κινεζικό Κέντρο «Κομφούκιος» στην Αθήνα, το δεύτερο θα ανοίξει σύντομα στη Θεσσαλονίκη, ενώ ένα νέο τμήμα κινεζικών σπουδών θα ξεκινήσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2015.


Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η πολύπλοκη διαδικασία αίτησης θεώρησης, έτσι ώστε να προσφέρει στους Κινέζους, αλλά και άλλους ξένους επισκέπτες την καλύτερη τουριστική εμπειρία».


Σχέσεις φιλίας


Ο Αντώνης Σαμαράς έχει αναφερθεί αρκετές φορές στην προσωπική σχέση του με τον Κινέζο ομόλογό του. Λέει επ’ αυτού στη συνέντευξη: «Είναι αλήθεια ότι έχουμε μια άριστη προσωπική σχέση», προσθέτοντας ότι ο ίδιος είχε την αίσθηση ότι γνωρίζοντας πολλά χρόνια πριν πραγματικά γνωριστούν.


Περιέγραψε τον πρωθυπουργό Li ως κάποιον με τον οποίο «μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά, ειλικρινά. Κάποιος που μπορεί να στηριχθείς. Κάποιος με τον οποίο μπορείς να μοιραστείς την αμοιβαία εμπιστοσύνη, τον αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση».


«Αυτό είναι αυτό που αποκαλώ φιλία και κατά την άποψή μου, είναι πολύ σημαντικό στις ανθρώπινες σχέσεις. Είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό συστατικό στις σχέσεις μεταξύ πολιτικών», τόνισε.


Ο κ.Σαμαράς έδωσε επίσης ένα παράδειγμα της φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Λιβύη πριν από τρία χρόνια, η Ελλάδα, αν και βυθισμένη στη μέση της δικής της κρίσης χρέους , έκανε ό, τι ήταν δυνατόν για να παρέμβει και να σώσει χιλιάδες Κινέζους πολίτες.


«Εμείς θα κάνουμε το ίδιο για όλους. Αλλά εκείνη τη φορά έτυχε να σώσουμε Κινέζους υπηκόους», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.


Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι ένα πράγμα έχουν κοινό οι Έλληνες και οι Κινέζοι και αυτό είναι η αγάπη τους για την πολιτιστική τους παράδοση, αλλά και η φιλοδοξία τους για τις προοπτικές ανάπτυξης που διανοίγονται στο μέλλον.
«Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε και πολλά να κερδίσουμε από την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία. Είναι αλήθεια ότι είμαστε πολύ διαφορετικοί τόσο σε μέγεθος όσο και στη γεωγραφία. Είναι επίσης αλήθεια ότι έχουμε εξελιχθεί ξεχωριστά. Αλλά αν ο κόσμος δει τους δύο πιο αρχαίους πολιτισμούς να έρθουν πιο κοντά, οι επιπτώσεις θα είναι πιθανώς αισθητές πολύ πέρα ​​από τα σύνορά μας», τόνισε.



Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!