ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ Ασφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ

30.03.2024

Τα 4 δια δολ μπορεί να φτάσει το συνολικό κόστος από την κατάρρευση της γέφυρας έπειτα από την πρόσκρουση του πλοίου «Dali»

Νέο ρεκόρ ασφαλιστικών αποζημιώσεων σε ναυτικό ατύχημα, που μπορεί να φτάσουν τα 4 δις. δολ. θα καταγραφεί στην περίπτωση της κατάρρευσης της γέφυρας στη Βαλτιμόρη και τον θάνατο έξι ανθρώπων, έπειτα από την πρόσκρουση του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Dali» τις πρωινές ώρες της προηγούμενης Τρίτης. Την ίδια στιγμή έρχονται στο φως λεπτομέρειες για το πώς συνέβη το ατύχημα. Οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις για την κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης θα είναι από τις μεγαλύτερες που έχει δει ποτέ η ναυτιλία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος των Lloyd’s John Neal. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο επικεφαλής της ασφαλιστικής αγοράς του Λονδίνου δήλωσε ότι η απώλεια θα είναι ένα γεγονός πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά πρόσθεσε ότι τα καλά νέα είναι ότι το πλοίο είναι ασφαλισμένο, η γέφυρα είναι ασφαλισμένη, η λιμενική Αρχή είναι ασφαλισμένη. Μέχρι σήμερα η βύθιση του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia το 2012 και η προσάραξη του Ever Given το 2021 στη Διώρυγα του Σουέζ, ξεχωρίζουν ως οι μεγαλύτερες αποζημιώσεις αυτού του αιώνα, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το συνολικό κόστος από το ατύχημα της Τρίτης θα τις ξεπεράσει.

Αξιολογήσεις

Σημαντικό ρόλο στο ύφος των αποζημιώσεων θα παίξει το διάστημα που θα παραμείνει κλειστό το λιμάνι της Βαλτιμόρης και τα ισχύοντα ασφαλιστικά προγράμματα κάλυψης διακοπής εργασιών. Οι ασφαλισμένες απώλειες θα μπορούσαν να κυμανθούν μεταξύ 2 και 4 δισ δολαρίων, δήλωσε στο Reuters ο Marcos Alvarez, διευθύνων σύμβουλος για τις παγκόσμιες ασφαλιστικές αξιολογήσεις της Morningstar DBRS. Συγκριτικά το Costa Concordia το οποίο βυθίστηκε ανοιχτά της Ιταλίας πριν από 12 χρόνια με την απώλεια 32 ζωών είχε ως αποτέλεσμα ασφαλιστικές αποζημιώσεις περίπου 2 δις. δολαρίων. Οι ερευνητές του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB) των ΗΠΑ έχουν εξετάσει ήδη τον πλοίαρχο, τον ύπαρχο, τον αρχιμηχανικό και άλλα μέλη του πληρώματος του πλοίου που φέρει σημαία Σιγκαπούρης. Επίσης ο οργανισμός ανέκτησε έναν καταγραφέα δεδομένων του πλοίου ο οποίος έδειξε ότι η ισχύς έπεσε για μόλις ένα λεπτό και τρία δευτερόλεπτα καθώς πλησίαζε τη γέφυρα και ότι ο επικεφαλής πιλότος προσπάθησε να απομακρύνει το σκάφος μήκους 300 μέτρων από τη σύγκρουση ρίχνοντας την αριστερή άγκυρα για να το απομακρύνει.

Έλεγχοι

Το ακινητοποιημένο πλοίο το οποίο, διαχειρίζεται η Synergy Group και είναι ναυλωμένο στη Maersk προσέκρουσε σε έναν πυλώνα στήριξης και προκάλεσε την πτώση μεγάλου μέρους της γέφυρας στον ποταμό Πατάπσκο περίπου στη 1.30 π.μ της Τρίτης. Λίγο νωρίτερα στη 1.26 π.μ ο πιλότος του πλοίου ζήτησε βοήθεια από ρυμουλκό σύμφωνα με τον καταγραφέα δεδομένων ταξιδιού. Στη 1.27 π.μ ο πιλότος έδωσε εντολή να ρίξει την άγκυρα του πλοίου. Η αμερικανική ακτοφυλακή επιβεβαίωσε χθες ότι οι μηχανές του containership είχαν υποβληθεί σε συνήθη συντήρηση κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο λιμάνι. ενώ ένας λιμενικός της Βαλτιμόρης δήλωσε στο CNN ότι το «Dali» είχε σοβαρές διακοπές ρεύματος τις ημέρες πριν χάσει την πρόωση. Η Τζούλι Μίτσελ, συνδιαχειρίστρια της Container Royalty η οποία παρακολουθεί τη χωρητικότητα των containerships που εισέρχονται και εξέρχονται από τη Βαλτιμόρη, δήλωσε στο CNN ότι το πλοίο υπέφερε από διακοπές ρεύματος για δύο ημέρες πριν από τον απόπλου του. Ο Πιτ Μπάτιγκιγκ ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την επαναλειτουργία του λιμανιού όπου 10 εμπορικά πλοία είναι τώρα παγιδευμένα και δεν μπορούν να φύγουν μέχρι να απομακρυνθούν τα συντρίμμια από την πεσμένη γέφυρα. Η Mediterranean Shipping Company (MSC) η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, προειδοποίησε τους πελάτες της ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι να επανέλθει η λειτουργία του λιμανιού σε κανονικούς ρυθμούς και θα παραλείψει τη Βαλτιμόρη από τα δρομολόγιά της για το ορατό μέλλον. Τέλος, η Ναυτιλιακή και Λιμενική Αρχή της Σιγκαπούρης (ΜΡΑ) ως η διοίκηση της σημαίας της Σιγκαπούρης που έφερε το «Dali» ξεκίνησε τη δική της έρευνα για το ατύχημα.

πηγή:ΤΑ ΝΕΑ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!