Υβριδική Απειλή: «Πούτιν και Τραμπ ισούται Δυσκολίες για την Ευρώπη»
Στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς από τις 9 έως τις 12 Απριλίου, τέσσερις κορυφαίοι στρατιωτικοί, πολιτικοί και θεσμικοί αξιωματούχοι συζήτησαν για την ένταση των ρωσικών υβριδικών επιθέσεων κατά της Ευρώπης και τη συχνά συγκρατημένη απάντηση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Συμμετείχαν οι: David H. Petraeus, Πρόεδρος, KKR Global Institute, Αντιστράτηγος Ben Hodges, Πρώην Διοικητής, US Army Europe, FBH Geostrat Consulting GmbH, Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος (2019-2024), Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Kajsa Ollongren, Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της Ολλανδίας (2020-2022), Υπουργός Άμυνας (2022-2024), με συντονιστή τον Zbigniew Pisarski, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ίδρυμα Casimir Pulaski.
Ο David H. Petraeus ανέφερε ότι το NATO διαθέτει σαφή πολιτική εντολή για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών και ήδη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. «Υπάρχει μια διακριτή αλλαγή – αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, είναι έτη φωτός μπροστά από ό,τι γνωρίζαμε». Τόνισε, ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ενεργοποίηση του άρθρου 5 του NATO για υβριδικές επιθέσεις, με μοναδική εξαίρεση την 11η Σεπτεμβρίου. Αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην πρόληψη κυβερνοεπιθέσεων και επισήμανε ότι «όλοι έχουν βοηθήσει την Ουκρανία περισσότερο από όσο περιμέναμε».
Σε ερώτηση για το αν οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να στείλουν στρατεύματα, απάντησε: «Το έχουν ήδη κάνει – εγώ ο ίδιος έχω διοικήσει ευρωπαϊκά στρατεύματα στο παρελθόν». Σχετικά με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, σχολίασε: «Η κατεύθυνση υπό τον Πρόεδρο Τραμπ είναι η εστίαση στο εσωτερικό. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα κινηθεί ως προς τους διεθνείς κανόνες».
Ο Ben Hodges, δήλωσε ότι «η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο μαζί μας – κι αν δεν το καταλάβουμε αυτό, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε δράση». Ζήτησε να υπάρξει σαφές κόστος για τις ρωσικές ενέργειες και υποστήριξε τη χρήση εκ περιτροπής στρατευμάτων και στρατηγικού εξοπλισμού: «Χρειαζόμαστε και νάρκες – δεν φτάνει μόνο το αφήγημα». Επεσήμανε ότι το αφήγημα περί σταθερής στρατιωτικής παρουσίας χωρίς πράξη δεν αρκεί, και τόνισε ότι η δράση πρέπει να είναι άμεση και απτή. Ανέφερε επίσης τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Φινλανδίας για την αντιμετώπιση του ρωσικού «σκιώδους στόλου» στη Βαλτική Θάλασσα.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «προσκολλημένη στους κανόνες, ενώ οι αντίπαλοι χρησιμοποιούν την ισχύ». Κάλεσε σε αλλαγή τρόπου σκέψης και ανάδειξη των ισχυρών πολιτικών εργαλείων της Ε.Ε. ως «μοχλών ισχύος». Περιέγραψε ως χαρακτηριστική περίπτωση υβριδικής επίθεσης την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τη Λευκορωσία: «Οι μετανάστες παγιδεύτηκαν σε παγωμένα δάση στα σύνορα με την Πολωνία. Οι πτήσεις έρχονταν καθημερινά από την Τουρκία και τον Λίβανο. Όταν προειδοποιήσαμε ότι θα χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, οι πτήσεις σταμάτησαν αμέσως».
Τόνισε ότι «η Ε.Ε. πρέπει να έχει μια πιο ισχυρή και όχι μόνο ήπια δύναμη» και αναφέρθηκε στη σύγκλιση απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για μια κοινή αμυντική ταυτότητα. Επισήμανε τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας για αύξηση των αμυντικών δαπανών και δημιουργία μιας «συμμαχίας των προθύμων».
«Από τη Σαλαμίνα και μετά, ο εχθρός της Ευρώπης είναι πάντα ο ίδιος – οι αυταρχικοί που απειλούν τον τρόπο ζωής μας», είπε, ενώ σε ερώτηση για την ετοιμότητα της Ευρώπης να εμπλακεί στρατιωτικά δήλωσε: «Η απάντηση είναι ναι – ενάντια σε αυτούς τους εχθρούς οι Ευρωπαίοι μπορούν να πολεμήσουν, οι Ευρωπαίοι πρέπει να δημιουργήσουν το κατάλληλο οικοσύστημα για αυτό».
Η Kajsa Ollongren επισήμανε ότι, παρότι οι χώρες της πρώτης γραμμής όπως η Πολωνία και οι Βαλτικές έχουν άμεση επαφή με τη Ρωσία, «όλοι αντιμετωπίζουμε υβριδικές απειλές – ακόμη κι αν δεν είναι άμεσα ανιχνεύσιμες, γνωρίζουμε από πού προέρχονται». Περιέγραψε επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές και έκανε έκκληση για μια «κοινωνική κινητοποίηση» που να περιλαμβάνει επιχειρήσεις, εμπορικούς φορείς και σύγχρονες τεχνολογίες πρόληψης. Τόνισε ότι «η ετοιμότητα δεν είναι μόνο στρατιωτική» και ότι «ο λαός δεν έχει ακόμη κατανοήσει πόσο βαθιά μπορεί να επηρεαστεί από ένα σαμποτάζ». Έκανε λόγο για σημαντικά νομικά κενά στο NATO που καθυστερούν την ταυτοποίηση πράξεων σαμποτάζ, ενώ έκλεισε με τη φράση: «Πούτιν + Τραμπ ισούται δυσκολίες για την Ευρώπη – αλλά και ευκαιρία να αναλάβουμε τη μοίρα μας».
Ο συντονιστής Zbigniew Pisarski σχολίασε ότι «το αφήγημα που επικρατεί είναι συχνά πιο ισχυρό από τα δεδομένα».