Αλ. Τουρκολιάς: Στηρίζει την οικονομία με 3 δισ. ευρώ η ΕΤΕ

07.06.2014

Έτοιμη να παίξει τον ρόλο που της αρμόζει στην ελληνική οικονομία, διοχετεύοντας φέτος 3 δισ. ευρώ σε υγιείς επιχειρήσεις κάθε κλάδου και κάθε μεγέθους, είναι η Εθνική Τράπεζα, όπως τόνισε ο επικεφαλής της, Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

Ευνόητο είναι ότι η χρηματοδότηση της ναυτιλίας θα διεκδικήσει σημαντικό μερίδιο, πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, μιλώντας χθες βράδυ σε δείπνο, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης των «Ποσειδωνίων», παρουσία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.


Σύμφωνα με τον κ. Τουρκολιά, ήδη έχει προχωρήσει η έγκριση δανείων, που αφορούν νέες επενδύσεις προς την πραγματική οικονομία και τη ναυτιλία, ενώ έχει ήδη απορροφηθεί το 41,1\% από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.


Αναφερόμενος στην ελληνική ναυτιλία, ο επικεφαλής της ΕΤΕ επεσήμανε πως υπέστη λιγότερες ζημίες από οποιαδήποτε άλλη ναυτιλιακή δύναμη, κατά τα τελευταία χρόνια της κρίσης, διότι είχε αποφύγει τις υπερβολές και αντιμετώπισε την κρίση ως ευκαιρία.


«Πέτυχε τη σημαντικότατη ανανέωση του στόλου, τη μεγέθυνση και την εξειδίκευση, ενώ διατήρησε την πρωτοκαθεδρία σε όρους χωρητικότητας στα δεξαμενόπλοια και τη σημαντική θέση στα φορτηγά», είπε.


«Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί τον κορμό της ευρωπαϊκής, με τους Έλληνες πλοιοκτήτες να ελέγχουν το 46,7\% του ευρωπαϊκού στόλου, σε όρους dwt (τονάζ), ενώ παραμένει στην πρώτη θέση διεθνώς. Αυτό και μόνο το γεγονός σημαίνει ότι η ελληνική ναυτιλία πρέπει όχι μόνο να έχει λόγο, αλλά και στήριξη, ώστε να διαδραματίζει ρόλο παρεμβατικό στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής, αλλά ακόμη και της διεθνούς ναυτιλιακής πολιτικής. Πρέπει να αποφευχθούν λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος, που ώθησαν εκτός ευρωπαϊκού χώρου δραστηριότητες συναφείς με τη ναυτιλία, όπως πχ τη ναυπηγική βιομηχανία, με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις», πρόσθεσε ο κ. Τουρκολιάς.


Αναφερόμενος στην Εθνική Τράπεζα, είπε ότι το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιό της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζει χαμηλό ποσοστό επισφαλειών, που ανέρχεται μόλις στο 6\% του συνολικού χαρτοφυλακίου, πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με τον μέσο όρο στο χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού – εγχώριου και διεθνούς.

«Οι πρόσφατες επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου – με σημαντικό συντελεστή υπερκάλυψης – χάρη και στη δική σας συμμετοχή, έθεσε τη βάση για την κατάταξη της Εθνικής μεταξύ των πλέον εύρωστων κεφαλαιακά ομίλων στην Ευρωζώνη, ενσωματώνοντας ακόμη και τις αυστηρότερες αρχές της Βασιλείας ΙΙΙ, των οποίων η πλήρης εφαρμογή προβλέπεται για το 2024. Ως αποτέλεσμα των επιτυχημένων αυξήσεων, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μετοχική βάση διευρύνθηκε σημαντικά σε 43\% από 16\%, με ισχυρή συμμετοχή και έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού. Παράλληλα, η πολυμετοχικότητα ενισχύθηκε περαιτέρω, με επτά ξένους επενδυτές να διακρατούν από 1\% του μετοχικού της κεφαλαίου» σημείωσε ο κ. Τουρκολιάς.


Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!