Αλέξανδρος Τουρκολιάς: Διαφορετική προς το θετικό η εικόνα της οικονομίας το 2014

28.02.2014

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου τα μέλη της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας

συναντήθηκαν προκειμένου να κόψουν τη βασιλόπιτά τους στα γραφεία της XRTC. Σύσσωμο το νέο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο απαρτίζεται από τους Αλέξανδρο Τουρκολιά (Πρόεδρο), Νικόλαο Βουγιούκα (Α’Αντιπρόεδρο), Κωνσταντίνο Κουτσουμπέλη (Β Αντιπρόεδρο),Γεώργιο Ξηραδάκη (Γενικό Γραμματέα), Κατερίνα Φίτσιου (Ταμία), Κωνσταντίνο Οικονόμου (Αν. Γ. Γραμματέα) και Γιώργο Λάιο (Μέλος), καθώς και πολλά μέλη της Ένωσης αντάλλαξαν τις ευχές τους για την νέα χρονιά.


Η εκδήλωση περιελάμβανε όπως κάθε χρόνο τον καθιερωμένο αγιασμό από τον Πατέρα Δημήτριο και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας από τον Πρόεδρο. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος τόνισε: «Είναι η πρώτη φορά μετά από 18 μήνες που πραγματικά είμαι αισιόδοξος για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας αφού οι ενδείξεις βελτίωσης του οικονομικού κλίματος μετατρέπονται σταδιακά σε οικονομικό αποτέλεσμα. Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο για την παγίωση και επαύξηση της τρέχουσας δυναμικής. Πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας και να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Οι εξελίξεις στην εθνική και την παγκόσμια οικονομία, ο τραπεζικός τομέας και η Ελληνόκτητη ναυτιλία μπορούν υπό προϋποθέσεις να συνδιαμορφώσουν το νέο τοπίο της ανάπτυξης». Όσον αφορά την πορεία της ναυτιλίας ο Πρόεδρος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το 2014 θα είναι ένα έτος όπου η πορεία των ναυλαγορών θα παρουσιάσει κάποια βελτίωση. «Η ναυτιλία πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της τις εξελίξεις στο τομέα της ενέργειας, το ρόλο του πετρελαίου και των χωρών παραγωγής του, τις νέες δυναμικές και τη διαμόρφωση του κέντρου βάρους στον τομέα διεθνών μεταφορών και εμπορίου. Οι πλοιοκτήτες πρέπει να επανεξετάσουν ενδεχομένως τα μεγέθη των πλοίων, τις παραγγελίες νέων πλοίων προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα» τόνισε και επεσήμανε ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τη ναυτιλία με αρκετά συντηρητική προσέγγιση οφείλουν όμως να επανέλθουν όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες και να τη στηρίξουν. «Θεωρώ ότι το 2014 θα δούμε μια εκπληκτικά διαφορετική προς το θετικό εικόνα της οικονομίας σε σχέση με τα τελευταία 5 έτη. Η χώρα θα βγει στις αγορές, με την ελπίδα ότι οι επενδυτές θα αντιληφθούν ότι ο κύκλος έχει γυρίσει προχωρώντας σε νέες επενδύσεις έχοντας διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος». Ο κ.Τουρκολιάς έκλεισε την ομιλία του μεταφέροντας την αισιοδοξία του και τις ευχές του για το 2014.


Ο Γ.Γ. κ.Γ.Ξηραδάκης καλωσορίζοντας τα μέλη της Ένωσης διαπίστωσε την σπουδαιότητα της μεγάλης προσέλευσης νέων και παλαιών μελών στην εκδήλωση καθώς και το αυξημένο ενδιαφέρον νέων στελεχών για την εγγραφή τους στην Ένωση. ” Τα χρόνια που διανύουμε είναι τα πιο δύσκολα για την ναυτιλιακή χρηματοδότηση από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Στην ελληνική τραπεζική αγορά έπαυσαν πολλές τράπεζες και μαζί τους τα ναυτιλιακά τμήματα και κατι ανάλογο συμβαίνει κια στην διεθνή αγορά. Η ελληνική Ναυτιλία έχει να καυχιέται για την τεχνογνωσία των Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών στελεχών στην χρηματοδότηση και αυτό αποτελεί μεγάλο περιουσιακό στοιχείο για την ίδια. Η Ένωση μας διαφυλάττει αυτή την αξία και θα συνεχίσει να το κάνει. Το καίριο πρόβλημα παραμένει για την αγορά μας η επαναδραστηριοποίηση των ναυτιλιακών τραπεζών, οι προσέλκυση στον Πειραιά των νέων χρηματοδοτικών οργανισμών όπως αυτοί της Κίνας και της Αυστραλίας αλλά και αυτών των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Αναμφισβήτητα η ελληνική ναυτιλιακή αγορά παρέχει ευκαιρίες χαμηλού κινδύνου για νέες χρηματοδοτήσεις και οι σοβαροί νέοι “παίχτες” θα τις αδράξουν”. Ο κ. Ξηραδάκης συνέχισε τονίζοντας ότι η συνεύρεση των παλαιοτέρων με τα νεότερα στελέχη του χώρου της ναυτιλιακής χρηματοδότησης είναι σημαντικό έργο της Ένωσης και εξήγγειλε για λογαριασμό του Διοικητικού Συμβουλίου την εορτασμό της Ημέρας Ναυτιλιακής Χρηματοδότησης για μία ακόμη χρονιά εντός του 2014 καθώς επίσης και την ανάγκη να στηριχτούν οι νέοι προκειμένου να εμπλουτιστεί με νέο αίμα ο χρηματοοικονομικός κλάδος της ναυτιλίας που θα φέρει καινοτόμες προτάσεις στην αντιμετώπιση της δυσμενούς παρούσας κατάστασης”


Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχήθηκε στα μέλη και τις οικογένειές τους υγεία, ευτυχία και καλές επιτυχίες για το 2014 κι ευχαριστεί όλους τους ναυτιλιακούς οργανισμούς για την στήριξη στο έργο της Ένωσης τα περασμένα χρόνια.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!