Trafigura: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνμεταφορά αμμωνίας & LPG
Η Trafigura σε συνεργασία με την CF Industries, τον μεγαλύτερο παραγωγό αμμωνίας στον κόσμο, ολοκλήρωσε την πρώτη στον κόσμο επιχείρηση μεταφοράς αμμωνίας και προπανίου.
Πιο συγκεκριμένα, στις αρχές Ιανουαρίου, το μεσαίου μεγέθους gas carrier “Green Power” ολοκλήρωσε ένα μόνο ταξίδι από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη φορτωμένο με αμμωνία από την CF Industries και με υγροποιημένο αέριο πετρελαίου (LPG) σε ξεχωριστές δεξαμενές.
«Η ικανότητα συν-φόρτωσης αμμωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα με υγραέριο είναι ένας τρόπος για την υποστήριξη της αύξησης της διαθεσιμότητας καυσίμων χαμηλών εκπομπών», δήλωσε η Trafigura σε σχετική ανακοίνωση.
Από την πλευρά του, ο Patricio Norris, παγκόσμιος επικεφαλής αμμωνίας και υγραερίου για την Trafigura, δήλωσε: «Μπορούμε να βελτιώσουμε τα οικονομικά για τους πελάτες μας και να μειώσουμε τις εκπομπές με λιγότερα ταξίδια συν-φορτώνοντας με ασφάλεια αμμωνία και υγραέριο στο ίδιο πλοίο».
Διευκρινίζεται ότι η αμμωνία φορτώθηκε στο “Green Power” από το συγκρότημα κατασκευής Donaldsonville της CF Industries της Λουιζιάνα και το LPG φορτώθηκε σε ξεχωριστές δεξαμενές του πλοίου στο Corpus Christi του Τέξας. Μετά από αναθεώρηση των ισχυόντων κανονισμών, άδεια από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ, λεπτομερή αξιολόγηση κινδύνου και σχεδιασμό με τα λιμάνια, την πλοιοκτήτρια και διαχειρίστρια Purus και την εταιρεία STS International Fender Providers (IFP), οι φορτώσεις προχώρησαν.
Τέλος, να σημειωθεί ότι μετά τη διέλευση του Ατλαντικού Ωκεανού, το υγραέριο (LPG) εκφορτώθηκε μέσω μιας επιχείρησης από πλοίο σε πλοίο (STS) στη Μεσόγειο για χρήση στην οικιακή θέρμανση και η αμμωνία εκφορτώθηκε στο λιμάνι Tees για την CF Fertilizers UK.