Α.Σδούκου: Στόχος μας είναι μια περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία

29.05.2024

«Η Ελλάδα έχουσα την ελληνική προεδρία στο East Med Gas Forum που είναι το φόρουμ της ανατολικής Μεσογείου για το αέριο, φιλοξένησε μία πολύ σημαντική σύνοδο, γιατί ο οργανισμός αυτός ο οποίος συστάθηκε το 2019 με μέλη την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη, φιλοδοξούσε και φιλοδοξεί σε μια περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία», δήλωσε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Αναλυτικότερα ως προς τον οργανισμό η ίδια ανάφερε ότι ξεκίνησε με σκοπό να διερευνηθεί η περεταίρω ανάπτυξη του φυσικού αερίου ως ένας πυλώνας στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος θα βοηθήσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. «Βεβαίως σε όλη αυτήν την προσπάθεια από το 2019 η Ελλάδα είχε και έχει μια πολύ ενεργό συμμετοχή στο East Med gas forum».  Προσθέτοντας ότι «Όμως το τελευταίο διάστημα μέσα στον οργανισμό αυτόν έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια συνεργασίας με όλα τα υπόλοιπα μέλη να διευρύνουμε και να επεκτείνουμε τον σκοπό αυτού του οργανισμού συμβάλλοντας στην ενεργειακή μετάβαση και οι πιο σημαντικοί τομείς στους οποίους έχουμε ξεκινήσει τη συνεργασία και την ανάπτυξη ενός μοντέλου περιφερειακής συνεργασίας είναι το υδρογόνο αφενός και αφετέρου η αποθήκευση – το CO2 storage.  Προς αυτήν την κατεύθυνση σε κάθε περίπτωση εμείς και διμερώς με την Αίγυπτο προσπαθούμε να αναπτύξουμε μια στενότερη συνεργασία, δεδομένου ότι η Αίγυπτος λόγω της ωριμότητας που έχει στην έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων διαθέτει τεχνικά τους γεωλογικούς σχηματισμούς που θα μπορούσε να αναπτυχθούν εκεί τέτοιες υποδομές αποθήκευσης των CO2. Έτσι και αλλιώς η Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης χρηματοδοτεί την υποδομή αυτήν, όμως δεδομένου ότι αυτή δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες για αποθήκευση, είναι πολύ σημαντικό  να υπάρξει η στήριξη της ΕΕ, ότι μπορούν αυτές οι υποδομές να γίνουν και σε τρίτες χώρες.  Εμείς έχουμε ξεκινήσει να κουβεντιάζουμε με την Αίγυπτο σε τεχνικά ζητήματα, ως προς το που είναι αυτοί οι γεωλογικοί σχηματισμοί. Θα χρειαστεί έτσι και αλλιώς η ανάπτυξη ενός θεσμικού πλαισίου το οποίο αυτή την στιγμή η Ελλάδα το προετοιμάζει. Είναι μια μεταρρύθμιση μέσα στο repower EU να έχουμε το θεσμικό πλαίσιο για το CCS. Νομίζω ότι βρισκόμενοι ένα βήμα πιο μπροστά θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε μέσα από αυτήν την τεχνογνωσία και την Αίγυπτο για να έχει ένα αδειοδοτικό πλαίσιο και ένα ρυθμιστικό πλαίσιο και αισιοδοξούμε ότι αυτό που είναι σε μια αρχική φάση θα μπορέσει τα επόμενα χρόνια να μετουσιωθεί σε μία πολύ χειροπιαστή υποδομή».

Σχετικά με τους υδρογονάνθρακες η κ. Σδούκου τόνισε ότι «Η μπάλα βρίσκεται εξολοκλήρου αυτήν την στιγμή στην πλευρά των πετρελαϊκών εταιρειών. Είναι όλα τα στοιχεία στα χέρια τους και οφείλουν να τα αξιολογήσουν με τη δέουσα επιμέλεια.  Όταν μιλάμε για εξορύξεις μιλάμε για οικονομικές επενδύσεις που έχουν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Άρα υποθέτω ότι ο κάθε επενδυτής θα πρέπει να εξαντλήσει όλα του τα ρίσκα πριν πάρει την απόφαση. Θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση τους εντός του 2025, με σκοπό να λάβουν την επενδυτική τους απόφαση και να προχωρήσει το επόμενο στάδιο που είναι η διερευνητική γεώτρηση».

Τέλος, η υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αναφερόμενη στο καύσιμο του υδρογόνου διευκρίνισε ότι οι ιδιώτες θα υλοποιήσουν τα σχετικά έργα,  με την πολιτεία ωστόσο να βοηθά μέσω του ρυθμιστικού πλαισίου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!