60,8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ πρόκειται να διατεθούν για την προστασία της Μεσογείου

18.04.2024

Η χρηματοδότηση θα στηρίξει τις χώρες να φτάσουν τον στόχο του 30×30 και θα ενισχύσουν την θαλάσσια βιοποικιλότητα της περιοχής της Μεσογείου.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Θάλασσα 2024 που διεξήχθη στην Ελλάδα

Σε μια κίνηση-ορόσημο για τη διασφάλιση της οικολογικής ακεραιότητας της Μεσογείου, φιλανθρωπικές οργανώσεις δεσμεύονται να στηρίξουν τον φιλόδοξο στόχο της προστασίας του 30% της περιοχής της Μεσογείου έως το 2030, 10% του οποίου πρόκειται να χαρακτηριστεί ως αυστηρά προστατευόμενες περιοχές. Για την επίτευξη του στόχου εκτιμάται ότι χρειάζονται 277 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ [1]. Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό, με την υποστήριξη του Ιδρύματος του αλλά και διακεκριμένων ιδιωτικών και δημοσίων φορέων χρηματοδότησης, έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει συνολικά 60.8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για τις προσπάθειες διατήρησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος τα επόμενα πέντε χρόνια. Η ανακοίνωση έγινε με την ευκαιρία της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Θάλασσα 2024 που διεξήχθη στην Αθήνα από τις 15 έως τις 17 Απριλίου.

Η περιοχή της Μεσογείου, γνωστή για την πλούσια θαλάσσια βιοποικιλότητά της και το ρόλο της ως παγκόσμιο κέντρο για ενδημικά είδη, απειλείται ολοένα και περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση και τις μη βιώσιμες πρακτικές αλιείας. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν, μόνο το 8,33% της Μεσογείου αναγνωρίζεται αυτή τη στιγμή ως προστατευόμενη περιοχή με τους κανονισμούς να είναι συχνά λιγότερο αυστηροί εντός των ορίων των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών (MPAs) απ ́ ό,τι εκτός. Επιπλέον, μόλις το 0,23% της ευρύτερης περιοχής προστατεύεται πλήρως ή σε υψηλό βαθμό.

Αναγνωρίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης, οι χρηματοδότες τονίζουν την ανάγκη για αποφασιστικές ενέργειες για τη διατήρηση των εύθραυστων οικοσυστημάτων της Μεσογείου. Αυτό περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση καταστροφικών δραστηριοτήτων όπως η αλιεία με τράτες βυθού και την ενίσχυση της διαχείρισης των υφιστάμενων προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών, όπως είναι το Καταφύγιο Πέλαγος που καταλαμβάνει σχεδόν τον μισό προστατευόμενο θαλάσσιο χώρο της περιοχής.

Η ουσιαστικής σημασίας οικονομική δέσμευση ιδιωτικών αλλά και δημοσίων φορέων χρηματοδότησης υπογραμμίζει τη συλλογική σταθερή πρόθεση για την αντιμετώπιση των πιεστικών προβλημάτων αναφορικά με τη διατήρηση του περιβάλλοντος που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος Θάλασσα. Ευχή όλων είναι αυτή η συνεργασία να αποτελέσει το έναυσμα για επιπλέον στήριξη από ακόμη περισσότερους χρηματοδότες και εταίρους της προσπάθειας για την προστασία ενός από τα πιο ζωτικά θαλάσσια οικοσυστήματα του κόσμου.

Τι είπαν

“Οι προσπάθειες προστασίας της Μεσογείου αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, άλλα όχι με έναν αρκετό γρήγορο ρυθμό. Πέρυσι, χώρες δεσμεύθηκαν να φτάσουν τον παγκόσμιο στόχο του 30×30. Χρειάζονται επείγοντες ενέργειες σε όλα τα επίπεδα για να φτάσουμε αυτό τον φιλόδοξο στόχο. Με αυτήν την υπόσχεση, οι ιδιωτικές και δημόσιες δωρητές απευθύνονται σε άλλους να συμβάλλουν. Δεσμεύουμε να προωθήσουμε μια αποτελεσματική προστασία του 30 τοις εκατό μέχρι τη 2030, μαζί με μια αυστηρή προστασία του 10%.”

Ο Αλβέρτος Β ‘ του Μονακό

————————————————————————

“Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε τον προϋπολογισμό μας για έργα προστασίας της θάλασσας σε όλο το δίκτυο της Conservation Collective στη Μεσόγειο να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Υπάρχουν τόσα πολλά να κάνουμε και η μεγαλύτερη επιβράβευση είναι να βλέπεις προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές με άρτια διαχείριση να δίνουν ξανά ζωή σε αυτή τη μαγική θάλασσα.”

Ben Goldsmith, πρόεδρος και ιδρυτής της Conservation Collective

————————————————————————

“Είμαι περήφανη που συμμετέχω σε μια συλλογική προσπάθεια για την ενίσχυση της προστασίας της Μεσογείου, μιας περιοχής με τεράστια οικολογική σημασία και πλούσια βιοποικιλότητα. Με την δέσμευση χρηματοδότησης 30×30, είμαστε ενωμένοι στον στόχο μας να διασφαλίσουμε ότι το 30% του περιβάλλοντος της Μεσογείου διατηρείται με επιτυχία. Αυτή η δέσμευση βασίζεται στις αρχές της λήψης αποφάσεων χωρίς αποκλεισμούς και της ενδυνάμωσης των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για το βιώσιμο μέλλον της Μεσογείου. Διοχετεύοντας αυξημένους οικονομικούς πόρους στην προστασία της θάλασσας, επενδύουμε σε ισχυρές θετικές πρωτοβουλίες για τη διατήρηση της φύσης που προστατεύουν τόσο τη βιοποικιλότητα όσο και τα τοπικά μέσα βιοπορισμού. Ελπίζω ότι η συνεργατική μας προσέγγιση θα δώσει το έναυσμα για παγκόσμιες προσπάθειες και θα χρησιμεύσει ως πρότυπο για την προστασία των ανεκτίμητων φυσικών πόρων για τις επόμενες γενιές.”

Dona Bertarelli, Μέλος φιλανθρωπικών οργανισμών, Προστάτης της Φύσης και Υπερασπιστής των Ωκεανών της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN)

¹ Το Conservation Collective, το Critical Ecosystems Partnership Fund, το Global Environment Facility, το Oceans 5, το Pew Bertarelli Ocean Legacy, το Segré Foundation, το Thalassa Foundation, το The MedFund, το Shark Conservation Fund, καθώς και άλλοι ανώνυμοι δωρητές που συμμετέχουν στο Med Donors Roundtable υποσχέθηκαν 60,8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

² Το Bloomberg Ocean Initiative και το Ίδρυμα Tiffany & Co συμμετέχουν επίσης στην υποστήριξη των εθνικών και παγκόσμιων προσπαθειών για την προώθηση του 30×30 στην περιοχή.
 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!