Το Σινο-Ελληνικό Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ – Εβδομάδα Εθνικής Κουλτούρας ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Πολυμορφίας της UNESCO
Αθήνα – Από τις 8 έως τις 15 Μαΐου, ως ζωτικό μέρος του Σινο-Ελληνικού Διεθνούς Θεατρικού Φεστιβάλ, η «Εβδομάδα Εθνικής Κουλτούρας» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Με θεατρικό χορό, επιδείξεις εθνικών ενδυμασιών, διαδραστικές εκθέσεις και καθηλωτικές πολιτιστικές αγορές, η εκδήλωση ανέδειξε τους ζωντανούς και πολυποίκιλους πολιτισμούς των πολυάριθμων εθνοτήτων της Κίνας. Πραγματοποιήθηκε λίγο πριν την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Πολυμορφίας για Διάλογο και Ανάπτυξη (21 Μαΐου), όπως έχει καθιερωθεί από την UNESCO, προσφέροντας μία ζωντανή πλατφόρμα για την πολιτιστική ανταλλαγή και την αμοιβαία κατανόηση.
Η εβδομάδα ξεκίνησε στις 8 Μαΐου με μία θεαματική παράσταση flash mob του έργου Shambhala από το Θέατρο Χορού του Θιβέτ στους δρόμους της Αθήνας. Η παράσταση συγκέντρωσε πλήθη ντόπιων και τουριστών και έγινε γρήγορα δημοφιλής στα κοινωνικά δίκτυα. Χορευτές με παραδοσιακές θιβετιανές ενδυμασίες μετέφεραν το μυστήριο και τη δύναμη της θιβετιανής κουλτούρας σε εμβληματικά σημεία όπως η Πλατεία Συντάγματος, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Μοναστηράκι και η Ερμού.

Photo: Haotian Zhu
Στις 10 Μαΐου, το Shambhala εντυπωσίασε πάνω από 1.000 θεατές στο μεγαλύτερο κλειστό θέατρο της Αθήνας, το Christmas Theater. Ένας θεατής, ο Γιώργος, δήλωσε πως δεν είχε δει ποτέ κάτι παρόμοιο, χαρακτηρίζοντας την παράσταση βαθιά πολιτιστική και παραδοσιακή. Η κυρία Λάναρα την περιέγραψε ως ένα μοναδικό πνευματικό ταξίδι που αξίζει να το ζήσεις ξανά.

Photo: Haotian Zhu
Στις 11 Μαΐου, η Βιωματική Κινέζικη Δημιουργική Αγορά άνοιξε εντυπωσιακά κάτω από τα ανθισμένα Ιακαράντα στο Ζάππειο. Με επιδείξεις εθνικών ενδυμασιών, διαδραστικές δράσεις και σχεδόν 30 περίπτερα, χιλιάδες επισκέπτες ήρθαν σε επαφή με την παραδοσιακή ιατρική, την καλλιγραφία, τις πολεμικές τέχνες, την τελετή του τσαγιού και άλλα στοιχεία της κινεζικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Photo: Haotian Zhu
Η τελική κορύφωση ήρθε στις 14 και 15 Μαΐου με τις πλήρεις θεατρικές παραστάσεις του Shambhala στο Radio City Theater στη Θεσσαλονίκη. Σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου θιβετιανού χορογράφου Wanma Jianzao, το έργο συνδυάζει παραδοσιακούς θιβετιανούς χορούς –κλασικούς, λαϊκούς και βραχμανικούς– για να διερευνήσει φιλοσοφικά θέματα όπως η φύση, η ζωή και ο θάνατος, η πίστη και η μετενσάρκωση.

Dance Theater “Shambhala”
Photo: Takis Leontidis
Από την έναρξή του το 2023, το Σινο-Ελληνικό Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ έχει αναδειχθεί σε μία σπουδαία πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ Κίνας και Ελλάδας. Μετά τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου της Κίνας Ο Βασιλιάς του Lanling και του Ακροβατικού Θιάσου της Γκουανγκζού Η Ιπτάμενη Νεράιδα, το Shambhala σηματοδοτεί την άνθιση της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Κίνας στις ελληνικές σκηνές.

Guangzhou Acrobatic Troupe “Flying Fairy Chinese Acrobatic Show”
Η χρονική συγκυρία της Εβδομάδας Εθνικής Κουλτούρας ευθυγραμμίζεται συμβολικά με την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Πολυμορφίας για Διάλογο και Ανάπτυξη της UNESCO, που σκοπό έχει:
Να αναδείξει τη σημασία της πολιτιστικής ποικιλομορφίας στις ανθρώπινες κοινωνίες
Να ενισχύσει το διαπολιτισμικό διάλογο, προωθώντας την αμοιβαία κατανόηση, τον σεβασμό και την ειρήνη
Να στηρίξει την αειφόρο ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα ως βασικούς μοχλούς προόδου
Ως χώρα με 56 αναγνωρισμένες εθνότητες, η Κίνα στηρίζει διαχρονικά τη φιλοσοφία της «ενότητας στην πολυμορφία», αγκαλιάζοντας τις πολιτισμικές διαφορές και την ένταξη. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ ελπίζουν ότι τέτοιες δράσεις δεν θα αναδείξουν μόνο τον πλούτο της πολυεθνοτικής Κίνας, αλλά και θα ενισχύσουν το παγκόσμιο πολιτιστικό διάλογο και τη συνεργασία.
«Πιστεύουμε ότι η δύναμη του πολιτισμού είναι ο πιο απαλός και ταυτόχρονα ο πιο ανθεκτικός δεσμός μεταξύ των λαών και των εθνών. Μέσω της Εβδομάδας Εθνικής Κουλτούρας, φιλοδοξούμε να φέρουμε τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Κίνας στους Έλληνες θεατές και, μέσα από την Ελλάδα – κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού – να πυροδοτήσουμε νέους πολιτιστικούς διαλόγους», δήλωσε ο διοργανωτής.

Ms. Wanping Wang (Founder of the Sino-Hellenic International Theatre Festival)
Καθώς η Εβδομάδα Εθνικής Κουλτούρας ολοκληρώνεται, το Σινο-Ελληνικό Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ συνεχίζει να εμβαθύνει τη συνεργασία Κίνας και Ελλάδας στον τομέα του πολιτισμού, χρησιμοποιώντας το θέατρο, το χορό και τη μουσική για την προώθηση της παγκόσμιας πολιτιστικής πολυμορφίας και της ανταλλαγής μεταξύ Ανατολής και Δύσης.