Exmar: Επαναγόρασε ένα από τα VLGCs της

06.03.2026

Η βελγική Exmar συμφώνησε να επαναγοράσει ένα από τα VLGCs από τον εκμισθωτή της, κλείνοντας τον κύκλο μιας πώλησης και επανεκμίσθωσης που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου πέντε χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, η ιδιοκτήτρια εταιρεία με έδρα την Αμβέρσα δήλωσε ότι το “Flanders Innovation”, (χωρητικότητας 88.000 κυβικών μέτρων), χρηματοδοτείται επί του παρόντος βάσει συμφωνίας μίσθωσης που περιελάμβανε δικαίωμα αγοράς. Η τιμή δικαιώματος αγοράς ορίστηκε σε ιαπωνικό γεν και, χάρη στις συναλλαγματικές ισοτιμίες έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, κι η Exmar δήλωσε ότι αναμένει κέρδος περίπου 12 εκατομμυρίων δολαρίων. Η παράδοση του πλοίου πίσω στην Exmar έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουνίου 2026.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P, η Exmar πούλησε και ναύλωσε ξανά το πλοίο σε bareboat ναύλωση το 2021 σε μια συμφωνία αξίας περίπου 72 εκατομμυρίων δολαρίων με την ιαπωνική Doun Kisen.

Η επαναγορά ενισχύει τον στόλο LPG της Exmar σε μια εποχή που ο όμιλος διευρύνει επίσης το πεδίο εφαρμογής του. Η εταιρεία είναι περισσότερο γνωστή για τον στόλο της που αποτελείται από περισσότερα από 40 LPG carriers και πλωτούς τερματικούς σταθμούς φυσικού αερίου, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2025 στράφηκε στον τομέα των crude tankers με παραγγελία τεσσάρων Suezmaxes με scrubbers στα ναυπηγεία Daehan στη Νότια Κορέα. Οι παραδόσεις αυτών των πλοίων έχουν προγραμματιστεί από το τρίτο τρίμηνο του 2027.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!