Τι περιμένουν οι αναλυτές από τις τράπεζες για το Β’ τρίμηνο

27.08.2014

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών αναμένεται ενίσχυση των λειτουργικών εσόδων των τραπεζών, ωστόσο η τελική εικόνα θα είναι αρνητική λόγω των υψηλών προβλέψεων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πάντως και στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων η εικόνα βελτιώνεται καθώς ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων επιβραδύνεται από μήνα σε μήνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών το δεύτερο τρίμηνο θα κλείσει με κέρδη για την Εθνική Τράπεζα και ζημιές για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.


Όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών οι επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου θα είναι βελτιωμένες, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους καταθέσεων, της επιβράδυνσης του ρυθμού σχηματισμού νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και τις περαιτέρω μείωσης των λειτουργικών δαπανών αποτέλεσμα της αναδιοργάνωσης που πραγματοποιείται.


Αντίθετα αρνητικά επηρεάζει η συνεχιζόμενη απομόχλευση, δηλαδή η μείωση των χορηγήσεων δανείων, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) στο τέλος Ιουνίου διαμορφώθηκε στο -4,7\% σε ετήσια βάση.


Ιδιαίτερα θετικά επιδρά στις τράπεζες η μείωση του κόστους χρηματοδότησης που συνεχίστηκε αν και με μικρότερη ταχύτητα στο πρώτο τρίμηνο.


Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών πριν από ένα περίπου χρόνο οι τράπεζες προσέφεραν επιτόκια καταθέσεων που διαμορφώνονταν στο 4\% ενώ σήμερα το επιτόκιο έχει συρρικνωθεί σε επίπεδα λίγο υψηλότερα του 2\%.


Επίσης οι τράπεζες ωφελούνται από την αποπληρωμή του ΕLA που βαρύνονταν με σημαντικά υψηλότερο κόστος σε σχέση με την βασική γραμμή χρηματοδότησης μέσω του ευρωσυστήματος.


Σε έκθεση της Deutsche Bank εμφανίζεται αισιόδοξη για τις ελληνικές τράπεζες εκτιμώντας ότι το δεύτερο τρίμηνο θα επιβεβαιώσει τη θετική δυναμική του κλάδου, ενώ παράλληλα, η γερμανική τράπεζα δεν ανησυχεί για τα αποτελέσματα του stress test.


Μάλιστα οι αναλυτές της Deutsche εκτιμούν ότι τα περιθώρια ανόδου για τις μετοχές των εγχώριων τραπεζών φτάνουν το 60\%.


Η Deutsche Bank εκτιμά ότι η Εθνική Τράπεζα θα παρουσιάσει στο δεύτερο τρίμηνο καθαρά κέρδη ύψους 97 εκατ. ευρώ.


Αντίθετα ζημιές αναμένονται για τις υπόλοιπες: για την Alpha Bank εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ζημιές 61 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς ζημιές 89 εκατ. ευρώ και η Eurobank ζημιές 177 εκατ. ευρώ.


Χθες η αμερικανική τράπεζα Citi αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα των εγχώριων τραπεζών καθώς και τις τιμές στόχο για τις μετοχές τους.


Συγκεκριμένα έθεσε τιμή στόχο για την Alpha Bank τα 0,65 ευρώ (από 0,64 ευρώ), τα 2,9 ευρώ για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και 1,55 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!