Τρία πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ δέχθηκαν επίθεση

27.11.2023

Την τελευταία εβδομάδα δέχθηκαν επίθεση τρία πλοία Ισραηλινών συμφερόντων.

Αναλυτικότερα, την πρώτη, δέχθηκε το car carrier “Galaxy Leader” που ανήκει στην Ray Car Carriers και ναυλώθηκε από τη NYK κατασχέθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα με τους αντάρτες Χούθι να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίθεση και να δημοσιεύουν βίντεο από μια επιχείρηση στρατιωτικού τύπου για τον έλεγχο του πλοίου με σημαία Μπαχάμες. Το πλοίο παραμένει υπό τον έλεγχο της πολιτοφυλακής Χούτι και 25 μέλη πληρώματος που αποτελούνται από Φιλιππινέζους, Βούλγαρους, Ουκρανούς και Μεξικάνους κρατούνται όμηροι.Να σημειωθεί ότι η Ray Car Carriers με έδρα το Isle of Man ιδρύθηκε από τον Abraham “Rami” Ungar, ο οποίος είναι γνωστός ως ένας από τους πλουσιότερους άνδρες στο Ισραήλ.

Γενικότερα, πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ γίνονται στόχος της πολιτοφυλακής Χούτι σε σχέση με τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα.

Τις τελευταίες ημέρες αναφέρθηκαν δύο ακόμη επιθέσεις εναντίον πλοίων που ελέγχονται από τις οικογενειακές εταιρείες Ofer Eastern Pacific Shipping (EPS) και Zodiac Maritime, αν και η τελευταία παρουσιάζεται ως πειρατική επίθεση. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της νύχτας 23/24 Νοεμβρίου το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων “CMA CGM Symi” φέρεται να χτυπήθηκε από drone Shaheed-136 στην Αραβική Θάλασσα. «Το drone εξερράγη προκαλώντας ζημιά στο πλοίο αλλά χωρίς να τραυματιστεί κανένα από το πλήρωμά του», ανέφερε η EOS Risk σε μια προειδοποίηση για περιστατικό. Η EPS με έδρα τη Σιγκαπούρη ελέγχεται από τον Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Idan Ofer.

Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων, η EPS είπε: «Η EPS γνωρίζει τους ισχυρισμούς ότι ένα containership υπό τη διαχείριση της εταιρείας στοχοποιήθηκε σε ένα πιθανό περιστατικό ασφαλείας την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, μετά την αναχώρηση από τα ΗΑΕ. Το εν λόγω πλοίο αυτή τη στιγμή πλέει όπως είχε προγραμματιστεί. Όλο το πλήρωμα είναι ασφαλές και καλά».

Εν τω μεταξύ, ένα tanker το οποίο διαχειρίζεται η Zodiac Maritime, το “Central Park”, κατασχέθηκε για λίγο στον Κόλπο του Άντεν την Κυριακή και αναφέρεται ότι είναι ασφαλές. Σύμφωνα με αναφορές, το δεξαμενόπλοιο κατασχέθηκε από ένοπλους, το πλήρωμα μπόρεσε να αποσυρθεί στο citadel του πλοίου και να κάνει κλήση κινδύνου. Το Voice of America ανάφερε ότι το πολεμικό πλοίο USS Mason ανταποκρίθηκε στην κλήση κινδύνου και είναι πλέον ασφαλές.

Το πλοίο είχε πλήρωμα 22 ατόμων που αποτελούνται από Τούρκους, Ρώσους, Βιετναμέζους, Βούλγαρους, Βιετναμέζους, Φιλιππινέζους, Ινδούς και Γεωργιανούς υπηκόους σύμφωνα με την Zodiac Maritime που χαρακτήρισε την επίθεση ως πειρατεία.Η Zodiac Maritime είναι μέρος του Zodiac Group που ελέγχεται από τον Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Eyal Ofer.Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την αεροπειρατεία, αν και οι αναφορές τη συνδέουν με αντάρτες Χούτι.

Τα τρία περιστατικά παρουσιάζουν μια αυξημένη απειλή κατά των πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ, αλλά δεν επεκτείνεται στον ευρύτερο διεθνή στόλο. Σχολιάζοντας το περιστατικό που αφορούσε το “CMA CGM Symi” η EOS Risk είπε: «Αυτό το περιστατικό παραμένει στη σφαίρα της σύγκρουσης Ιράν – Ισραήλ, τώρα των Χούτι. Πλοία που δεν είναι συνδεδεμένα με το Ισραήλ είναι απίθανο να στοχοποιηθούν με drones σε αυτή την περιοχή».

Ωστόσο, δεδομένης της εξαιρετικά διεθνούς φύσης στην οποία λειτουργεί η ναυτιλία, η απειλή επεκτείνεται στους ναυλωτές και τους ναυτικούς τέτοιων πλοίων ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!