Θ.Βενιάμης: Ο πρόεδρος των εφοπλιστών, διαπραγματευτής με την αριστερά
Οι Αγγλοσάξονες έχουν ένα ρητό για τις δύσκολες καταστάσεις. «When the going gets tough, the tough get going» ήτοι όταν οι καταστάσεις δυσκολεύουν, οι δυνατοί χαρακτήρες δουλεύουν ακόμη πιο σκληρά για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις.
Η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία βρίσκεται στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης από το 2008 όμως καταφέρνει να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία της. Ήταν αρχές του 2009 όταν η ελληνική εφοπλιστική κοινότητα βλέποντας τα σύννεφα να μαζεύονται στον ουρανό αποφάσισε να εκλέξει στην προεδρία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, έναν «μάχιμο» πλοιοκτήτη, που έχει μεγάλη δύναμη πλοίων.
Τον Θεόδωρο Βενιάμη. Μάλιστα η Ένωση, που το 2016 συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή της, τροποποίησε το καταστατικό της ώστε να του δώσει τη δυνατότητα επανεκλογής, για τρίτη συνεχόμενη φορά στον προεδρικό θώκο ενώ μέχρι πέρσι η θητεία εξαντλείτο σε δύο τριετίες. Και αυτό γιατί οι μπόρες για τον κάδο διαδέχονταν η μία την άλλη. Η ελληνική ναυτιλία εκτός από την οικονομική κρίση είχε να αντιμετωπίσει μια ολομέτωπη επίθεση από ισχυρούς οικονομικούς κύκλους του εξωτερικού και κυρίως της Γερμανία. Ο Θόδωρος Βενιάμης επωμίστηκε τον ρόλο να διαχειριστεί πολιτικό-οικονομικές καταστάσεις και να αναδείξει παράλληλα τον ρόλο και τη συμβολή της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία και στην κοινωνία. Ήταν υπέρμαχος της ενδυνάμωσης της οικονομικής συνεισφοράς του ελληνικού εφοπλισμού στην ελληνική οικονομία σε μία κρίσιμη περίοδο για την χώρα.
Κρίθηκε ως ο καταλληλότερος για να διαχειριστεί τα θέματα που θα προκύψουν με τη νέα κυβέρνηση της Αριστεράς.
Ειδικά για την πιθανή αύξηση του φορολογικού πλαισίου είχε δηλώσει τρεις ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές στη διάρκεια ναυτιλιακού συνεδρίου: «Η ελληνική ναυτιλία είναι διατεθειμένη να προσφέρει περισσότερα στην οικονομία, υπό μια αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση. Τον σεβασμό από όλους του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας, το οποίο της επιτρέπει να παραμένει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο».
Αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία της ΕΕΕ, στις 5 Φεβρουαρίου, 10 μόλις ημέρες μετά την αλλαγή κυβέρνησης ζητούσε από τον πολιτικό κόσμο της χώρας να αφήσει τη ναυτιλία εκτός πολιτικών αντιπαραθέσεων.
“Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο καλείται να διαμηνύσει στην Πολιτεία και στην κοινωνία ότι η ελληνόκτητη ναυτιλία, ως εθνικό κεφάλαιο, με καθοριστική οικονομική, πολιτική και στρατηγική σημασία για την πατρίδα μας, ήταν, είναι και επιθυμεί να παραμείνει παρούσα στον τόπο της. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να την αφήσουμε εκτός πολιτικών αντιπαραθέσεων, σεβόμενοι πλήρως το θεσμικό της πλαίσιο, για να συνεχίσει να δραστηριοποιείται με τις αξιοθαύμαστες επιδόσεις που επιδεικνύει, προσφέροντας στην Ελλάδα το ύψιστο προνόμιο να κατέχει την πρώτη ναυτιλία διεθνώς” τόνισε στην ομιλία του στη διάρκεια της Γ.Σ. της Ένωσης.
Το ίδιο απόγευμα, ξεκαθάρισε ότι παρά τις σειρήνες από το εξωτερικό οι ναυτιλιακές εταιρείες θα παραμείνουν στη χώρα, αποσύροντας μία και καλή ένα διαπραγματευτικό χαρτί της ελληνικής πλοιοκτησίας και θέτοντας τις μελλοντικές συζητήσεις σε άλλη βάση:
« Δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια γινόμαστε καθημερινά στόχος δελεαστικών προτάσεων από τρίτες χώρες, κοινοτικές και μη, για να μετεγκατασταθούμε σε εκείνες, προκειμένου να καρπωθούν οι εθνικές τους οικονομίες τα οφέλη από την παρουσία μιας δυνατής ναυτιλιακής κοινότητας. Η ελληνική πλοιοκτησία όμως έχει επιλέξει να είναι συνδεδεμένη με τον τόπο της και την ελληνική κοινωνία».
Επί προεδρίας του Θ.Βενιάμη το κοινωνικό έργο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών αυξάνει χρόνο με τον χρόνο.
Το πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τα μέλη της ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας και υλοποιείται από το 2012. Το πρόγραμμα σίτισης ξεκίνησε να υλοποιείται στην Αττική και σταδιακά επεκτάθηκε σε διάφορες περιοχές σε όλη τη χώρα.
– ενισχύθηκαν μηνιαίως 40.000 άτομα εκ των οποίων 22.500 ανήλικα παιδιά σε ανάγκη
– προσφέρθηκαν 8.500 τόνοι τροφίμων και ειδών ατομικής υγιεινής σε 240.000 πακέτα σίτισης
– το 55\% των πακέτων σίτισης μοιράστηκε σε οικογένειες στην Αττική και την Μακεδονία, το 30\% σε οικογένειες στην Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και νησιά του Αιγαίου Πελάγους και το 15\% σε οικογένειες στη Στερεά Ελλάδα, τη Θράκη, την Ήπειρο, την Κρήτη και νησιά του Ιονίου Πελάγους.
– ενισχύθηκαν 60 φορείς στην Αττική και σε 20 πόλεις σε όλη την Ελλάδα
– ωφελήθηκαν συνολικά 4.000 βρέφη, νήπια, παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένοι και εν γένει άτομα σε ανάγκη
– χορηγήθηκαν 550.000 λίτρα καυσίμου θέρμανσης, μηνιαίες προμήθειες ειδών τροφίμων, καθαρισμού και ατομικής υγιεινής και υλοποιήθηκαν επιμέρους εργασίες ανακατασκευής υποδομών ή προσφορά ειδικού εξοπλισμού
-υλοποιήθηκαν πάνω από 65 αποστολές από την οργάνωση ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ διάρκειας 200 ημερών σε όλη τη χώρα
-εξετάσθηκαν περίπου 18.000 άτομα (ενήλικες και παιδιά)
-εμβολιάστηκαν 2.000 παιδιά (1 στα 3 παιδιά που εξετάσθηκαν)
– 7.000 ενήλικες και παιδιά υποβλήθηκαν σε οφθαλμολογικό έλεγχο, χορηγήθηκαν 800 γυαλιά οράσεως και δρομολογήθηκαν επεμβάσεις σε 19 ασθενείς με σοβαρές οφθαλμολογικές διαταραχές βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.
πηγή:www.newmoney.gr