Αλ. Τουρκολιάς: Καμία ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων για την ΕΤΕ

29.10.2014

Καμία ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων δεν έχει η Εθνική Τράπεζα μετά και από την ολοκλήρωση των stress tests της ΕΚΤ, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Αλ. Τουρκολιάς σε μήνυμά του προςτους εργαζόμενους στην τράπεζα και στον όμιλο, προσθέτοντας ότι θα έχει και πλεόνασμα ιδίων κεφαλαίων 2 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας τόνισε πως συνεχίζεται η εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης 2014-2018, που η Εθνική έχει καταρτίσει και που έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται με συνέπεια.

Υπενθύμισε δε πως τον Ιούλιο του 2012, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης, είχε δεσμευθεί για την επαρκή και ταχύτατη ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας, στην ενίσχυση της ρευστότητας, την συγκράτηση των επισφαλειών και τη θωράκιση του Ομίλου, όπως και τον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε συνθήκες σταθερού και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος.

Τόνισε ακόμη πως η Εθνική κάλυψε τις αδυναμίες και τα προβλήματα και, από αρνητική Καθαρή Θέση, πέρασε, και μάλιστα με καλή σειρά, μεταξύ των εύρωστων ευρωπαϊκών τραπεζών. Κατά συνέπεια καμία περαιτέρω κεφαλαιακή ενέργεια δεν απαιτείται.

Εξέφρασε ακόμη τη δέσμευση ότι η διοίκηση θα εφαρμόσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης, που ήδη υλοποιείται, «ώστε να επικεντρωθούμε στον πρωταρχικό μας ρόλο για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και την υποστήριξη της πελατειακής μας βάσης. Με ένα πελατολόγιο με πάνω από 6 εκατ., μακράν το μεγαλύτερο, έχουμε πρόσθετη υποχρέωση να επαναβεβαιώσουμε το ρόλο μας ως κύριου αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας και εκφραστή των ελληνικών νοικοκυριών. Το πρόγραμμά μας για διοχέτευση ρευστότητας 3 δισ. ευρώ εξελίσσεται ικανοποιητικά και με χαρά διαπιστώνουμε ότι καινοτόμες εξωστρεφείς επιχειρήσεις βασίζονται και στη δικά μας στήριξη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης. Αυτό δηλαδή που έχει ανάγκη η χώρα. Και συνεχίζουμε».


πηγή:www.capital.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!