Ανοίγει η αγορά του αερίου

13.08.2014

Είναι γνωστό ότι οι αλλαγές στην αγορά του φυσικού αερίου τέθηκαν επιτακτικά από την τρόικα το προηγούμενο διάστημα με αποτέλεσμα να ενσωματωθούν και ως όροι στα προαπαιτούμενα που αφορούν στην αγορά της ενέργειας.

Βασικός πυλώνας των απαιτήσεων της τρόικας είναι να ανοίξει η αγορά της προμήθειας του φυσικού αερίου, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η δραστηριοποίηση και άλλων προμηθευτών και να μπει τέλος στο μονοπώλιο που έχει παραχωρηθεί αυτή τη στιγμή από τις ΕΠΑ.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr λοιπόν, το νομοσχέδιο που θα εφαρμόζει το κοινοτικό μοντέλο διαχωρίζοντας τις δραστηριότητες προμήθειας και διαχείρισης του δικτύου διανομής, είναι ήδη έτοιμο και αναμένεται να πάρει το δρόμο για τη βουλή το Σεπτέμβριο, ώστε να τηρηθούν και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα που έχουν οριστεί.


Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου οι υφιστάμενες ΕΠΑ θα αναδιοργανωθούν, ούτως ώστε να διαχωριστούν οι δραστηριότητες της προμήθειας από το δίκτυο,


Οι δεύτερες αφού διαχωριστούν θα περάσουν σε έναν ανεξάρτητο διαχειριστή, ώστε να μπορούν να προμηθεύσουν αέριο τους καταναλωτές και άλλοι παίκτες.


Το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα είναι ότι οι υφιστάμενες ΕΠΑ έχουν αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης, τα οποία τους έχουν παραχωρηθεί και για τα οποία έχουν εκδοθεί ειδικές άδειες εξαίρεσης και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες ακόμη δεν έχουν λήξει.


Για την αποζημίωσή τους ωστόσο δεν γίνεται καν συζήτηση να καταβληθούν χρήματα, οπότε οι λύσεις που προκρίνονται είναι να υπάρξουν κάποιες χρονικές αλλά και γεωγραφικές επεκτάσεις στις άδειες που έχουν.


Θυμίζουμε ότι οι μέτοχοι των τριών ΕΠΑ είναι η ΔΕΠΑ σε ποσοστό 51\% και σε ποσοστό 49\% η Shell στην Αττική και η ιταλική Eni σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη. Οι πληροφορίες θέλουν τους μετόχους να είναι σύμφωνοι με το πλάνο που έχει εκπονηθεί.


Πάντως οι διαδικασίες θα πρέπει να τρέξουν ώστε ο διαχωρισμός να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με το μνημόνιο.


Πρακτικά οι αλλαγές στην αγορά με την είσοδο νέων προμηθευτών από τους οποίους θα μπορούν να επιλέξουν οι καταναλωτές, δεν αναμένεται να έρθουν για τους οικιακούς πελάτες νωρίτερα από την 1/1/2017 και νωρίτερα για τους βιομηχανικούς πελάτες.


Πηγή:http://www.capital.gr/

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!