Τέλος η απεργία στα λιμάνια της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ
Οι φορτοεκφορτωτές των ΗΠΑ συμφώνησαν να τερματίσουν την τριήμερη απεργία τους στους λιμένες της Ανατολικής Ακτής και του Κόλπου του Μεξικού. Η μεγάλη κινητοποίησή τους και η πρώτη τα τελευταία 50 χρόνια παρέλυσε το εμπόριο, ενώ λίγο έλειψε να αναδειχθεί σε κομβικό προεκλογικό παράγοντα ενόψει της αναμέτρησης στις αρχές Νοεμβρίου. Η Διεθνής Ενωση Φορτοεκφορτωτών (ΙΣΑ) αφενός και η εργοδοσία αφετέρου διαμέσου της Αμερικανικής Ένωσης Ναυτιλίας παρέτειναν τη διάρκεια της προηγούμενης σύμβασης έως τις 15 Ιανουαρίου, όπως αναφέρθη- κε σε κοινή τους ανακοίνωση. Χθες, Παρασκευή, αποδεσμεύθηκε και η λειτουργία των περισσότερων λιμανιών, ενώ οι εταίροι θα ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει αύξηση μισθών περίπου 62% συνολικά επί εξαετία.
Την εβδομάδα αυτή είχαν κλιμακωθεί οι ανησυχίες ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για να κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αναλυτές και στελέχη του κλάδου προειδοποιούσαν ότι η διακοπή της διαδικασίας φορτοεκφόρτωσης θα επεκταθεί γρήγορα πέρα από τις εισαγωγές, στις εξαγωγές και στα αυτοκίνητα, που επηρεάζονται άμεσα από την απεργία. Οι εκτιμήσεις του οικονομικού αντίκτυπου για τις ΗΠΑ κυμαίνονταν από 3 δισ. δολάρια έως 5 δισ. δολάρια την ημέρα. «Η απεργία τελείωσε», είπε ο αρμόδιος για τη συγκεκριμένη περιφέρεια πρόεδρος της Ενωσης Φορτοεκφορτωτών, Σκοτ Κάουαν, αφότου ενημέρωσε τους εργαζομένους που συγκεντρώθηκαν έξω από το λιμάνι της Βαλτιμόρης. Η συμφωνία δίνει στην ILA και στους εργοδότες χρόνο να επιλύσουν ακόμη πιο επίμαχα ζητήματα, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την οικονομία των ΗΠΑ μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Οι τιμές των μετοχών των ναυτιλιακών εταιρειών στην Ασία υποχώρησαν χθες, διότι η αναστολή της απεργίας περιόρισε τις προσδοκίες ότι οι τιμές των εμπορευματοκιβωτίων θα αυξηθούν λόγω της μειωμένης χωρητικότητας. Η μετοχή της δανέζιkns A.P. Moller-Maersk σημείωσε πτώση έως και 8,6%, ενώ της γερμανικής Hapag-Lloyd βυθίστηκε σχεδόν 14%. «Θα λάβουμε αύξηση 61,5% τα επόμενα έξι χρόνια και τους επόμενους μήνες θα ληφθούν μέτρα προστασίας μας από τον αυτοματισμό, ενώ είναι και άλλα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν», είπε ο κ. Κάουαν. Οι Αμερικανοί άρχισαν να πανικοβάλλονται για πιθανές ελλείψεις. Αλυσίδα παντοπωλείων έθεσε όρια αγορών σε χαρτοπετσέτες, χαρτί υγείας και νερό, ασκώντας πίεση στον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να παρέμβει. Οπότε η συμφωνία εξουδετερώνει ένα πιθανό πολιτικό ζήτημα για τον Λευκό Οίκο και την εκστρατεία της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.
Μια παρατεταμένη απεργία θα την ανάγκαζε να αντιμετωπίσει μια κρίση που τροφοδότησε τον πληθωρισμό. Γλιτώνει , επίσης, τον Μπάιντεν από το να χρειάζεται να ασκήσει οποιαδήποτε δημόσια πίεση στην ILA, διότι και ο ίδιος και η Χάρις αντιμάχονται τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκοντας την υποστήριξη των μελών της. Μια συμφωνία, όσο προσωρινή κι αν είναι, σημαίνει ότι ο Μπάιντεν δεν θα χρειαστεί να αποφασίσει αν θα φέρει το πολιτικό βάρος μιας βλαβερής απεργίας ή αν θα αποστασιοποιηθεί από τις απαιτήσεις της Ενωσης Φορτοεκφορτωτών. Στα λιμάνια της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ η δραστηριότητα επανήλθε χθες το βράδυ, ενώ χθες το πρωί ξεκίνησαν εκ νέου τη λειτουργία τους τα λιμάνια της Σαβάνας και του Μπράνσγουικ στην Τζόρτζια. Στο μεταξύ, δεκάδες πλοία, που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια και αυτοκίνητα, αγκυροβόλησαν στις ακτές μεγάλων εμπορικών κόμβων και ενδέχεται να συνεχίσουν να φθάνουν πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να εκφορτωθούν. Από χθες τα ξημερώματα, τέλος, περισσότερα από 30 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων ήταν αγκυροβολημένα στις ακτές του Τέξας, της Τζόρτζιας, της Νότιας Καρολίνας, της Βιρτζί νιας και της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.
πηγή: Καθημερινή