Αντ. Σαμαράς: Στόχος να γίνουν τα λιμάνια μας παγκόσμια ναυτιλιακά κέντρα

03.06.2014

«Στόχος μας είναι να κάνουμε την Ελλάδα γενικότερα και τα μεγάλα λιμάνια μας πιο συγκεκριμένα, παγκόσμια ναυτιλιακά κέντρα» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς στον χαιρετισμό που απήυθυνε κατά την τελετή έναρξης της ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2014».

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, πρόκειται για φιλοδοξία μιας ολόκληρης χώρας και τόνισε ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτείται σκληρή δουλειά, αυστηρός σχεδιασμός και πολιτική σταθερότητα.

«Τα τελευταία δύο χρόνια γυρίσαμε την πορεία αυτής της χώρας προς τα πάνω. Στα επόμενα χρόνια θα προχωρήσουμε πρόσω ολοταχώς» συνέχισε ο κ. Σαμαράς και έκανε λόγο για τη «Διακήρυξη των Αθηνών» που προώθησε η Ελληνική Προεδρία και όπως επεσήμανε έβαλε τις βάσεις για τον επαναπροσδιορισμό της θαλάσσιας πολιτικής ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


«Οι πρωταθλητές της ελληνικής οικονομίας»


Ο κ. Σαμαράς συνέχισε λέγοντας ότι η χώρα ανακάμπτει από την οικονομική κρίση και όπως είπε δύο από τους «πρωταθλητές» της ελληνικής οικονομίας ήδη δημιουργούν νέα ρεκόρ.


Ειδικότερα, αναφέρθηκε στον τουρισμό λέγοντας πως έκανε νέο ρεκόρ πέρσι με 18 εκατομμύρια επισκέπτες και ετοιμάζεται να κάνει νέο ρεκόρ και φέτος, με 20 εκατομμύρια, ενώ, όπως είπε, η φετινή Έκθεση Ποσειδώνια ήδη έσπασε το ρεκόρ του 2012, σε συμμετοχές και σε χώρες προέλευσης.


Επίσης αναφέρθηκε στον ελληνικό στόλο, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο ήδη μεταφέρει το 15\% του παγκόσμιου εμπορίου.


«Στα τελευταία 10 χρόνια οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν ναυπηγήσει πάνω από 2500 ποντοπόρα πλοία, κυρίως σε ναυπηγεία της Άπω Ανατολής. Τώρα που μιλάμε, οι Έλληνες πλοιοκτήτες παραγγέλνουν ένα νέο πλοίο κάθε 2 μέρες» είπε και αναφέρθηκε στους Έλληνες πλοιοκτήτες λέγοντας πως με τη στήριξή τους και «μαζί με τη μεγάλη παράδοση της Ελληνικής ναυτοσύνης, επανεκκινούμε τη χώρα μας ξεκινώντας από τη θάλασσα».


Ο κ. Σαμαράς στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην διαχρονική σχέση της Ελλάδας με τη θάλασσα.


«Η Ιστορία μας και ο Πολιτισμός μας, έχουν το γαλάζιο χρώμα της θάλασσας» είπε και πρόσθεσε ότι η θαλάσσια σταδιοδρομία των ανθρώπινων κοινωνιών υπήρξε επίσης η κοιτίδα της δημοκρατίας.


«Η πιο σταθερή χώρα σε μια ασταθή περιοχή»


Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα γίνεται πλέον η πιο σταθερή χώρα σε μια ασταθή ευρύτερη περιοχή.


«Γίνεται ακόμα η καλύτερη «πύλη» για το εμπόριο από τα λιμάνια της Μέσης Ανατολής και της Άπω Ανατολής ως την Ιαπωνία, μέσω της διώρυγας του Σουέζ, στις αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης» είπε.


Σημείωσε ότι απαιτούνται επενδύσεις, για την αναβάθμιση των υποδομών στα λιμάνια και στα χερσαία οδικά δίκτυα, όπως και ότι χρειάζονται επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των ναυπηγείων, αλλά και για να αναδειχθεί η χώρα ως περιφερειακός κόμβος παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας, αξιοποιώντας τους ενεργειακούς πόρους που βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες.


«Σήμερα, λοιπόν, η Ελλάδα προσφέρει πολύ μεγάλες ευκαιρίες οικονομικής εμπορικής, γεω-στρατηγικής και περιβαλλοντικής σημασίας. Ευκαιρίες που ξεπερνούν τα σύνορά της, όπως ξεπερνούν σε σημασία και τα όρια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου» είπε και υπογράμμισε ότι «τώρα είναι η στιγμή και εδώ είναι ο κατάλληλος τόπος, για να αναδειχθούν αυτές οι ευκαιρίες» κατέληξε.


Περιήγηση στα περίπτερα της έκθεσης


Μετά την τελετή των εγκαινίων της έκθεσης ο πρωθυπουργός περιηγήθηκε σε περίπτερα της έκθεσης.


