Ανάγκη για νέες υποδομές που θα οδηγήσουν στην «πράσινη» μετάβαση

21.11.2023

SEVENTH SUSTAINABILITY SUMMIT
HOW CAN SUSTAINABILITY FOSTER GLOBAL CO-OPERATION AND PEACE?
20 και 21 Νοεμβρίου 2023 Ξενοδοχείο Divani Apollon Palace
Yπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου
Σε συνεργασία με το SDSN Greece και με τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα 

Σωτήρης Ράπτης, Γενικός Γραμματέας, ECSA (Ένωση Εφοπλιστών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας)
Την ανάγκη τα καθαρά καύσιμα να καταστούν άμεσα διαθέσιμα για τη βιομηχανία της ναυτιλίας υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της ECSA (Ένωση Εφοπλιστών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας) Σωτήρης Ράπτης, ο οποίος επανέλαβε τον στόχο για τον μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. «Πρέπει να δώσουμε ώθηση στους κατασκευαστές για να φτιάξουν τα καύσιμα […] Πρέπει να ξέρουμε ότι τα καθαρά καύσιμα θα είναι διαθέσιμα στην αγορά», ανέφερε, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζοντας ότι το κόστος θα είναι τεράστιο. Όσον αφορά τον τομέα της χρηματοδότησης, υποστήριξε την ανάγκη δημιουργίας μια ισχυρής βιομηχανίας στην Ευρώπη, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση της ναυτιλίας έχει μετατοπιστεί τα τελευταία χρόνια στην Ασία. «Δεν γίνεται να τα καταφέρουμε χωρίς επενδύσεις», προειδοποίησε ο κ. Ράπτης, ο οποίος παράλληλα προσέδωσε σημασία και στην επανεκπαίδευση των ναυτικών.

Σταμάτης Φραδέλος, Αντιπρόεδρος σε θέματα Κανονισμών του ABS
Την αισιοδοξία του για την πορεία επίτευξης των στόχων, αναφορικά με τη μείωση της έντασης των καυσίμων στον κλάδο της ναυτιλίας, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος σε θέματα Κανονισμών του ABS Σταμάτης Φραδέλος, ο οποίος σχολίασε ότι «τα πάμε πολύ καλά». Άλλωστε, όπως ανέφερε, η ένταση στις εκπομπές άνθρακα περιορίστηκε κατά 40% το 2023, παρότι σε απόλυτους αριθμούς οι εκπομπές αυξήθηκαν λόγω του μεγαλύτερου μεταφορικού όγκου. Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, κατέστησε αναγκαία τη μείωση της διαφοράς στις τιμές μεταξύ των συμβατικών και των σύγχρονων καυσίμων. «Χρειάζεται μια σύγκλιση, την οποία θα δούμε τα επόμενα χρόνια», επεσήμανε. Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε τη σημασία χρήσης των χαμηλών ρύπων καυσίμων, προσθέτοντας ότι οι νέοι κανονισμοί επιβάλλουν νέες, αυστηρότερες προϋποθέσεις για την ένταση των καυσίμων.

Κωνσταντίνα Καρύδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος RCC Europe, Αντιπρόεδρος Climate Change Hub Greece
Τη δημιουργία «πράσινων» θαλάσσιων διαδρόμων ανέδειξε η διευθύνουσα σύμβουλος RCC Europe και αντιπρόεδρος του Climate Change Hub Greece Κωνσταντίνα Καρύδη, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη για νέες υποδομές που θα οδηγήσουν στην «πράσινη» μετάβαση. Η πρωτοβουλία για τους θαλάσσιους διαδρόμους ξεκίνησε από πέρυσι, μέσω της παροχής κινήτρων σε πλοιοκτήτες για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, ανέφερε. Άλλωστε, όπως επεσήμανε, χωρίς τις εταιρικές σχέσεις δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους. Στη συνέχεια, η ίδια σημείωσε ότι απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις, «αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε ολοένα και μεγαλύτερους κινδύνους που αυξάνουν το κόστος», πρόσθεσε. Η κ. Καρύδη έκανε αναφορά και στο ζήτημα των κανονισμών, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει μια ασάφεια. «Υπάρχει ένα πρόβλημα έλλειψης οριζόντιων ενορχηστρωμένων πολιτικών», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες επιδεικνύουν μια ανωριμότητα ως προς τη συνεργασία. «Πρέπει να επιταχύνουμε για να πετύχουμε τους στόχους», υπογράμμισε κλείνοντας.

Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθύνων Σύμβουλος, WWF Ελλάδας
Την ανάγκη να κατανοήσουμε πόσο επείγον είναι το θέμα της βιοποικιλότητας υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της WWF Ελλάδας Δημήτρης Καραβέλλας, ο οποίος επεσήμανε ότι έχουμε «οριακά χρόνο» για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κι αυτό, όπως εξήγησε, μπορεί να γίνει μόνο υπό μερικές προϋποθέσεις. Πρώτον, να κλείσουμε τον χρόνο μεταξύ των δεσμεύσεων και των πράξεων. Δεύτερον, οι κυβερνήσεις να παράσχουν στήριξη και να θέσουν εθνικούς στόχους. Τρίτον, να καταλάβουμε την αξία της φύσης, η οποία σχετίζεται με πολλές διαστάσεις της οικονομίας και της κοινωνίας. Επιπλέον, ο κ. Καραβέλλας προειδοποίησε ότι η απώλεια της βιοποικιλότητας συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή και το αντίστροφο. Όσον αφορά την Ελλάδα, ανέφερε ότι ζούμε σε μία από τις πιο «πλούσιες» χώρες της Ευρώπης, με υψηλό επίπεδο ενδημικών ειδών. Όμως, αυτό παράγει μια σημαντική ευθύνη. «Δεν έχουμε κάνει αρκετά για να προστατεύσουμε τη φύση μας», σημείωσε. 

Bernice Maxton-Lee, Λέκτορας, Business School’s Centre for Business, Climate Change and Sustainability (B-CCaS), Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου
Καμπανάκι για τον κίνδυνο της περαιτέρω αποσύνδεσης των νέων από τη φύση έκρουσε η λέκτορας στο B-CcaS από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Bernice Maxton-Lee, η οποία υποστήριξε τη σημασία ενίσχυσης της βιοποικιλότητας μέσω στοχευμένων δράσεων. «Πρέπει να δράσουμε σε τοπικό επίπεδο σε συνεργασία με τις κοινότητες, αλλά πρέπει να δράσουμε και σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση των οικοσυστημάτων, όπως η μεταφορά αποβλήτων», εξήγησε μεταξύ άλλων. Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουμε ριζοσπαστικοί και να θέσουμε ως προτεραιότητα την πολιτική για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας. Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή δε, η ίδια εξήγησε ότι η βιοποικιλότητα διαφέρει και στον χώρο και στον χρόνο, ενώ επεσήμανε ότι οι λύσεις για την κλιματική αλλαγή δεν ταυτίζονται αυτομάτως με τις λύσεις για τη βιοποικιλότητα.

Ανδρέας Φλουρής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επισκέπτης καθηγητής Περιβαλλοντικής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο της Οττάβας

Τη συμβολή της βιοποικιλότητας στην παραγωγικότητα και στη σταθερότητα των οικοσυστημάτων εξήρε ο αναπλ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επισκέπτης καθηγητής Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οττάβας Ανδρέας Φλουρής, κάνοντας λόγο για υπηρεσίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη βιωσιμότητα των ανθρώπων και τη διαφύλαξη του κλίματος. «Η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας προκαλεί σοβαρές ανισορροπίες. Έχει να κάνει με τη δική μας επιβίωση, έχει να κάνει με την ευημερία μας […] Με κάθε απώλεια της βιοποκιλοτητας, έχουμε αυξανόμενη επιδείνωση της υγείας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πώς γίνεται αυτό; Μέσω της μείωσης της ποιότητας του νερού, της επιτάχυνσης της επιδείνωσης του κλίματος, του περιορισμού της αποδοτικότητας των καλλιεργειών κ.ά. Τέλος, στο ερώτημα αν μπορούμε να τα καταφέρουμε, ο κ. Φλουρής απάντησε καταφατικά, διευκρινίζοντας όμως ότι «κάθε χρόνος που περνά το πρόβλημα μεγαλώνει».

Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace
Η αδράνεια δεν είναι επιλογή. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε από το βήμα του Economist ο γενικός διευθυντής στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης, ο οποίος σχολίασε ότι «ο πλούτος των υπηρεσιών της βιοποικιλότητας είναι τόσο μεγάλος, που δεν μπορούμε να ρισκάρουμε». Όπως επεσήμανε, η παγκόσμια κοινότητα έχει καθυστερήσει περίπου 30 χρόνια, ενώ και οι σημερινές μας πράξεις ακόμα δεν είναι επαρκείς. «Είμαστε πολύ πίσω και πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα», επεσήμανε, προειδοποιώντας ότι χωρίς υγιή οικοσυστήματα, δεν θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε τροφή και νερό. Στη συνέχεια, ο κ. Χαραλαμπίδης σημείωσε ότι μία από τις απειλές της βιοποικιλότητας είναι ο τρόπος που παράγουμε το φαγητό μας, επικαλούμενος τα εξής στοιχεία: Παράγουμε 30% περισσότερα τρόφιμα σε σχέση με όσα χρειαζόμαστε. Άνω του 60% της αγροτικής γης στην Ευρώπη χρησιμοποιείται για τις τροφές των ζώων. Το 70% του νερού στην Ευρώπη χρησιμοποιείται για αγροτικούς σκοπούς. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 85%.

Έρικα Σπαγάκου, συνιδρύτρια, Ecogenia
Τη σημασία της εκπαίδευσης και της δράσης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εξήρε η συνιδρύτρια της Ecogenia Έρικα Σπαγάκου, αναγνωρίζοντας ότι η περιβαλλοντική κρίση θέτει υπό πίεση τις υποδομές και τους οικονομικούς πόρους. «Απαιτούνται συστημικές και συντονισμένες πολιτικές, οι οποίες όμως δεν είναι αρκετές από μόνες τους», σχολίασε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας την ανάγκη για συνέργειες ανάμεσα σε κράτος, ιδιωτικό τομέα και κοινωνία των πολιτών. «Στόχος είναι η προώθηση λύσεων», πρόσθεσε, παραπέμποντας στο παράδειγμα της πρωτοβουλίας για την Υπηρεσία του Ενεργού Πολίτη. Πρόκειται, όπως εξήγησε, για μια κουλτούρα και ένα πρόγραμμα, το οποίο δημιουργεί αμειβόμενες θέσεις εργασίας για νέους, παρέχοντας υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης και ενίσχυσης δεξιοτήτων. Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες γίνονται μέτοχοι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σημείωσε κλείνοντας η κ. Σπαγάκου.

Ράνια Ασαριωτάκη, Διευθύντρια Γραφείου Βιωσιμότητας, Κέντρο Αριστείας για τη Βιωσιμότητα, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος
Έμφαση στις αξίες, στις εμπειρίες και στις δεξιότητες έδωσε η διευθύντρια Γραφείου Βιωσιμότητας από το Κέντρο Αριστείας για τη Βιωσιμότητα του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Ράνια Ασαριωτάκη, χαιρετίζοντας τον ρόλο της εκπαίδευσης των νέων στην αντιμετώπιση του συνεχώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος. Μέσω αυτής της εκπαιδευτικής προσέγγισης, οι μαθητές συμβάλλουν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας, κάτι που αποτυπώνεται σε διάφορες δραστηριότητες. «Η βιωσιμότητα είναι δράση, δεν περιορίζεται στα εγχειρίδια […] Οι μαθητές δοκιμάζουν εκτός της τάξης όλα όσα έμαθαν από τα βιβλία», σχολίασε, ενώ σημείωσε ότι «προσπαθούμε να είμαστε πρακτικοί στα θέματα του περιβάλλοντος». Μας ενδιαφέρει η θετική αλλαγή, κατέληξε η κυρία Ασαριωτάκη.

