Σύννεφα στη ναυλαγορά δεξαμενόπλοιων λόγω Κίνας
Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, εγείροντας ανησυχίες για την υγεία της κινεζικής οικονομίας
Η δημιουργία αποθεμάτων πετρελαίου στην Κίνα και η μειωμένη δραστηριότητα των διυλιστηρίων σημαίνει ότι υπάρχει αμφιβολία για την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για να διαπιστωθεί εάν η κατανάλωση της Κίνας θα αυξηθεί, γεγονός που θα επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και την αγορά εμπορευμάτων. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει αναλύοντας την αγορά και τις διεθνείς εξελίξεις ο ναυλομεσιτικός οίκους Intermodal.
Τα κινεζικά στοιχεία εισαγωγών
Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα κινεζικά στοιχεία εισαγωγών και εξαγωγών για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, υπήρξε αξιοσημείωτη επέκταση σε βασικά εμπορεύματα όπως ο άνθρακας, το σιδηρομετάλλευμα και το υγροποιημένο φυσικό αέριο τα οποία σημείωσαν σημαντική αύξηση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι . «Ωστόσο, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, εγείροντας ανησυχίες για την υγεία της κινεζικής οικονομίας και της ευρύτερης αγοράς πετρελαίου.
Εκτεταμένες επιπτώσεις
Αυτή η μείωση των εισαγωγών αργού πετρελαίου από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο υποδεικνύει πιθανές αδυναμίες που θα μπορούσαν να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις » επισημαίνει ο Φώτης Κανατάς Senior Analyst | Intermodal Research και προσθέτει : «Ο όγκος του αργού πετρελαίου που διακινήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2024 μειώθηκε κατά 5,80% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι Κινέζοι εισαγωγείς έχουν επίσης διαφοροποιήσει το μίγμα των εισαγωγών τους. Πιο συγκεκριμένα, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν σημειώσει μείωση των όγκων που προορίζονται για την Κίνα, με μείωση κατά -5,04% και -10,61% αντίστοιχα. Αντίθετα, υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση των εισαγωγών από τη Βραζιλία ( 13,05%) , το Ιράν (60,4%) και το Ιράκ (7,26%)». Η μετατόπιση αυτή είναι επίσης εμφανής στην αγορά εμπορευματικών μεταφορών. Η διαδρομή TD3C παρέμεινε στο WS 50 τον τελευταίο μήνα, που αποτελεί το χαμηλότερο σημείο του έτους και σημαντική πτώση από τα υψηλά επίπεδα του Ιανουαρίου, όταν οι τιμές ξεπέρασαν το WS 70 και το WS 90 τον Φεβρουάριο. Παρόμοια τάση μπορεί να παρατηρηθεί και στην περίπτωση της διαδρομής TD22, από τον Κόλπο των ΗΠΑ προς την Κίνα, όπου οι ναύλοι είναι σήμερα γύρω στα 7,3 εκατ. δολάρια σε κατ’ αποκοπήν βάση, αντιπροσωπεύοντας μείωση από τα υψηλά επίπεδα άνω των 10 εκατ. δολαρίων που παρατηρήθηκαν και πάλι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Αυτό καταδεικνύει τον σημαντικό αντίκτυπο της οικονομικής επιρροής της Κίνας, όχι μόνο στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στην αγορά VLCC. «Αν και οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας έχουν μειωθεί , η κυβέρνηση έχει αυξήσει σημαντικά τα αποθέματα πετρελαίου της» τονίζει ο Φώτης Κανατάς: «Η Κίνα πρόσθεσε 1,48 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα (bpd) στα στρατηγικά και εμπορικά αποθέματά της μόνο τον Ιούνιο, ενώ κατά μέσο όρο 900.000 bpd θα αποθηκευτούν το πρώτο εξάμηνο του 2024. Αυτή η αύξηση των αποθεμάτων οφείλεται κυρίως στην κάμψη των λειτουργιών των διυλιστηρίων, τα οποία επεξεργάστηκαν 14,19 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο, μειωμένα κατά 3,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος» και καταλήγει σημειώνοντας:
Χαμηλή εγχώρια ζήτηση
«Η τάση αύξησης των αποθεμάτων με μείωση της παραγωγής διυλιστηρίων υποδηλώνει χαμηλή εγχώρια ζήτηση και θέτει υπό αμφισβήτηση τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) για σημαντική αύξηση της κατανάλωσης αργού πετρελαίου στην Κίνα έως το 2024. Η επίμονη δυσαναλογία μεταξύ της προσφοράς αργού πετρελαίου και της επεξεργασίας από τα διυλιστήρια αποκαλύπτει συνεχή αδυναμία στη βιομηχανία διύλισης, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την προβλεπόμενη σημαντική ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Συμπερασματικά, η δημιουργία αποθεμάτων στην Κίνα και η μειωμένη δραστηριότητα των διυλιστηρίων σημαίνει ότι υπάρχει αμφιβολία για την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για να διαπιστωθεί εάν η κατανάλωση της Κίνας θα αυξηθεί , γεγονός που θα επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και την αγορά εμπορευμάτων».
πηγή: ΑΞΙΑ