Άνω των 37 δις δολ επένδυσαν οι Έλληνες για νεότευκτα την τελευταία 4ετία

05.06.2014

Περισσότερα από 37 δις δολάρια έχουν επενδύσει οι Έλληνες εφοπλιστές για την παραγγελία νέων πλοίων από το 2010 έως και σήμερα σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν εκπρόσωποι της BIMCO, μίας απ’ τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές ενώσεις πλοιοκτητών, διαχειριστών πλοίων και ναυλομεσιτών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ποσειδωνίων 2014.

Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο την τελευταία 4ετία οι Έλληνες εφοπλιστές επενδύουν ετησίως περί τας 9,5 δις δολάρια, για να «χτίσουν» νέα πλοία διατηρώντας συνεχώς νέο και σύγχρονο τον στόλο τους.

Ειδικότερα, οι Έλληνες εφοπλιστές, που μόνο φέτος έχουν υποβάλει 73 νέες παραγγελίες για πλοία συνολικής αξίας 3,1 δις ευρώ, είναι οι πιο “επιθετικοί” επενδυτές στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά ξεπερνώντας τους Νορβηγούς και τους Κινέζους.

Τα ανωτέρω «νούμερα», κατά την άποψη ειδικών, καταδεικνύουν τη διαπραγματευτική δύναμη που διαθέτουν παγκοσμίως πλέον οι Έλληνες εφοπλιστές, ωστόσο φανερώνουν και την αδυναμία της χώρας να εκμεταλλευθεί τα πλεονεκτήματα της αφού ελάχιστα χρήματα από αυτά αφορούν κατασκευές ή μετασκευές πλοίων σε Ελληνικά ναυπηγεία.


Ιδρύθηκε η HEMEXPO


Πάντως, μέρος της υπεραξίας των χρημάτων που επενδύουν οι Έλληνες εφοπλιστές σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν και ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και προμήθεια εξαρτημάτων πλοίων.


Ηδη αρκετές επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου έχουν… συνασπισθεί , δημιουργώντας την πρώτη Ένωση Ελλήνων Κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού (HEMEXPO) με στόχο να διευρύνουν τις πωλήσεις τους στα ναυπηγεία της Άπω Ανατολής, εκεί δηλαδή όπου ναυπηγούνται σήμερα τα …ελληνικά πλοία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!