300 εκατ. δολ από την κινεζική Export-Import Bank σε Έλληνες εφοπλιστές

04.06.2014

Οικονομικό άνοιγμα προς τους Έλληνες εφοπλιστές επιχειρεί η κινεζική τράπεζα Export-Import Bank προκειμένου να ενισχύσει την χρηματοδότηση παραγγελιών για νέα πλοία τα οποία «χτίζονται» σε κινεζικά ναυπηγεία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κινεζική κρατική τράπεζα, η οποία θεωρείται από τους μεγαλύτερους δανειστές των Ελλήνων εφοπλιστών, αναμένεται να ανακοινώσει μία νέα γραμμή πίστωσης 300 εκατ. δολαρίων, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού Li Keqiang στην Ελλάδα.


Με το νέο οικονομικό πακέτο των 300 εκατ. δολαρίων η συγκεκριμένη τράπεζα θα έχει συνολική έκθεση προς την ελληνική ναυτιλία ύψους 1,3 δισ. δολαρίων.


Σύμφωνα με την WSJ, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά στη ναυτιλία, με τους Έλληνες να χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο τα κινεζικά ναυπηγεία για τα νέα πλοία τους. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες είναι οι σημαντικότεροι πελάτες των ναυπηγείων αυτών, αλλά και οι μεγαλύτεροι δανειολήπτες των κινεζικών τραπεζών.


Το 2010, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Κινέζος πρώην πρωθυπουργός Wen Jiabao είχε υποσχεθεί εγγυήσεις δανείων 5 δισ. δολαρίων προς τους Έλληνες εφοπλιστές. Έκτοτε, οι κινεζικές τράπεζες έχουν δανείσει 2,7 δισ. δολάρια στις ελληνικές ναυτιλιακές. στις επικουρικές από 1ης Ιουλίου – Στο 5,2Σ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!