Υποτιμημένες οι μετοχές των Ελλήνων εφοπλιστών
Παρά την παγκόσμια κυριαρχία της ελληνικής ναυτιλίας, οι μετοχές πολλών ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών που είναι εισηγμένες στη Wall Street παραμένουν έντονα υποτιμημένες. Οι εφοπλιστικές επιχειρήσεις των Ελλήνων καταγράφουν κέρδη, επεκτείνουν στόλους, επενδύουν στρατηγικά – και παρ’ όλα αυτά, το Χρηματιστήριο τις αποτιμά σαν να είναι σε κρίση. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο, όμως σήμερα με τις αποτιμήσεις να αγγίζουν ιστορικά χαμηλά και την απόδοση κεφαλαίων να παραμένει υψηλή- ξαναέρχεται στο προσκήνιο για όσους επενδυτές αναζητούν αξία.
Στην κορυφή των πιο χαρακτηριστικών περιπτώσεων υποτίμησης βρίσκεται η Danaos Corporation. Η εισηγμένη στο NYSE εταιρεία, με στόλο που ειδικεύεται στα containerships, διαθέτει εξαιρετικά θεμελιώδη στοιχεία, με υψηλό περιθώριο λειτουργικού κέρδους και σταθερά ναύλα μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων. Κι όμως, η μετοχή της διαπραγματεύεται με P/Bratio κάτω από 0,5, δηλαδή η αγορά την αποτιμά στο μισό της καθαρής λογιστικής της αξίας.
Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και η Capital Product PartnersL.P. , η οποία πρόσφατα μετονομάστηκε σε Capital Clean Energy Carriers Corp. (CCEC), σηματοδοτώντας τη στροφή της προς τις μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και άλλων καθαρών ενεργειακών φορτίων. Η εταιρεία έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την ανανέωση και επέκταση του στόλου της, ωστόσο η μετοχή της συνεχίζει να διαπραγματεύεται με σημαντική έκπτωση. Σύμφωνα με αναλυτικά μοντέλα αποτίμησης, η εσωτερική της αξία αγγίζει τα 47 δολάρια, σχεδόν τριπλάσια από την τρέχουσα τιμή των περίπου 20.
Άλλες εταιρείες που ακολουθούν το ίδιο μοτίβο είναι η Navios Maritime Partners της Αγγελικής Φράγκου, η οποία εμφανίζει σταθερές ταμειακές ροές και ποικιλία στόλου, αλλά παραμένει υποτιμημένη.
Η Euroseas, με ειδίκευση στα μικρότερα containerships, καταγράφει κερδοφορία αλλά η αξία της στο ταμπλό δεν το αντικατοπτρίζει.
Η περίπτωση της Globus Maritime είναι ενδεικτική του φαινομένου: παρά τη μικρή της κεφαλαιοποίηση, η μετοχή της διαπραγματεύεται με P/Bratio μόλις 0,25 – δηλαδή στο ένα τέταρτο της καθαρής της αξίας.
Το φαινόμενο της υποτίμησης των ελληνικών ναυτιλιακών δεν είναι τυχαίο. Πηγάζει κυρίως από την κυκλικότητα του κλάδου, που κάνει τους επενδυτές ιδιαίτερα επιφυλακτικούς. Η ναυτιλία είναι εξαρτημένη από διεθνείς ναύλους, γεωπολιτικές εξελίξεις και τη ζήτηση σε βασικά εμπορεύματα. Ένας ακόμα λόγος είναι η περιορισμένη προβολή που έχουν πολλές από αυτές τις εταιρείες. Ενώ πρόκειται για επιχειρήσεις με σταθερή απόδοση και επενδυτικά πλάνα, σπανίως καλύπτονται εκτενώς από μεγάλα funds ή χρηματοοικονομικά μέσα στις ΗΠΑ. Επιπλέον, κάποιες από αυτές φέρουν «πληγές» από το παρελθόν – όπως διαδοχικά reversesplits ή αδύναμη εμπορευσιμότητα – που τις καθιστούν λιγότερο ελκυστικές για θεσμικούς επενδυτές. Ωστόσο, η εικόνα που προκύπτει από τα θεμελιώδη δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης. Με δείκτες αποτίμησης που υποδεικνύουν σοβαρή υποτίμηση – σε πολλές περιπτώσεις κάτω και από το μισό της εσωτερικής αξίας – και μερισματικές αποδόσεις που ξεπερνούν το 5%, οι ελληνικές ναυτιλιακές ενδέχεται να προσφέρουν μία από τις λίγες πραγματικές ευκαιρίες αξίας στις σημερινές αγορές. Το αν η αγορά θα τις αναγνωρίσει, παραμένει αβέβαιο. Αλλά για τους υπομονετικούς επενδυτές που κατανοούν τον κύκλο της ναυτιλίας και δεν φοβούνται τις διακυμάνσεις, η στιγμή ίσως είναι κατάλληλη για να «επιβιβαστούν» στην ελληνική ναυτιλιακή μετοχική αξία.
πηγή: ΑΞΙΑ