Τα ανοικτά μέτωπα για τουριστικούς λιμένες και σκάφη αναψυχής
Την ανάγκη να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα της ανάπτυξης των τουριστικών λιμένων και των θέσεων ελλιμενισμού για τα σκάφη αναψυχής επισημαίνουν στη «Ν » εκπρόσωποι του κλάδου
Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς παγκόσμιους προορισμούς, αλλά συνεχίζει να υστερεί σε υποδομές, με σημαντικές απώλειες εσόδων για την ελληνική οικονομία, αναφέρουν, ενώ την ίδια ώρα τονίζουν ότι το κόστος επιβάρυνσης και η αύξηση του λειτουργικού κόστους των σκαφών για τους επαγγελματίες του κλάδου λειτουργεί υπέρ των γειτονικών χωρών ανταγωνισμού, όπως η Κροατία, η Τουρκία και η Ιταλία.
Ζήτηση για θέσεις
Η ζήτηση σε θέσεις ελλιμενισμού σε δημοφιλείς προορισμούς, ιδιαίτερα σε Ιόνιο, Δωδεκάνησα και Αττική, εξακολουθεί να είναι υψηλή και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο αριθμός των υφιστάμενων θέσεων, αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος, Σταύρος Κατσικάδης. Τονίζει επίσης ότι η τελευταία ρύθμιση του υπουργείου Τουρισμού για να αντιμετωπιστούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες και με την οποία θεσπίζεται η δυνατότητα εγκατάστασης πλωτών εξεδρών εντός μαρινών και καταφυγίων, μπορεί να είναι μια αρχή που επιλύει σε ποσοστό περίπου 10% το πρόβλημα της ζήτησης. Αναφέρει εξάλλου ότι το υπουργείο Τουρισμού μέσω της συγκεκριμένης ρύθμισης δημιουργεί κάτι που για πρώτη φορά είναι πολύ σημαντικό και δεν υπήρχε, βοηθώντας σημαντικά την εικόνα της χώρας. Πλέον θα επιτρέπεται η χωροθέτηση και κατασκευή βοηθητικών εγκαταστάσεων για τα σκάφη αναψυχής που φιλοξενούνται σε τουριστικούς λιμένες. Για πρώτη φορά θα μπορούν να κατασκευάζονται και να χωροθετούνται οργανωμένοι χώροι υγιεινής (τουαλέτες-μπάνια και ειδικές εγκαταστάσεις για ΑμεΑ), ενώ θα μπορούν να τοποθετούνται ηλεκτρικοί σταθμοί για την τροφοδοσία των σκαφών αλλά και οικίσκοι εξυπηρέτησης. Σημειώνεται ότι για τις πλωτές εξέδρες δεν απαιτείται τροποποίηση της χωροθέτησης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας αναφέρει ότι , σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα, οι αρμοδιότητες χωροθέτησης και αδειοδότησης των τουριστικών λιμένων (μαρινών καταφυγίων σκαφών αναψυχής και τουριστικών αγκυροβολίων) μεταβιβάζονται από 01/01/2025 από το υπουργείο Τουρισμού στο υπουργείο Ναυτι λίας και συγκεκριμένα στη Γενική Γραμματεία Λιμένων. Ο κ. Κατσικάδης προανήγγειλε ότι ήδη με τη στήριξη της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας ξεκίνησε μελέτη για τον χωροταξικό σχεδιασμό του Συστήματος Μαρινών στην Ελλάδα, που θα συντάξει ερευνητική ομάδα υπό τον συντονισμό των καθηγητών Θ. Πάλλη (Πανεπιστήμιο Πειραιώς) και Γ. Βαγγέλα (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) για λογαριασμό της διαΝΕΟσις. Όπως συμπληρώνει, η μελέτη θα χαρτογραφήσει τις ανάγκες των θέσεων ελλιμενισμού σκαφών, ενώ θα εκτιμήσει τις ανάγκες δημιουργίας νέων σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της διαΝΕΟσις για τη μέση δυναμικότητα των τουριστικών λιμένων στην Ευρώπη, η Ελλάδα διαθέτει 60 τουριστικούς λιμένες με 8.100 θέσεις ελλιμενισμού σε 15.000 χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής και με μέση χωρητικότητα των τουριστικών λιμένων τις 135 θέσεις και 1.200 θέσεις αγκυροβολίων.
Τι καταγγέλλει η ΕΠΕΣΤ
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις αναφορικά με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη, αλλά και τα αθλητικά γεγονότα που είναι σε εξέλιξη στην Ευρώπη (Ολυμπιακοί Αγώνες-Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου) έχουν οδηγήσει σε μετακινήσεις των σκαφών σε Γαλλία και Γερμανία αλλά σε μείωση του ποσοστού των ναυλώσεων στα σκάφη αναψυχής, τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ), Αντώνης Στελλιάτος. Υπογραμμίζει ότι η μείωση αυτή αγγίζει περίπου το 10% με 15% στα σκάφη χωρίς πλήρωμα και στο 20% με 30% στα επαγγελματικά που είναι επανδρωμένα. «Θα ήθελα να υπάρξει λίγος σεβασμός στην ελληνική σημαία και στους Έλληνες ιδιοκτήτες των 6.300 σκαφών περίπου», δηλώνει στη «Ν» ο κ. Στελλιάτος, υπογραμμίζοντας ότι η Ένωση των πλοιοκτητών θα ζητήσει νέα συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς για την επανεξέταση του άρθρου 8 και 9 του νόμου 4926/22, όπου δίνεται η δυνατότητα σε σκάφη ολικού μήκους άνω των 35 μέτρων και ανεξαρτήτως σημαίας πλην της ελληνικής και της ευρωπαϊκής να εκδίδουν ηλεκτρονικά άδειες 21 ημερών από τα λιμεναρχεία, που μπορεί να γίνει ακόμα και 28, κάνοντας ναυλώσεις χωρίς ασφαλιστικές υποχρεώσεις προς το ΝΑΤ. Δηλώνει ότι στα επανδρωμένα σκάφη της ΕΠΕΣΤ με ελληνική σημαία αυτή τη στιγμή εργάζονται 4.800 ναυτικοί , ενώ ανέφερε ότι μόνο το 2022 δόθηκαν 30 εκατ. ευρώ στο ΝΑΤ. Ο κ. Στελλιάτος τονίζει ότι ο σχετικός νόμος που υποτίθεται ότι εφαρμόστηκε στην Ελλάδα για την αύξηση των εσόδων δεν έχει πετύχει τον στόχο του, αφού αυτή τη στιγμή τα σκάφη αναψυχής που έχουν εγγραφεί στο μητρώο φέτος για την εκτέλεση ναύλωσης 21 ημερών είναι πολύ λίγα, ενώ την ίδια ώρα, επισημαίνει , σκάφη με σημαίες χωρών εκτός Ε.Ε. δραστηριοποιούνται ήδη στο Αιγαίο πραγματοποιώντας παράνομες ναυλώσεις.
πηγή:Ναυετεμπορική