Κωνσταντίνα Χειμάρα, Πρόεδρος, Social Issues Club, Γενική Γραμματέας, Psychology Society, sustainability leader, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος
Στο πώς η νεολαία μπορεί να συνεισφέρει σε μια πιο βιώσιμη κοινωνία επικεντρώθηκε στην τοποθέτησή της η πρόεδρος του Social Issues Club και sustainability leader του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Κωνσταντίνα Χειμάρα, επισημαίνοντας ότι η αειφορία δεν είναι μόνο η μέριμνα για το περιβάλλον αλλά έχει και μια πολύ σημαντική κοινωνική πτυχή. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Χειμάρα τόνισε τη δημιουργία του Social Issues Club, ενός ασφαλούς χώρου για συζήτηση σχετικά με τρέχοντα κοινωνικά φαινόμενα και ευαισθητοποίηση σε διάφορα θέματα όπως π.χ το κίνημα Me Too, οι γυναικοκτονίες ή η κατάχρηση ναρκωτικών. Σύμφωνα με την ίδια, οι νέοι που ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα μπορούν να προσφέρουν εθελοντικά, να συμμετέχουν σε ανταλλαγές, σε προγράμματα κατάρτισης, σε σχολικές εκδηλώσεις ή μέσω της εγγραφής σε μια λέσχη. «Ο καθένας από εμάς μπορεί να αναζητήσει διαθέσιμους πόρους, να δημιουργήσει ευκαιρίες και να βρει μια κοινότητα που ενδιαφέρεται για τη βιωσιμότητα», κατέληξε.

Γιάννης Σταματονικολός, business development associate, GenAI Summit at 100mentors
Στη σημασία του GenAI, της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης, αναφέρθηκε ο Γιάννης Σταματονικολός, business development associate της GenAI Summit at 100mentors, τονίζοντας ότι το GenAI μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση της εκπαίδευσης και της απασχόλησης, εάν το χρησιμοποιήσουμε υπεύθυνα και βιώσιμα. Στόχος, όπως είπε, είναι το 2024 να γίνει educational year για το GenAI. «Δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν πίσω. Ειδικότερα, στο κομμάτι της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης πρέπει να κρατήσουμε τον άνθρωπο μέσω της εκπαίδευσης σε αυτήν τη διαδικασία, μέσα σε αυτήν την ανάπτυξη και να δει ο καθένας από μόνος του τι μπορεί να του προσφέρει. Είναι ο μόνος δρόμος για ζήσουμε μέσα σε αυτήν την τεχνολογική επανάσταση».

Marnie McGregor, Πρόεδρος ΔΣ, Ecogenia
Το κλιματικό άγχος, έναν όρο που περιγράφει τον τρόμο για την κλιματική αλλαγή, περιέγραψε –μεταξύ άλλων– η πρόεδρος του Ecogenia Marnie McGregor, αναφέροντας πως επηρεάζει ιδιαίτερα τη νέα γενιά για το μέλλον τους και για τις οικονομικές ευκαιρίες. Σύμφωνα με την ίδια, προγράμματα όπως του Ecogenia έχουν όλους τους παράγοντες της επιτυχίας, «δίνοντας στην επόμενη γενιά ελπίδα και, το πιο σημαντικό, αμειβόμενη εκπαίδευση και οικονομική ευκαιρία να προχωρήσουν σε σταδιοδρομία στην πράσινη οικονομία. Βοηθούν επίσης στη δημιουργία μιας ισχυρής και ανθεκτικής οικονομίας και κοινωνίας για όλους – και αυτό είναι κάτι για το οποίο μπορούμε όλοι να είμαστε αισιόδοξοι», υπογράμμισε.

Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής, Τράπεζα της Ελλάδος
«Η Ελλάδα ήταν μια μαμή της ιστορίας για την Ευρωζώνη. Χωρίς την Ελλάδα, το ευρώ δεν θα υπήρχε σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εννοώντας ότι η ελληνική κρίση ήταν που δημιούργησε τις συνθήκες μιας αποτελεσματικής διακυβέρνησης για την αποτροπή κρίσεων στη ζώνη του ευρώ.
Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, ο κ. Στουρνάρας επικαλέστηκε μελέτη σύμφωνα με την οποία χρειαζόμαστε 1,6 φορές τη Γη ώστε να διατηρήσουμε το σημερινό βιοτικό επίπεδο, καθώς οι απαιτήσεις είναι πια πολύ περισσότερες από τους πόρους που προσφέρει ο πλανήτης.

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει πιο συχνά και πιο σφοδρά, με αυξανόμενες απώλειες στο κεφάλαιο –ανθρώπινο, φυσικό και οικονομικό. Ας αναλογιστούμε τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού και φθινοπώρου, που διατάραξαν υπηρεσίες και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στα συστήματα και τις υποδομές. Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στην επώδυνη διαπίστωση του πόσο άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φύση είναι η ευημερία και, εν τέλει, η επιβίωσή μας», παρατήρησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι σχετικές επενδύσεις εξακολουθούν να μην είναι επαρκείς και πως υπάρχουν κρίσιμες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε θεσμικό επίπεδο προκειμένου να κινητοποιηθεί το τεράστιο ποσό των χρηματοδοτικών πόρων που απαιτείται. «Για παράδειγμα, υπάρχει έλλειψη κοινών μεθοδολογιών και επαρκούς διαφάνειας στις αξιολογήσεις των επιδόσεων των εταιρειών σε θέματα ESG, κάτι που δεν συμβάλλει στη δημιουργία ισχυρής ενιαίας αγοράς για τη χρηματοδότηση της βιωσιμότητας. Επιπλέον, τα πολλαπλά εθελοντικά πλαίσια αναφοράς των εκθέσεων βιωσιμότητας και η απουσία σχεδίων μετάβασης των εταιρειών δυσχεραίνουν την αποτελεσματική κατανομή κεφαλαίων και τη λήψη ορθών αποφάσεων για επενδύσεις και διαχείριση κινδύνων. Επίσης, ο ρυθμός και το μέγεθος της χρηματοδότησης για έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή παραμένουν αρκετά κάτω από αυτά που χρειάζεται», ανέφερε ενδεικτικά.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι δεν θα δοθούν οριστικές απαντήσεις στα προβλήματα χωρίς μεγαλύτερη και ευρύτερη δημοσιονομική ενοποίηση, ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και δημιουργία μιας πραγματικής ένωσης των αγορών κεφαλαίων. «Δεν πρέπει όμως να περιμένουμε να ωριμάσουν οι πολιτικές συνθήκες στη ζώνη του ευρώ για να προχωρήσουν όλα αυτά μαζί. Για παράδειγμα, η ένωση των αγορών κεφαλαίων είναι ήδη ώριμη να υλοποιηθεί άμεσα, όπως αντίστοιχα και οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση των τραπεζικών κρίσεων και το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων», σχολίασε ο διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος αναγνώρισε ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα αποτελούν πηγή αστάθειας και ευπάθειας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς μπορούν να επηρεάσουν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής και να δημιουργήσουν κλυδωνισμούς στη σταθερότητα των τιμών.

