Συνεχίζεται το κινεζικό φλερτ με την Ελλάδα

11.07.2014

Το έντονο ενδιαφέρον της Κίνας για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων αλλά και τη δυναμική παρουσία της στην προσπάθεια ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας σηματοδοτούν η επίσκεψη στην Αθήνα του Κινέζου πρωθυπουργού.

Σε φάση έντονης συνεργασίας βρίσκονται Αθήνα και Πεκίνο καθώς μετά την επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού όπου και υπογράφτηκαν επιχειρηματικές συμφωνίες 7 δις. ευρώ, την Κυριακή ο Α. Σαμαράς θα υποδεχθεί στη Ρόδο τον πρόεδρο. της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Ήδη μετά το ταξίδι του Α. Σαμαρά στο Πεκίνο έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας, ενώ το ενδιαφέρον κινεζικών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από έντονο.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την συνάντηση που θα έχει ο κινέζος πρόεδρος με τον Αντ. Σαμαρά εκτιμάται πως θα αναδειχθεί εκ νέου το κινέζικο ενδιαφέρον για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ αλλά και για ορισμένες μεγάλης κλίμακας αποκρατικοποιήσεις (ΤΡΑΙΝΟΣΕ).


Η κινεζική εταιρεία China State Grid είναι μεταξύ των υποψηφίων για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και αναμένεται να περάσει στο β’ γύρο του διαγωνισμού όπου θα κληθεί να καταθέσει δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του 66\% της εταιρίας.

Στο Ελληνικό, η κινεζική εταιρεία Fosun συμμετέχει στο κονσόρτσιουμ των εταιρειών που έχουν αναλάβει την ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίου. Η κινεζική «Friedmann Pacific Asset Management Limited and Shenzhen Airport Co Ltd», η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων της πόλης του Σενζέν από κοινού με την κινεζική κρατική εταιρεία που κατέχει το αεροδρόμιο της πόλης, διεκδικούν να αποκτήσουν πλειοψηφικό ποσοστό στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», θέλοντας να μετατρέψουν την Αθήνα σε σημείο εισόδου των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη.


Ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, θα φτάσει στη Ρόδο την Κυριακή όπου και θα διανυκτερεύσει πριν αναχωρήσει την επομένη για τη Βραζιλία που είναι ο τελικός του προορισμός.

Τον πρόεδρο της Κίνας θα υποδεχθεί στις 14:00 στο αεροδρόμιο της Ρόδου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και στη συνέχεια θα παραθέσει γεύμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Το απόγευμα, στις 18:00, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Τζινπίνγκ στο Κάστρο των Ιπποτών και θα περπατήσουν μαζί μέχρι τις 18:45 στην Παλαιά Πόλη της Ρόδου. Ο κ. Σαμαράς θα αναχωρήσει για την Αθήνα στις 21:00, ενώ ο κ. Τζινπίνγκ θα διανυκτερεύσει στο νησί.

Ο Κινέζος Πρόεδρος είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό πέρυσι κατά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Κίνα και είχε δηλώσει ότι γνωρίζει πολλά για την Ελλάδα την οποία θεωρεί κοιτίδα του πολιτισμού στη Δύση, ενώ αντίστοιχα η Κίνα είναι η κοιτίδα στην Ανατολή. Η επίσκεψη έχει συμβολική σημασία, επιβεβαιώνει τις καλές σχέσεις των δύο χωρών και υπογραμμίζει την πρόθεση της Κίνας για περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα στο πλαίσιο που έχει τεθεί με την ανταλλαγή των επισκέψεων των δύο πρωθυπουργών. Εκ των πραγμάτων συνιστά προβολή του ελληνικού τουρισμού και παρότρυνση του Προέδρου προς τους πολίτες της χώρας του να επισκέπτονται την Ελλάδα.


πηγή  palo.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!