Αντιστέκεται η κυβέρνηση… πιέζει η Τρόικα.

07.03.2014

Τρία «ΟΧΙ» έχουν μεταφέρει στην Τρόικα στελέχη της κυβέρνησης καθορίζοντας με αυτό τον τρόπο τα όρια τα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να περάσει καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι ενδεχόμενες κοινωνικές αντιδράσεις θα μπορούσαν να «βγουν έξω από κάθε έλεγχο».

Ειδικότερα διαμηνύθηκε προς την Τρόικα ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται να προχωρήσει: σε νέες απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, δεν δέχεται να περάσουν από τη Βουλή οι προτάσεις για τις αλλαγές στο καθεστώς ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα όπως επίσης δεν δέχεται τις θέσεις των τροικανών για το θέμα των τραπεζών και των νέων κεφαλαιακών αναγκών τους.


Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει, πρακτικά, την πληροφορία που κυκλοφορούσε ότι πιθανότατα να μην υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα πριν τον Eurogroup της Δευτέρας καθώς η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές , σε αρκετά θέματα, είναι πολύ μεγάλη. Ωστόσο, πληροφορίες από το Μαξίμου, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση φιλοδοξεί σε μία θετική έκθεση προόδου (το οποίο σήμερα φαντάζει δύσκολο) για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος αμέσως μετά. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η Τρόικα να επιστρέψει την Τετάρτη στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι συζητήσεις.


Ανεξάρτητα, πάντως, από τις πληροφορίες που διαρρέουν από το Μαξίμου για «σκληρές» διαπραγματεύσεις με τους τροϊκανούς και «σθεναρή αντίσταση της ελληνικής πλευράς στις ακραίες απαιτήσεις της Τρόικας» πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι «ενδεχομένως όλα αυτά να αποτελούν κομμάτι επικοινωνιακής στρατηγικής εν όψει των εκλογών αφού στα βασικά ζητήματα, ήδη, κυβέρνηση και Τρόικα έχουν συμφωνήσει».


Τα ανοιχτά μέτωπα.


-Οι απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες πως είναι πολιτική απόφαση να μην υποχωρήσει η κυβέρνηση στις πιέσεις της τρόικας για τα δύο αυτά ζητήματα. Δηλαδή, για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέες απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 και για να υιοθετήσει με νόμο τις αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.


– Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) χθες ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, αλλά η Τρόικα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συνεχίζουν να τα αμφισβητούν. Σύμφωνα με την ΤτΕ οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στα 6,4 δισ. ευρώ. Έτσι, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κινούν ήδη τις διαδικασίες υπερκάλυψης των αναγκών τους μέχρι το ποσό των 9 δισ. ευρώ.


-Η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη και στο θέμα της προώθησης των αλλαγών στο γάλα που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ και πιέζει για την εφαρμογή τους η τρόικα. Ωστόσο, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε χθες πως τα σημαντικότερα ζητήματα είναι οι τράπεζες (σήμερα αναμένεται νέα συνάντηση τρόικας και οικονομικού επιτελείου) και τα εργασιακά.


Τέλος σχετικά με τα δημοσιονομικά, από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 έχει ουσιαστικά κλείσε ενώ το δημοσιονομικό κενό του 2015 είναι μηδενικό ή πολύ μικρό ενώ η Τρόικα το εκτιμά περίπου στα 2 δισ. ευρώ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!