8 δια δολ για μεταχειρισμένα από τους Έλληνες το πρώτο 8μηνο του έτους

30.10.2014

Περί τα 8 δις δολ επένδυσαν οι Έλληνες εφοπλιστές το πρώτο 8μηνο του τρέχοντος έτους για την αγορά 277 πλοίων «από δεύτερο χέρι», συνολικής χωρητικότητας 21,285 εκατ. DWT καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση διεθνώς, στα μεταχειρισμένα πλοία, με τη δεύτερη να καταλαμβάνεται από την αμερικανική πλοιοκτησία με επενδύσεις 2,9 δισ. και την τρίτη από την Σιγκαπούρη.

Ειδικότερα, οι Έλληνες εφοπλιστές κάλυψαν έτσι το 34,6\% του συνολικού ποσού που επενδύθηκε παγκοσμίως σε μεταχειρισμένα πλοία και το 37,1\% της συνολικής χωρητικότητας που άλλαξε χέρια. Επιπλέον ευθύνονται για το 11,5\% της αξίας του συνόλου των παραγγελιών που τοποθετήθηκαν σε ναυπηγεία ανά τον πλανήτη κατά το πρώτο 8μηνο.


Να σημειωθεί ότι το πρώτο 8μηνο του 2014 οδηγήθηκαν στα διαλυτήρια 73 ελληνόκτητα ποντοπόρα ενώ πουληθήκαν σε νέους ιδιοκτήτες έναντι 2,136 δισ δολ. 106 ελληνικά πλοία.


Alpha Bank : Αυξημένη συμμετοχή ναυτιλία στην εθνική οικονομία


Παράλληλα η συμβολή της ναυτιλίας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος ενισχύθηκε όπως προκύπτει από στοιχεία που επικαλείται η Alpha Bank. Σύμφωνα με αυτά η θετική πορεία των εισπράξεων από την ποντοπόρο ναυτιλία, που αναμένεται να διαμορφωθεί περί το +8,5\% το 2014, συνοδεύτηκε ήδη και με σημαντική πτώση των πληρωμών στο εξωτερικό από τον ίδιο τομέα.


Ως αποτέλεσμα, σημειώνεται σημαντική αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των διεθνών μεταφορών (εισπράξεις μείον πληρωμές στο εξωτερικό από ναυτιλιακές επιχειρήσεις εγκατεστημένες στην Ελλάδα) κατά +19,5\% στο πρώτο εξάμηνο του 2014.


Αν αυτές οι τάσεις διατηρηθούν και στο δεύτερο εξάμηνο τότε η αύξηση του πλεονάσματος των διεθνών μεταφορών αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στην αύξηση του ΑΕΠ το 2014 κατά 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας, δηλαδή κοντά στα επίπεδο της άμεσης θετικής επίπτωσης των εισπράξεων από τον τουρισμό.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!