Ελληνικές ναυτιλιακές: Μειώθηκαν όσες διαθέτουν νέους σε ηλικία στόλους

04.06.2019

Συνεχώς μειούμενος είναι ο αριθμός των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών που διαθέτουν νέους σε ηλικία στόλους. Τα τελευταία χρόνια όλο και λιγότερα πλοία ελληνικών συμφερόντων οδηγούνται στα διαλυτή ρια και έτσι πλοία μεγάλης ηλικίας συνεχίζουν να ταξιδεύουν, αυξάνοντας τον μέσο όρο ηλικίας του ελληνόκτητου στόλου.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες που διαχειρίζονται καινούργιους στόλους ηλικίας 0-9 ετών μειώθηκαν κατά δώδεκα το 2018 και αριθμούν 172 από 184 το 2017 και 187 το 2016 λόγω της μείωσης των νεότευκτων, οδηγώντας σε αύξηση του μέσου όρου ηλικίας του στόλου.

Επίσης, στις μεγάλες εταιρείες με στόλο άνω των 25 πλοίων αυξήθηκε κατά 80,72\% η χωρητικότητά τους σε τόνους dw στην κατηγορία πλοία ηλικίας 10-14 ετών. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες αύξησαν κατά 57,3\% τη χωρητικότητά τους στην κατηγορία πλοία ηλικίας 10-14 ετών. Αύξηση χωρητικότητας σε ποσοστό 13,85 σημειώθηκε και στην κατηγορία πλοία 15-19 ετών των ελληνόκτητων ναυτιλιακών εταιρειών.

Οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες με νεότερους στόλους μειώθηκαν το 2018 κατά οκτώ τον αριθμό, ενώ οι εταιρείες που διαχειρίζονται στόλους με πλοία ηλικίας 10-14 ετών αυξήθηκαν κατά έξι. Πάντως οι υπερήλικοι στόλοι άνω των 20 ετών μειώθηκαν στους 198 έναντι 200 το 2017 και 235 το 2016. Ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνόκτητου στόλου αυξήθηκε από τα 11,8 έτη στα 12,08.

οικονομική ασφαλιστική

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!