Παναγιώτης Καπετανάκος, Διευθύνων Σύμβουλος, Noval Property
«Οφείλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μας με την πόλη και το πώς σχεδιάζουμε και διαχειριζόμαστε τα κτήριά μας, τα οποία δεν θα πρέπει να είναι απλώς βιώσιμα και πράσινα αλλά επίσης ευέλικτα και ανθεκτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της Noval Property, Παναγιώτης Καπετανάκος. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για τον ρόλο των αστικών αναπλάσεων προκειμένου να δημιουργείται βιώσιμος χώρος, μέσω της αναβάθμισης συνήθως υποβαθμισμένων αστικών τμημάτων – αναφέρθηκε στα projects της εταιρείας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Hugh Coughlan, Αντιπρόεδρος, Ένωση Πόλεων και Περιφερειών (ACR+) Δημοτικό Συμβούλιο του Δουβλίνου
Τον πολύπλευρο ρόλο που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν οι πόλεις για την επιτάχυνση της μετάβασης σε μια βιώσιμη κοινωνία ανέπτυξε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Πόλεων και Περιφερειών (ACR+), του Δημοτικού Συμβουλίου του Δουβλίνου Hugh Coughlan. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης της κυκλικής οικονομίας και παρουσίασε επιμέρους στοιχεία που συνέκριναν την Ελλάδα και την Ιρλανδία με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε μια σειρά από τομείς ανακύκλωσης.

Λένα Μπέλση, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης στην Ελλάδα (ΣΕΠΑΝ)
«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για καθυστέρηση. Έχουμε μείνει πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης στην Ελλάδα (ΣΕΠΑΝ) Λένα Μπέλση, η οποία υπερασπίστηκε τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας. «Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε», τόνισε η κ. Μπέλση, μιλώντας για την ανάγκη ενίσχυσης και προώθησης της συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε ανακυκλωμένα υλικά να επιστρέφουν στην αγορά κατάλληλα προς επαναχρησιμοποίηση. 

Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ
Κάθε μεταρρύθμιση σημαίνει ξεβόλεμα και έχει κόστος, τόνισε από το βήμα του Economist ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος. Όπως είπε, η πράσινη μετάβαση κοστίζει πάνω από το 2% του κοινοτικού ΑΕΠ και η Ελλάδα διαθέτει τους απαραίτητους πόρους, καθώς είναι η πλέον ωφελούμενη στην κατανομή των κοινοτικών πόρων της νέας πολιτικής συνοχής 2021-2027. Σημείωσε δε ότι έχει δεσμευτεί το 27% των πόρων για πράσινη ανάπτυξη – 5,5 δισ. ευρώ και 1,6 δισ. ευρώ επιπλέον για απολιγνιτοποίηση. Ο κ. Σκάλκος υπογράμμισε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα, με κατεύθυνση την αυτονομία. Αναλύοντας στον επιμερισμό των χρηματοδοτήσεων, μίλησε για τομείς όπως οι υδάτινοι πόροι, η διαχείριση απορριμμάτων και ο σιδηρόδρομος.

Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μέλος Δ.Σ., Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ
Τις προσπάθειες για ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο και μια αποτελεσματική εποπτεία, η οποία θα προωθεί τη ροή κεφαλαίων με στόχο την πράσινη μετάβαση, περιέγραψε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μέλος Δ.Σ. της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ Βασιλική Λαζαράκου. Μεταξύ άλλων, μίλησε για θεσμικές διαδικασίες σε εξέλιξη σε τομείς όπως το greenwashing. Η ίδια σημείωσε ότι σήμερα πάνω από 1,2 τρις ευρώ έχουν διοχετευθεί σε πράσινα funds.

Jules Besnainou, Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής, Cleantech for Europe
«Δεν έχει να κάνει απλώς με την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα. Έχει να κάνει με μια νέα εκβιομηχάνιση. Πρόκειται για δουλειές και ευημερία. Για τη δημιουργία ενός μέλλοντος που συνδυάζει την κλιματική αριστεία με τη βιομηχανική ηγεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της Cleantech for Europe Jules Besnainou, αναφερόμενος στον ρόλο της καθαρής τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτό, περιέγραψε ένα πλέγμα τεχνολογιών σε τομείς που προσφέρονται για επενδύσεις, όπως το πράσινο υδρογόνο, η αποθήκευση ενέργειας μακράς διάρκειας, τα δίκτυα, οι μεταφορές, ο πράσινος χάλυβας, το τσιμέντο χαμηλών εκπομπών άνθρακα και η γεωργία.

