Times: Έλληνας εφοπλιστής καλύπτει τα έξοδα της Αμάλ Αλαμουντίν για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Η Ελλάδα δεν μπορεί να προσλάβει την υψηλού προφίλ και… ακριβοθώρητη Αμάλ Αλαμουντίν, σύζυγο του Αμερικανού ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ για την εκπροσώπηση της ατέρμονης προσπάθειας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, γράφουν οι Times, λόγω της ανεπάρκειας των ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου.
Σύμφωνα με το ethnos.gr, η εφημερίδα αναφέρει ότι πρώην υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού στην Ελλάδα, δήλωσε πως ένας μεγιστάνας των ναυτιλιακών που δραστηριοποιείται στην Αθήνα και το Λονδίνο ή θέλε να κάνει μια «μεγάλη κίνηση πατριωτισμού» με την πληρωμή των νομικών εξόδων των δικηγόρων με έδρα το Λονδίνο.
Ο αξιωματούχος δήλωσε πως οι αμοιβές θεωρήθηκαν «υπερβολικές» από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται στο μέσο μιας οικονομικής κρίσης, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα.
Ο αξιωματούχος, όπως γράφει η εφημερίδα, εργαζόταν για τον Κωνσταντίνο Τασούλα, τον πρώην υπουργό Πολιτισμού που ήταν υπεύθυνος για τον χειρισμό των ελληνικών απαιτήσεων όσον αφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.
Αρνήθηκε, ωστόσο να πει αν ο μεγιστάνας των ναυτιλιακών προσέγγισε πρώτα την ελληνική κυβέρνηση ή την άλλη πλευρά αλλά συνομίλησε με το δικηγορικό γραφείο στο οποίο εργάζεται η Αμάλ Κλούνεϊ στα γραφεία τους στο κέντρο του Λονδίνου.
«Η συμφωνία έκλεισε αμέσως μετά την επίσκεψη της κυρίας Κλούνεϊ και του αφεντικού της Τζέφρι Ρόμπερτσον στην Αθήνα πριν από τρεις μήνες» δήλωσε ο αξιωματούχος στην εφημερίδα. «Η ανάμιξη του πλοιοκτήτη έπαιξε καθοριστικό ρόλο» δήλωσε ο αξιωματούχος. «Από τότε, τα τέλη χρέωσης πηγαίνουν κατευθείαν σε αυτόν».
Ερωτηθείς σχετικά με την οικονομική αυτή βοήθεια από έναν μεγιστάνα των ναυτιλιακών, ο Ρόμπερτσον, ο προϊστάμενος του Κλούνεϊ, δήλωσε πως η αμοιβή τους θα καταβληθεί από «μια ομάδα φιλάνθρωπων χωρίς επιβάρυνση για τον ελληνικό λαό» ανέφερε η εφημερίδα σύμφωνα με το ethnos.gr.
Ο αξιωματούχος δήλωσε πως οι δικηγόροι επρόκειτο να παρουσιάσουν μια εκτιμώμενη γνωμοδότηση 300 σελίδων στην ελληνική κυβέρνηση τις προσεχείς εβδομάδες.
«Η γνωμοδότηση θα παραδοθεί μετά τις 30 Μαρτίου, προθεσμία για το Ηνωμένο Βασίλειο να απαντήσει στο αίτημα της UNESCO, για διαμεσολάβηση σχετικά με το μέλλον των γλυπτών του Παρθενώνα» ανέφερε ο Ρόμπερτσον στην εφημερίδα.