Ο κ. Σαμαράς συνοδευόμενος από το υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτη σταμάτησε σε αρκετά περίπτερα και είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με εκθέτες και ενημερώθηκε για τα προϊόντα των εταιρειών τους.


Ενδεικτικά συνομίλησε με εκθέτες από περίπτερα του Χόνγκ Κόνγκ, της Σιγκαπούρης, των κρατικών ναυπηγείων της Κίνας ενώ εγκαινίασε τις πτέρυγες όπου βρίσκονταν περίπτερα των ΗΠΑ και του Παναμά.


Ολιγόλεπτη συνάντηση είχε και στο περίπτερο του επιμελητηριακού ομίλου ανάπτυξης ελληνικών νησιών όπου τον κέρασαν ούζο.


Επισκέφθηκε περίπτερα της Μάλτας, της Κύπρου, των ναυπηγείων της Κορέας ενώ είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ναυτικού επιμελητηρίου.


Εκεί φωτογραφήθηκε με σπουδαστές του Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας ενώ αμέσως μετά επισκέφθηκε το περίπτερο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας όπου τον υποδέχθηκε ο αρχηγός του Λιμενικού και στελέχη του σώματος.


Ο υπουργός Ναυτιλίας προσέφερε στον πρωθυπουργό αναμνηστικά δώρα και ένα τζόκει με το έμβλημα του Λιμενικού Σώματος. Κατά την διάρκεια της περιήγησης του τον πρωθυπουργό σταμάτησαν αρκετοί πολίτες για να τον χαιρετίσουν και να του μιλήσουν.


Χιλιάδες οι εκπρόσωποι από την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα


Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, που θα διαρκέσει η έκθεση περισσότεροι από 19.000 εκπρόσωποι από την ελληνική και παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα, αναμένεται να επισκεφθούν την Έκθεση που φέτος καταρρίπτει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, φιλοξενώντας περισσότερους από 1.870 εκθέτες, από 93 χώρες, σε 35.000 τ.μ. του εκθεσιακού κέντρου Athens Metropolitan Expo.


Ειδικότερα εκθέτες 98 διαφορετικών κλάδων, από προμηθευτές εξοπλισμού διαχείρισης ρύπων και ναυλομεσίτες έως προμηθευτές εξοπλισμού βιομηχανικού καθαρισμού και ανεφοδιασμών πλοίων θα εκθέσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στην φετινή διοργάνωση.


Παράλληλα έχουν παρουσία 24 διεθνείς κυβερνητικοί οργανισμοί και ιδρύματα, ενώ πρωτοφανής είναι η συμμετοχή 250 ναυπηγοκατασκευαστικών και ναυπηγοεπισκευαστικών εταιρειών.


Εξίσου εντυπωσιακή είναι η παρουσία 34 εταιρειών ανεφοδιασμού και λιπαντικών από την Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Δυναμικό παρόν θα δώσουν και οι 20 κορυφαίοι νηογνώμονες, συμπεριλαμβανομένης της DNV GL και της Lloyd’s Register.


Περίπου 80 εταιρίες, οι οποίες εξειδικεύονται σε αειφόρες τεχνολογίες καθώς και 45 εξειδικευμένες εταιρίες στον περιορισμό της ρύπανσης, θα παρουσιάσουν τις εξελίξεις και τις νέες τάσεις του χώρου στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων.


Γενικότερα στοιχεία της έκθεσης


Η μεγαλύτερη εθνική συμμετοχή προέρχεται από την Κίνα και ακολουθεί η Κορέα και η Ιαπωνία. Το Χονγκ Κονγκ και η Τουρκία επιστρέφουν φέτος με εθνικό περίπτερο, μετά από πολυετή απουσία, ενώ η Γεωργία πραγματοποιεί την παρθενική της εμφάνιση.


Το φετινό πρόγραμμα συνεδρίων και σεμιναρίων της Έκθεσης περιλαμβάνει 34 εκδηλώσεις, κατά τις οποίες κυβερνητικά στελέχη, βιομηχανικοί αναλυτές, τραπεζίτες. οικονομολόγοι και εφοπλιστές δίνουν ραντεβού να συζητήσουν για τις αναδυόμενες τάσεις και το μέλλον της Ναυτιλίας.


Ορισμένα από τα φλέγοντα θέματα που αφορούν στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, όπως οι μελλοντικές τάσεις, ο σχεδιασμός των πλοίων, τα σύνθετα υλικά, οι εκπομπές των καυσίμων, η διαχείριση κρίσεων, ατυχημάτων και ασθενειών στη θάλασσα, η εξοικονόμηση ενέργειας, οι φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες, η θαλάσσια επικοινωνία κ.ά., θα τεθούν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων συνεντεύξεων τύπου, workshops, συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης και σεμιναρίων.


Τα Ποσειδώνια 2014 τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, του δήμου Πειραιώς, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας, της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.


Πηγή:www.naftemporiki.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!