Βαλεντίνα Ντέντη, επικεφαλής οικονομική σύμβουλος, Consulting International, KBR, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Μια γερμανική οικονομία κάθε χρόνο μέχρι το 2050 θα πρέπει να επενδύει η παγκόσμια κοινότητα προκειμένου να πετύχει την πράσινη μετάβαση, τόνισε η επικεφαλής οικονομική σύμβουλος της Consulting International, KBR από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Βαλεντίνα Ντέντη, η οποία περιέγραψε τη διαδικασία της στροφής από την παροχή ενέργειας με βάση –κατά 80%– τα ορυκτά καύσιμα σε ένα νέο ενεργειακό καθεστώς που θα το οδηγούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, έχουμε περάσει πλέον από τη δήλωση προθέσεων στην εφαρμογή.

Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Υφυπουργός Υγείας
Το πώς οι φυσικές καταστροφές επηρεάζουν το σύστημα υγείας προσπάθησε να περιγράψει ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, επικαλούμενος δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα των τελευταίων μηνών. Στη mega-φωτιά του Έβρου, όπως υπενθύμισε, απαιτήθηκε η εκκένωση του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης. Σε μια τέτοια περίπτωση, αυτό που χρειάζεται είναι η έγκαιρη αναγνώριση του κινδύνου και η ύπαρξη εναλλακτικών σχεδίων, όπως είπε. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στη διαδικασία επικοινωνίας με τις αρμόδιες αρχές, κάτι το οποίο απαιτεί την παρουσία ενός επικεφαλής ανώτατου επιπέδου. «Η προετοιμασία είναι πολλών ωρών, για αυτό χρειάζεται επικοινωνία και ετοιμότητα», επανέλαβε. Όσον αφορά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο κ. Βαρτζόπουλος διευκρίνισε ότι επρόκειτο για ένα διαφορετικό φαινόμενο, καθώς οι επιπτώσεις είναι μακροπρόθεσμες και όχι βραχυπρόθεσμες, όπως για παράδειγμα συμβαίνει σε μια φωτιά. Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των βροχοπτώσεων καταφέραμε να αποφύγουμε τη διατάραξη της λειτουργίας των υγειονομικών μονάδων, εξήγησε ο υφυπουργός. Από την άλλη πλευρά όμως, υπήρξε διατάραξη της καθημερινότητας των κατοίκων σε σχέση με την πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, χρειάζεται ένας επικεφαλής ανώτατου επιπέδου, ενεργοποίηση καταρτισμένων εθελοντών αλλά και εγκατάσταση υγειονομικών μονάδων για την παρακολούθηση των μακροπρόθεσμων συνεπειών, υπογράμμισε ο κ. Βαρτζόπουλος.

James Smith, Επικεφαλής για θέματα βιωσιμότητας, Διεπιστημονικό Κέντρο Ερευνών του Cambridge για τη Δημόσια Υγεία, Πανεπιστήμιο του Cambridge
Στο πώς οι περιβαλλοντικοί παράγοντες αλλάζουν τον τρόπο ζωής αλλά και τους μακροπρόθεσμους στόχους αναφέρθηκε ο επικεφαλής για θέματα βιωσιμότητας του Διεπιστημονικού Κέντρο Ερευνών του Cambridge για τη Δημόσια Υγεία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge James Smith, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη προσαρμογής σε αυτήν τη νέα κατάσταση. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι οι προκλήσεις αλλάζουν αιφνίδια τις μακροπρόθεσμες πολιτικές. Μάλιστα, επικαλέστηκε ως παράδειγμα την ανάγκη δημιουργίας ενός «πράσινου» συστήματος υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε ότι η αλλαγή των μακροπρόθεσμων πολιτικών επιβάλλει και την αλλαγή των βραχυπρόθεσμων στόχων, ενώ επέμεινε στα θετικά των γρήγορων αλλαγών. Βέβαια, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι οι ξαφνικές αλλαγές απαιτούν σωστή προετοιμασία. «Θέλουμε καλύτερη και μεγαλύτερη προετοιμασία για να έχουμε μια ισορροπημένη απάντηση στην κρίση», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα είναι ενιαία και άρα απαιτείται μια ενιαία στρατηγική.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!