Αντ. Σαμαράς: Στρατηγική η σχέση Ελλάδας – Κίνας

14.07.2014

Στρατηγική χαρακτήρισε τη σχέση Ελλάδας και Κίνας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της ΚίναςΣι Τζινπίνγκ, στη Ρόδο, παρουσία υπουργών της κυβέρνησης, στην οποία συζητηθήκαν ζητήματα ενέργειας, υποδομών και τουρισμού.

Στρατηγική χαρακτήρισε τη σχέση Ελλάδας και Κίνας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της ΚίναςΣι Τζινπίνγκ, στη Ρόδο, παρουσία υπουργών της κυβέρνησης, στην οποία συζητηθήκαν ζητήματα ενέργειας, υποδομών και τουρισμού.


Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε τη βαθιά, όπως τη χαρακτήρισε, φιλία μεταξύ των δύο λαών, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα γεωστρατηγικά αποτελεί πυλώνα σταθερότητας,σε μία περιοχή με πολύ υψηλό πολιτικό δείκτη αστάθειας.


«Πιστεύω βαθιά ότι η στρατηγική εταιρική μας σχέση θα διευρύνεται συνεχώς όσο και η παρουσία της χώρας σας θα διευρύνεται στο διεθνές προσκήνιο» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κινέζο Πρόεδρο.


Παράλληλα εξέφρασε «βαθιά εκτίμηση πως προς την Κίνα» γιατί, όπως είπε, η ηγεσία της έδειξη φιλία, υπευθυνότητα και υποστήριξη της προσπάθειας της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση.


Ο Πρωθυπουργός μίλησε επίσης για τις δυνατότητες που δίνει η γεωγραφική θέση της Ελλάδας για την παροχή χρήσιμων υπηρεσιών υποστήριξης, συντήρησης και επισκευών και στα κινεζικά πολεμικά πλοία που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή.


Όπως εξήγησε: «Παραδείγματος χάρη, στην Κρήτη υπάρχουν όλες οι κατάλληλες υποδομές ανεφοδιασμού, συντηρήσεων και επισκευών για τις μονάδες Ναυτικού της δικής σας χώρας. Υπάρχει δυνατότητα για συνεργασία, παραδείγματος χάρη, κοινές περιπολίες των πολεμικών πλοίων. Και ένα άλλο παράδειγμα, στον τομέα της καταπολέμησης της πειρατείας, όπου τα συμφέροντα των δύο λαών μας ταυτίζονται».


Ο κ. Σαμαράς έκανε αναφορά στον πολιτισμό και τις αξίες των δύο χωρών, τα οποία χαρακτήρισε ακρογωνιαίους λίθους, που, όπως σημείωσε, διαμόρφωσαν τον πολιτισμό της ανθρωπότητας. Τόνισε ότι «τα προβλήματα της σημερινής παγκόσμιας συγκυρίας, ίσως θα είχαν αποφευχθεί εάν επικρατούσαν οι αρχές και οι αξίες των πολιτισμών μας, της Δικαιοσύνης, του Μέτρου, της Αρμονίας και του Αλτρουισμού».


«Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στη σχέση της με την Ελλάδα. Θέλουμε πολύ να κάνουμε κοινές προσπάθειες, μαζί με την ελληνική πλευρά να ανοίξουμε τη νέα εποχή για τις διμερείς μας σχέσεις, όσον αφορά τις συνολικές στρατηγικές εταιρικές σχέσεις Κίνας- Ελλάδας» επισήμανε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κίνας.


«Η Κίνα και η Ελλάδα έχουν μία φυσική φιλία και φυσικά πολύ στενά συναισθήματα μεταξύ τους. Μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα είναι η πιο φιλική και η πιο αξιόπιστη χώρα μέσα στην Ευρώπη για την Κίνα» τόνισε επίσης ο Πρόεδρος της ασιατικής χώρας, χαρακτηρίζοντας άριστες τις ελληνοκινεζικές σχέσεις.


Μετά την συνάντηση στο Κάστρο των Ιπποτών ο Πρόεδρος της Κίνας ξεναγήθηκε από τον Πρωθυπουργό στο Ινστιτούτο Ναυτικού Δικαίου του Αιγαίου που βρίσκεται στην οδό Ιπποτών, ενώ κατά την έξοδό του επευφημήθηκε από ομάδα Κινέζων που βρίσκονται και εργάζονται στη Ρόδο.

EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

 

Νωρίτερα, σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με κ.Σι Τζινπίνγκ στο νησί, όπουέχουν τεθεί σε ισχύ αυξημένα μέτρα ασφαλείας.


Ο Κινέζος Πρόεδρος έφτασε λίγο πριν τις 2 μετά το μεσημέρι στη Ρόδο, όπου θα διανυκτερεύσει πριν αναχωρήσει αύριο Δευτέρα για τη Βραζιλία, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφή των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία,Κίνακαι Νότια Αφρική).


Τον κ.Σι Τζινπίνγκυποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τους Νίκο Δένδια και Νότη Μηταράκη.


Κοινή βούληση για περαιτέρω προώθηση «των άριστων διμερών σχέσεων»


Κατά τη συνάντηση του κ. Παπούλια με τον Κινέζο ομόλογό του, εκφράστηκη η κοινή βούληση για περαιτέρω προώθηση των άριστων, όπως επισημάνθηκε, διμερών σχέσεων.


Συγκινήθηκα πολύ γιατί πέρασα από τη Ρόδο και εσείς παρά την κούραση ήρθατε από την Αθήνα να με συναντήσετε, είπε ο κ.Σι Τζινπίνγκ στον κ. Κάρολο Παπούλια, προσθέτοντας πως «αυτήείναι μία χειροπιαστή απόδειξη για το άριστο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων».


Ο Κινέζος αξιωματούχος χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πολύ σημαντικό πολιτικό και παλιό φίλο της Κίνας και τόνισε πως ο ίδιος αποδίδει «μεγάλη σημασία» στις σχέσεις των δύο χωρών.

EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ

 

«Όπως ξέρουμε είμαστε δύο αρχαίοι πολιτισμοί για αυτό θέλουμε πολύ να κάνουμε κοινές προσπάθειες για να αναβαθμίσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Για αυτό σήμερα είχαμε αυτή την ευκαιρία να συναντηθούμε και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε σημαντική συμφωνία για να προωθήσουμε περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις» συμπλήρωσε.


«Σας ευχαριστώ πού για τα καλά σας λόγια και για την απόφαση να συναντηθούμε και να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών μας και των δύο λαών μας» απάντησε ο κ. Παπούλιας, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ελληνικό τουρισμό και στη δυνατότητα συνεργασίας σε αυτόν τον τομέρα:


«Εδώ στη Ρόδο παίρνετε μια εικόνα του ελληνικού τουρισμού. Η Ρόδος είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού ενός τομέα που μπορούμε να συνεργαστούμε. Και εγώ προσωπικά του δίνω πολύ σημασία γιατί είναι ένας τομέας ανταλλαγής των ανθρώπων των δύο χωρών μας. Μια ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα ο ένας την ζωή του άλλου και να περάσει όμορφα τις διακοπές του».


Ο Κινέζος Πρόεδρος από την πλευρά του εξέφρασε την επιθυμία του να γίνει εθελοντής, όπως είπε, για να προβάλλει τον τουρισμό της Ελλάδας στην Κίνα.


«Το κάνατε ήδη, ο πρόεδρος της Κίνας φιλοξενείται στη Ρόδο» απάντησε ο κ. Παπούλιας.


πηγή:www.naftemporiki.gr


 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!